Belföld

Használhatatlan tudást ad a magyar felsőoktatás

parragh lászló (iparkamara elnöke)
parragh lászló (iparkamara elnöke)

Alapvető gondok vannak a felsőoktatásban, és elengedhetetlen a jelenlegi, fenntarthatatlan rendszer átalakítása – mondta el Parragh László a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a „képzés gyengeségét mutatja, hogy folyamatosan romlik a diplomások körében a foglalkoztatási ráta, nő a felsőfokú végzettségűek munkanélkülisége, mert tudásuk nem piacképes”. Parragh szerint a „diplomások jelentős része olyan tudással hagyja el az egyetemet, amelyet a gazdasági életben nem tud használni”.

Parragh, a lapnak adott interjúban kritizálta az egyetemek pénzfelhasználását is. Mint elmondta „az elmúlt időszakban komoly pénzek jutottak a felsőoktatásnak, csak azt a jelenlegi szabályozási rendszerhez igazodva rosszul használták fel”. Véleménye szerint a mennyiségi és nem a minőségi képzésre helyezték a hangsúlyt, és ennek az lett a vége, hogy „hatalmas számban képeztünk olyan fiatalokat, akiknek tudása nem üti meg a gazdasági élet szereplői által elvárt mércét.”

Az iparkamara elnöke jó példának hozta fel az iparvárosok környezetében – Győr, Miskolc, Kecskemét – működő oktatási intézményeket, ahol a közelben működő iparvállalatok igényeihez igazodva alakították ki a a képzést. Így sok esetben a végzősök jó részét azonnal alkalmazzák is, és akiket nem, azok is piacképes tudással kereshetnek állást az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik