Belföld

Erősödik a Hoffmann-rendszer elleni tiltakozás

Ezúttal egy budörsi és egy szigetszentmiklósi iskola csatlakozott az iskolák átgondolatlan államosítása elleni petícióhoz, amelyet már több mint háromezren írtak alá.

„Mi, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium tantestülete, egyetértésünkről és támogatásunkról biztosítjuk a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanárait. Kiállunk kollégáink nyílt és bátor nyilatkozatban megfogalmazott összes követelése és tiltakozó gondolata mellett. Arra bátorítjuk és kérjük az oktatás minden szereplőjét, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. Hinnünk kell, hogy ügyünk közös ügy” – írta szerkesztőségünknek elküldött szolidaritási nyilatkozatában a – korábban a botrányos igazgatóváltásáról elhíresült iskola – tanári kara.

Hasonlóan állt ki a szilágyisok mellett az a budaörsi gimnázium, amelynek tanárai már a köznevelési törvény 2011-es parlamenti elfogadása előtt aláírást gyűjtöttek az általuk megfogalmazott – a szavazás elhalasztását és a szakma bevonásával a törvény újratárgyalását követelő – nyilatkozathoz. Az Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola akkor több ezer aláírást gyűjtött össze. Akkor lapunknak azt nyilatkozták a budaörsi tanárok, hogy rengeteg pedagógus biztosította őket a támogatásáról, de féltek aláírni az íveket, féltették egzisztenciájukat.

Részlat a Petícióhoz írt kommentekből:

“A RENDSZER A TANÁROKAT IS ÉS AZ IGAZGATÓKAT IS KISKORÚNAK ÉS DÖNTÉSKÉPTELENNEK TARTJA.”
“Az a hierarchia, ami most kiépülőben van, a maga nehézkes, bürokratikus felépítésével, ahol a főfőnöknek csak a jót mondjuk, és vigyázunk, hogy a beosztottjaink nehogy valami mást próbáljanak, a fejlődés gátjává válik majd. A rendszer a tanárokat is és az igazgatókat is kiskorúnak és döntésképtelennek tartja. A nehézkes ügyintézés a kreativitás temetője, a bizalom nem működhet egymást nem ismerő emberek között. A kimeneti szabályozás helyett belép a mindent szabályozás.
Valószínűleg a rossz anyagi helyzetű iskolákban néhány hónap múlva ritkábban lesz pénzhiány, mint eddig, de a tanárok és igazgatók nagy részének hiányozni fog a nagykorúság. Mi tanárok felnőtt, értelmiségi emberek vagyunk, nem…?”
/Bejegyzés a petíció oldalán (108.)/

Mint írtuk e félelem azóta is bele van kódolva a rendszerbe, a legtöbb pedagógus, igazgató nem meri névvel vállalni a véleményét.

A szilágyisok tiltakozását vasárnap délelőttig több mint 3100 – an írták alá. Ehhez csatlakozott tehát most az Illyés Gimnázium 62 tanára és dolgozója is. Mint írják, egyetértenek az eredeti követelésekkel, és kinyilvánítják, hogy tiltakoznak „az államosítással összefüggő átgondolatlan, dilettáns intézkedések”, a „KLIK és az önkormányzatok közötti munkamegosztásban mutatkozó káosz”, a „diákok és a szülők elbizonytalanítása” , és az „az iskolák puszta államigazgatási szereplővé alacsonyítása ellen”.

A gimnázium tanárai megjegyzik, hogy igazolva látják az országgyűlés elnökéhez 2011. november 3-án eljuttatott petíciójukban megfogalmazottakat. Azt javasolják minden pedagógusnak az ország egész területén, hogy intézményében kezdeményezze csatlakozási nyilatkozat megfogalmazását és közzétételét.

A budaörsi pedagógusok külön is megemlítik – az egyik legszégyenletesebb példaként a dilettáns, szakmaiatlan és oktatásellenes intézkedésekre – a Mexikói úti Mozgásjavító Gyermek és Ifjúsági Központ középfokú évfolyamainak megszüntetését.

„KÖZTISZTVISELŐBŐL LETT KORMÁNYTISZTVISELŐ” kommentje a Petícióhoz:
TANKERÜLETI HELYZETKÉP (január 17.)

Nem sajnáltatni akarom a Tankerülethez került dolgozókat, de jó ha tudjátok, hogy a Tankerületeknél is elég siralmas a helyzet. Az oda kerülők, mint én is nem önszántunkból jöttünk át, kijelöltek rá, nem kérdezték, hogy én akarok-e menni! Arról sem lehet sehol hallani, hogy a munkabérünk így 20%-al csökkent egyik pillanatról a másikra. Úgy dolgozunk, hogy nincs munkaszerződésünk, nincsenek meg az alapvető feltételek sem. Ülünk egy teljesen üres irodába, igaz asztalunk, székünk és számítógépünk az van, azt adta az önkormányzat, de már pl. nyomtatni, fénymásolni nem tudunk, nincs min, nincs hová tenni az iratokat, így most a földön tároljuk. Papírunk is az önkormányzat jóvoltából van! A wc papírt, papír kéztörlőt, mosogatószert, stb. (elég hosszú lenne a sor) mi vittük be, nincs takarítás, mert még nincs szerződés egy takarító céggel sem. Lassan el lep a kosz bennünket, igaz takarító felszerelést, porszívót, szemetes zsákot még nem vásároltunk a saját pénzünkön. Egy munkatársam van, nincs aki intézze a munkaügyi, pénzügyi dolgokat (nekünk nem ez a szakterületünk, de próbálunk segíteni ahogy tudunk), így nem tudom hogyan fognak fizetést kapni a pedagógusok februárban. Állandóan kitöltendő táblázatokkal bombázzuk az iskolákat, ezeket általában pár órás határidőre kell elkészíteniük, mert így adja ki a feladatot a központ. A tankerületi igazgatók nem tudnak válaszolni az igazgatók kérdéseire (pedig állandóan értekezletük van), nem mernek semmiben dönteni, mindenre az a válasz, hogy majd megkérdezem a központtól. Egyáltalán nem irigylésre méltó az ő helyzetük sem, mert igazi jogkörük nem tisztázott, vagyis szerintem (így tapasztaljuk) fontosabb kérdésekben jelenleg nincs döntési kompetenciájuk. Mindezek ellenére állítólag mi még egész jól állunk, mert van olyan tankerület, ahol még csak az igazgató van. Fejetlenség, működésképtelenség, káosz…….Ez a magyar sikertörténet! Rózsika! Ezt azért nem nevezném sikertörténetnek!!!!!!!!

Mint korábban írtuk, a szilágyisok tiltakozásához már több tantestület csatlakozott, így például a fővárosi Kölcsey, Berzsenyi, és Szent László gimnáziumok. Támogató nyilatkozatot adott ki a Magyartanárok Egyesülete azonnali kármentést követelve, és a tanári szabdság helyreállításáért emel szót vasárnap közzétett állásfoglalásában a Történelemtanárok Egylete is. Az inkább jobboldalinak tekintett Gimnáziumok Országos Szövetsége (GOSZ) szintén közleményben adott hangot aggodalmainak a kötelező nyugdíjazás bevezetésével kapcsolatban és szakmai egyeztetést kér az átalakíásokról.

A közoktatás átalakítása, ezen belül az államosítás ellen közben kialakult egy másik „front” is: a négy ágazati szakszervezet közös sztrájkbizottságot alakított, és a munkabeszüntetésről folytatott egyeztetést a kormánnyal. Mint írtuk végül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyedül maradt a sztrájk szervezésével, a másik három érdekvédelmi szervezet kedden aláírja a – szerintük elégséges kormányzati kompromisszumot tartalmazó – megállapodást. Nyilatkozataik szerint, úgy vélték, hogy bár a rendszerrel alapvetően nem értenek egyet, de ígéretet kaptak pedagógus-álláshelyek megtartására. A PDSZ viszont nem elégszik meg ködös, és jogszabályban nem rögzített ígéretekkel, amelyek, még ha be is tartják azokat, csak részproblémák megoldását jelentenék egy alapvetően rossz rendszerben. Várhatóan februárra szervezi a sztrájkot a PDSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik