Belföld

Győr a vidék ipari fővárosa

Győr elmúlt évi fejlesztéseiről, eredményeiről tartott tájékoztatót Borkai Zsolt, polgármester és Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A kamarában elhangzott: büszkék lehetnek a győriek arra, hogy egy ilyen dinamikusan fejlődő városban élnek.

Minden évben nagy népszerűségnek örvend Borkai Zsolt évértékelője, melyhez ebben az esztendőben Dr. Parragh László is csatlakozott. Az iparkamara székházában megjelenteket elsőként a házigazda, Mihalicz Antal köszöntötte. Az elnök elmondta, örvendetes, hogy a budapesti régió után, Győrben van a második gazdasági központ Magyarországon és ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy az önkormányzat és az itt működő cégek szimbiózisban vannak egymással és a kamarával.

Ezen gondolatokat folytatva kezdte meg éves beszámolóját a polgármester is. „Most már lassan hazajárok a kamarába, ebből is látszik, hogy fontos a város vezetőségének, hogy jó kapcsolatot ápoljon a vállalkozásokkal. Büszkék lehetünk rá, hogy itt élünk, hiszen szép, és eredményes dolgokat tettünk le az asztalra. Azok a problémák – mint például a szakemberhiány – melyek felvetődtek, arra gyorsan és közösen megtaláltuk a megoldásokat. Ha már a szakemberhiányról van szó, akkor feltétlenül el kell mondanunk, hogy a szakképzési rendszer átalakítása és az ösztöndíj bevezetése volt a legkomolyabb, előremutató eredmény. A zsebünkbe kellett nyúlni, de megtehettük” – hangsúlyozta Borkai Zsolt.

Az eredmények között a kamara, a Széchenyi István Egyetem és az önkormányzat több lépcsős együttműködését is kiemelte a polgármester, hiszen számtalan olyan projekt valósult meg a triumvirátus égisze alatt, amely ugyancsak fejlődést hozott a győriek életében. „Lehet, hogy sok a dicséret, de legyünk büszkék. A 2012-es év tekintetében is stabil gazdasági háttérrel bírunk, megfontolt költségvetést fogadtunk el az idén, így nincs mitől tartanunk.”


A tavalyi év sikerei között a polgármester elsőként említette az Audi gyárbővítését, amely rengeteg tárgyalás után válhatott valósággá. A négykarikás márka kapcsán a logisztikai park győri letelepedése is kulcskérdés volt, hiszen a hosszú huzavona végén – vagyis, hogy hova kerüljön az Audi ezen egysége – végül ismét Győr jött ki győztesként. „Csak a gyárbővítés nem hozta volna meg a kiugró előrelépést, de így számos terület fejlődése biztosítottá vált. A kis és középvállalkozások eredményesek, a turizmus is szárnyal, hiszen a vendégéjszakák száma is 40 százalékkal nőtt az elmúlt időszakban, de természetesen a szolgáltatóiparban is érzékelhető, hogy élet van a városban. De nem szabad kizárólag Győrről beszélni, hiszen az Audinak köszönhetően nagy a vonzáskörzet, 150 kilométeren túl is érződik a gazdasági potenciálunk” – tette hozzá Borkai Zsolt. A polgármester a konszern gigaberuházásához kapcsolódó első fecskeként említette a Rehau letelepedését, mellyel újabb 200 munkahely létesülhet Győrben.

Az ipari parkot sikerült megvásárolnunk. Van hely, van lehetőség, a város még nem telt meg, szívesen várjuk és fogadjuk a leendő vállalkozásokat Győrben” – mondta a polgármester.

A keddi találkozón természetesen az infrastruktúrát érintő fejlesztésekről is szót ejtett Borkai. „A péri reptér fejlesztés kérdése lassan megoldódni látszik, egy ilyen környezetben ugyanis elengedhetetlen a légi közlekedés. Milliárdos nagyságrendű beruházásról van szó” – hangsúlyozta a polgármester.

És ha már a milliárdos fejlesztések kerültek a terítékre, Borkai a Mobilis, a Látogatóközpont megépítését is pozitív példaként említette. A sokat emlegetett Dunakapu tér kapcsán csak annyit mondott: szépen lassan egyenesbe kerül, de jelenleg még a régészek dolgoznak a területen.

Dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint Győr a termelést próbálja maximalizálni, így az Audi jelenléte mindenképpen egy üde színfolt, amiből kevés van az országban. A péri reptérről az elnök csak annyit mondott, hogy szerinte az nem a közlekedés, sokkal inkább Győr fejlődését célozza meg, mellyel egy messze túlmutató monopólium valósulhat meg. A kamara oldaláról a választásokat és a szakképzést hangsúlyozta a szakember. „Választások vannak, így a világ legtermészetesebb dolga, hogy van egy kis vetélkedés. 2000-ben, amikor átvettük a kamarát, akkor mind gazdaságilag, mind presztízsét tekintve mélyponton volt. Most félidőben vagyunk és nagyon sok mindent elértünk. Ez a reformoknak is köszönhető. Az egyik nagy felület a képzési rendszer átalakításának terve volt. A duális képzés mellett Győr volt az egyetlen aki kiállt, így ezúton is köszönöm Borkai Zsolt munkáját”. Ugyancsak ennél a témakörnél említette a felnőttképzés átalakítását is, hiszen szerinte 1 millió ember van ma jelenleg hazánkban, aki ugyan tudna dolgozni, de nincs állása, így a képzési szint növelése a szakember szerint mindenképpen kulcskérdés lesz.

Az elnök az úgynevezett vegyeskamarák megalapításáról is beszélt, az év végére ugyanis minden szomszédos országgal szeretnének egy ilyen intézményt kialakítani. A 10 éves jubileumát ünneplő Széchenyi kártyát is kiemelte, melyet 40-50 ezer ügyfél használ napi szinten. Végezetül pedig a városunkban működő kamaráról is elismerően nyilatkozott. „Győrben korábban erős volt a széthúzó erő, és így a társaságok nem tudták kihasználni a gazdaság dinamikus fejlődését. Mára ennek nyoma sincs” – zárta szavaival a találkozót Parragh László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik