Belföld

Gyűjtik a példákat a sikeres roma programokról

Európanyolc országában két éven keresztül gyűjtik a pozitív példákat.

Az egyik, szegényeket befogadó Borsod megyei településen, Tarnabodon nemzetközi konferencián számoltak be a sikeres roma integrációs modell-programokról – értesítette az illetékes minisztérium sajtóosztálya a Szeged24-et. Eszerint Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a Máltai Szeretetszolgálat PAIRS programjának nemzetközi nyitó rendezvényén elmondta, azért is hasznos a minisztérium részvétele a projektben, mert fontos visszacsatolást jelenthetnek azok a tanulságok és következtetések, amelyeket közösen levonhatóak a sikeres kezdeményezések megvalósítóival.

A tárca kiemelt partnere, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a PAIRS programban sikeres modelleket és jó gyakorlatokat értékel. Az eredményes roma integrációs programokat nemzetközi szinten összegzik és bemutatják. A projekt során Európa nyolc országában két éven keresztül gyűjtik a pozitív példákat.

Langerné Victor Katalin hangsúlyozta, bátorság volt belátni, hogy az élethez kell igazítani a beavatkozásokat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat újszerű megoldásai civil oldalról gyakorlatorientált módon jelentettek visszaigazolást a tárca számára. A helyettes államtitkár szerint a segélyszervezet innovatív szemléletű, személyes jelenléten alapuló integrációs programjai, terepszemléletű támogatási modelljei azért működnek, mert az abban adott válaszok alkalmazkodnak a terepen tapasztalt kihívásokhoz. A helyettes államtitkár szerint az integráció sikere embereken múlik: az emberi erőforrás szerepe legalább annyira fontos, mint a programok financiális háttere.

A konferencián a résztvevők megismerhették többek között a Gyerekesély programok működését, a Biztos Kezdet Gyerekházakat és a felzárkózás sikeres programjait. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezető partnerként vesz részt abban a több mint 18 délkelet-európai civil és állami szervezetet összefogó  uniós programban, amelynek feladata, hogy összegyűjtse és bemutassa mindazokat a jó példákat Európának, amelyek előremutatóak, és hosszútávon eredményesek a roma emberek integrációjában, a felemelkedésük megteremtésében. Emellett a programokban javaslatot tesznek a roma integráció területére szánt európai uniós és a nemzeti források hatékony felhasználására is.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik