Belföld

Bayer figyelmeztette Orbánt

bayer zsolt (bayer zsolt, )
bayer zsolt (bayer zsolt, )

A publicista szerint életveszélyes úton járna a kormány, ha nem venné komolyan a diákok tiltakozását, mert azt úgy általában illik komolyan venni.

„Így volt ez a múltban, és így van ez most is. Így volt ez 1988-ban is” – amikor megalapították a Fideszt – írja nosztalgiázva a publicista-pártalapító a Magyar Hírlapban. Bayer Zsolt arra is figyelmeztet, hogy aki próbálja bagatellizálni a mai diákok tiltakozását, akár meg is bukhat. Szerinte nem vitatható, hogy a magyar felsőoktatás ezer sebből vérzik, „számolatlanul ontja magából a rosszul vagy éppen sehogy sem képzett „diplomásokat”, akik aztán rettenetesen ostoba arccal álldogálnak a munkaerőpiac ütött-kopott bejáratánál, és nem kellenek a kutyának sem”.

Bayer Zsolt példaként hozza a „kommunikációs szakembereket”, akik a Magyar Hírlapnál gyakorlatukat töltve dolgozataikban ilyeneket írnak: „Kötöszködik, legroszabb, lessz, felszálnak, órkán, futtot, fűrdés”. Az ilyeneket ki kell vágni a felsőfokú tanintézményből, mert „leszedált kreténeknek akkor se lehessen diplomája, ha apuci történetesen meg tudja fizetni az árát” – írja.

Ez ugyanolyan lényeges és valós probléma, mint a diákok lázadása. A diákság tűrhetetlennek érzi, hogy a felvételi időszak előtt „öt perccel egyszer csak harmadára csökkentik az államilag finanszírozott férőhelyek számát”. Bayer szerint ebben a diákságnak igaza van, „ha ezt nem látja be a kormányzat, akkor meg fog fizetni érte”. A publicista azt ugyanakkor tagadja, hogy a kormány „bevezette a tandíjat”, szerinte ebből „semmi sem igaz. Így a lázadásnak ez a része oktalan és ostoba – nem véletlen, hogy éppen erre a részre játszik rá leginkább az ellenzék, élén az MSZP-vel”.

Bayer Zsolt emlékeztet arra, hogy ők – az 1988-as Fidesz-alapítók – ismerik azt az érzést, amikor a diákság beleszeret saját hangjába és saját erejébe. „S mert ismerjük, hát tudnunk kell, hogy muszáj őket komolyan venni. Tudni kell velük komolyan tárgyalni, tudni kell őket komolyan venni, tudni kell velük kompromisszumot kötni, és tudni kell elmagyarázni nekik türelmesen, mi az, amiben nincsen igazuk. És tudni kell segíteni nekik, hogy ne váljanak az ellenzék játékszereivé. Mert a sakálok már ott keringenek körülöttük” – írja Bayer Zsolt.

Előzőleg Török Gábor politológus éppen arról értekezett, hogy miközben 2008-ban sokan „Orbán Viktor szép szavaival egyetértve lelkesen szavaztak a fizetős felsőoktatás ellen”, most milyen rosszul reagál a Fidesz, amikor nem magyaráz, hanem tagad. Az elemző szerint sok mindent el lehet hitetni az emberekkel, de ha olyasmit akarnak beléjük beszélni, aminek az ellenkezőjét személyesen látják, akkor nem csupán hitetlenkedők, de nagyon dühösek is lesznek. Tegnap egy másik Fidesz-alapító, Fodor Gábor a diáklázadás kapcsán arról írt, hogy az „egykor oxfordi ösztöndíjjal is tanult miniszterelnök” nem ért semmi másból, csak az erőből. Ő éppen ezért azt ajánlotta mindenkinek, aki változást akar – tanárnak, orvosnak, vasutasnak, BKV-dolgozónak –, hogy álljon a sarkára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik