Belföld

Ekkora vihart kavart a parlamenti zsidózás

Egyházi és civil szervezetek, politikai pártok és politikusok is tiltakoztak Gyöngyösi Márton hétfői, a zsidók listázását felvető kijelentése miatt.

Tiltakozás, elhatárolódás, feljelentés – a Jobbikon kívül az összes párt parlamenti frakciója, a kormány, a házelnök, a külügyi államtitkár, az Együtt 2014 mozgalom, egyházi és civil szervezetek is elítélték Gyöngyösi Márton hétfői felszólalását az Országgyűlésben. A jobbikos képviselő arról beszélt, hogy felmérné, hány zsidó származású ember ül a kormányban és a parlamentben. A politikus – és pártja is – bocsánatot kért, de nem mond le, és az ügyet lezártnak tekinti.

A Jobbik „nyíltan felvállalta Adolf Hitler szellemi örökségét”

A Hit Gyülekezete felszólítja Orbán Viktort és Kövér Lászlót, hogy határozottan lépjenek fel az ilyen beszéd ellen, amely Magyarország legsötétebb korszakát, a nyilas- és horogkeresztes rémuralmat idézi. A Jobbik ezzel végleg levetette álarcát, és nyíltan felvállalta Adolf Hitler szellemi örökségét – közölte a Hit Gyülekezete.

„Meddig tűrjük a fasizmust az Országgyűlésben?”

Mindennapos, megszokott eseménnyé vált a leplezetlen antiszemitizmus az Országgyűlésben – tudatta a Raoul Wallenberg Egyesület, amely arra vár választ a felelős kormányzati és ellenzéki erőktől, hogy a tisztességes emberek meddig tűrik a fasizmust a parlamentben. A szervezet furcsállja, hogy mindenféle tiltakozás nélkül mondhatja egy képviselő, hogy ideje lenne felmérni, hány zsidó származású képviselő van a Házban és a kormányban.

Betiltatnák a Jobbikot

A Demokratikus Koalíció alelnöke feloszlatná a Jobbikot. Molnár Csaba független országgyűlési képviselő szerint elfogadhatatlan és botrányos Gyöngyösi Márton zsidók listázását követelő felvetése, ezért a DK a legfőbb ügyésznél fogja kezdeményezni a Jobbik feloszlatását.

„Megbocsáthatatlan szavak hangzottak el”

Az MSZP elhatárolódik Gyöngyösi antiszemita kijelentéseitől, és felszólítja Kövér László házelnököt, adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben – közölte Mesterházy Attila és Steiner Pál. A Fidesz–KDNP-t arra szólították fel, azonnal tűzzék napirendre az MSZP gyűlöletbeszédet szankcionáló, korábban elutasított javaslatát és az általuk kezdeményezett, de szintén leszavazott etikai bizottság létrehozását.

Az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangok

A kormány a legszigorúbban fellép minden szélsőséges, rasszista, antiszemita megnyilvánulás ellen, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyűlölködő és az európai normákkal összeegyeztethetetlen hangokat visszaszorítsa. A kormány egyúttal világossá teszi, hogy az ország valamennyi polgárát megvédi az ilyen inzultusoktól – tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Gyűlöletbeszéd az Országházban

„Tegnap az Országgyűlésben olyan mondatok hangoztak el egy szélsőjobboldali képviselő szájából, amilyenek csak Magyarország történelmének legsötétebb éveiben. Hetven évvel az egyik legnagyobb nemzeti tragédia, a holokauszt után a magyar parlament újra a legnyíltabb antiszemita gyűlöletbeszéd helyszíne volt” – emlékeztetett az Együtt 2014 Választói Mozgalom.

Vonják felelősségre Gyöngyösit!

Gyöngyösi Márton javaslata a Teleki-féle zsidótörvények visszahozatalát szeretné, olyanokét, amelyek alapján több százezer magyar állampolgárt vettek listába és pusztítottak el – olvasható a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közleményében. – A parlamentnek intézkednie kell Gyöngyösi felelősségre vonásáról.

Sárga csillag az Országgyűlésben

Kolber István, Vadai Ágnes és Varju László, valamint Ujhelyi István, aki 11 órától a parlamenti ülés levezető elnöke, sárga csillagot viselt az Országgyűlés plenáris ülésén, tiltakozásul Gyöngyösi Márton hétfői kijelentése miatt.

Feljelentik a zsidózó képviselőt

Büntetőfeljelentést tesz Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő ellen az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség. A Jobbik a középkori babonákon alapuló antiszemitizmus után immár nyíltan is a nácizmust képviseli. Az elhangzottakból és az arra a helyszínen érkezett erőtlen reakciókból sajnálatos módon érződik, hogy a társadalom és a jelentős véleményformálók ingerküszöbe indokolatlanul magas lett – fogalmaznak.

A Fidesz elítéli a jobbikos bocsánatkérését is

Rogán Antal elfogadhatatlannak minősítette a hétfői ülésnapon elhangzottakat, és közölte azt is, nem lát különbséget Gyöngyösi Márton hétfői és keddi nyilatkozata között. Szerinte az ilyen kijelentések ellen minden politikai erőnek a leghatározottabban fel kell lépni, és ezt megtehette volna a jobbikos képviselő felszólalása idején a plenáris ülést levezető alelnök is, de mivel egy képviselőcsoportba tartoznak, nem meglepő, hogy nem tette meg.

Gyöngyösi nem méltó a képviselőségre

Egy demokratikus országban nem megengedhető, hogy származásuk, etnikai hovatartozásuk miatt megbélyegezzenek embereket – fogalmazott Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője. – Reméli, hogy Gyöngyösi Márton elgondolkozik azon, hogy visszaadja országgyűlési mandátumát, mert nem méltó arra.

Elfogadhatatlan fajelmélet hangzott el

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő hétfőn, az Országgyűlésben egy új, elfogadhatatlan és a leghatározottabban elítélendő fajelméletet fogalmazott meg, amikor arról beszélt, hogy a kormányban, illetve a parlamentben helyet foglaló zsidó származású személyek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarországra nézve – mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár.

Négyfrakciós egyetértés Gyöngyösiről

A Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP frakciója is határozottan elítélte és elfogadhatatlannak tartotta a jobbikos Gyöngyösi Márton előző napi parlamenti felszólalását. Egyben hibának tartották, hogy az ülést vezető alelnök, a jobbikos Balczó Zoltán nem lépett közbe.

Kövér szigort ígér

Kövér László is elutasította Gyöngyösi Márton minősíthetetlen kijelentését. Az Országgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy minden parlamenti párt támogatni fogja a házszabály azon szigorítását, amely lehetővé teszi az ilyen és ehhez hasonló képviselői magatartás utólagos szankcionálását.

„Félreérthető kijelentések”

Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanakkor azt mondta, „nyilvánvalóan félreérthető kijelentésekről” van szó, amiért a képviselő és – a házbizottság ülésén – ő maga is elnézést kért. Balczó Zoltán pedig úgy értékelte, a jelenlegi házszabály alapján nem lett volna lehetősége rendreutasításra.

Jeruzsálemig hallatszott

Élesen elítélte a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ Gyöngyösi Márton felszólalását. A szervezet igazgatója szerint az „szomorú emlékeztető a népirtó náci rezsimre, amely számos helyi kollaboráns segítségével magyar zsidók százezreit gyilkolta meg”.

    Sárga csillagos akciók a Parlamentnél

    Az Egymillióan a szélsőjobb ellen nevű Facebook-csoport villámcsődületet szervezett a Parlament elé. A szerveződés azt kérte, mindenki viseljen sárga csillagot, aki szerint nem tűrhető sem az, hogy kilencven évvel a zsidótörvények után újból „listázzanak”, sem az, hogy „a magyar pártok némák legyenek”.

    Akciózni készül az Élet Menete Alapítvány is. Azt tervezik, hogy az Országgyűlés 1-es kapujában 386 darab sárga Dávid-csillagot adnak át Kövér László házelnöknek, felkérve, hogy ossza szét a képviselők között. A náci ideológiát a magyarság nem tűrheti el szó nélkül az Országgyűlés falai között – olvasható az alapítvány közleményében.

    Ajánlott videó

    Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
    Olvasói sztorik