Belföld

Fideszt buktathat a tandíj

török gábor (török gábor, )
török gábor (török gábor, )

Török Gábor szerint nem megúszható, ami a felsőoktatásban történik.

Ha Orbán Viktor és a Fidesz komolyabb politikai sérülések nélkül megússza, amit a felsőoktatásban tesz, „akkor olyan politikai érzékkel” rendelkezik, és annyival többet tud erről az országról, hogy Török Gábor szerint neki és másoknak is el kell gondolkodniuk politikai tudásuk értékén. A politológus szerint 2014-ben komoly szavazatveszteségnek kellene következnie, mert ami történik az égbekiáltó fordulat ahhoz képest, hogy 2008-ban sokan „Orbán Viktor szép szavaival egyetértve lelkesen szavaztak a fizetős felsőoktatás ellen”.

A problémára rossz a Fidesz válasza. A kormánypárt nem magyaráz, értelmez, hanem tagad. Török ugyan elismeri, hogy nem lehet eléggé alábecsülni a választókat, de – teszi hozzá – a manipulációnak van két óriási ellensége: a valóság és a személyes tapasztalat. Sok mindent el lehet hitetni az emberekkel, de ha olyasmit akarnak beléjük beszélni, aminek az ellenkezőjét személyesen látják, akkor nem csupán hitetlenkedők, de nagyon dühösek is lesznek, és  hibás az a vélekedés, hogy a személyes tapasztalattal rendelkezők kevesen vannak.

„A Fidesz korábban tudta ezt, amikor a tandíjat nagymama-témaként szerepeltette” – emlékeztet a politológus, aki szerint „a felsőoktatás és annak költsége egy családon belül tipikusan vacsoraasztal-téma: egy egyetemista sorsát legalább négy-öt ember viseli szívén”. Török Gábor meggyőződése, hogy az eddigi nyomvonalon haladva „a Fidesznek ez egy megnyerhetetlen és életveszélyes ügy”.

A 2008-as Orbán

„Nem az a baj, hogy Magyarországon jelenleg túl sokan járnak egyetemre, mert nem érjük el az uniós átlagot az egyetemre, főiskolákra járók arányát tekintve” – magyarázta meggyőzően Orbán Viktor a köztelevízióban még 2008-ban. A Fidesz elnöke akkor – Széchenyit idézve –  arról beszélt, hogy Magyarország “jövőjét a kiművelt emberfők határozzák majd meg” és ez a jövő sokkal inkább függ a tudástól, mint a pénztől. Ezért fontos, hogy Magyarországon minden szegény sorba született, de tehetséges gyerek eljuthasson az egyetemre.

Akkoriban az egyetemi keretszámoknál csak a különféle képzések közti arányosságokkal volt gond. A Fidesz-elnök akkor arra is kitért, hogy a diplomázott fiatalok külföldre távozása kifejezetten üdvös, ha néhány év múlva vissza is jönnek. „Ha pedig nem jönnek vissza, az nem az ő hibájuk, mert a politikusoknak kell megteremteniük azokat a lehetőségeket, hogy legyen hova hazajönni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik