Belföld

Betiltatnák a Jobbikot, listáznák a hülyéket

Molnár Csaba, Parlament (Parlament)
Molnár Csaba, Parlament (Parlament)

Ellenzéki reagálások a zsidók listázására.

A Demokratikus Koalíció alelnöke feloszlatná a Jobbikot. Molnár Csaba független országgyűlési képviselő (a képen) szerint elfogadhatatlan és botrányos Gyöngyösi Márton zsidók listázását követelő felvetése, ezért a DK a legfőbb ügyésznél fogja kezdeményezni a Jobbik feloszlatását.

Molnár Csaba, keddi sajtótájékoztatója előtt az ATV-ben azt mondta, hogy a Jobbik működése a régi és az új alkotmány szerint is törvénytelen.

Az MSZP szervezési igazgatója a köztévében kedden reggel azt mondta, hogy amit „a Jobbik képviselője összebeszélt a Parlamentben, az a harmincas, negyvenes évek náci vagy fasiszta parlamentjeiben is megállta volna a helyét…”. Molnár Zsolt közölte: az ostoba képviselőket kéne listázni, hogy többet ne válasszák meg őket. A párt budapesti elnöke arra is választ várna, hogy a levezető elnök és az államtitkár úr miért nem háborodott föl, “hiszen nekik volt szavuk és volt lehetőségük…”.

Gyöngyösit korábban az MSZP is feljelentette a nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt. A szocialisták a feljelentést a legfőbb ügyészségen tették, noha szerintük a vádhatóságnak hivatalból kellett volna eljárnia a Jobbik képviselője ellen, aki a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt.

Az MSZP akkor úgy vélte: a Jobbik “megvalósítja az intézményesített antiszemitizmust”, parlamenti rangra emel elfogadhatatlan kijelentéseket.

MSZP: Megbocsáthatatlan szavak hangzottak el

Az MSZP elhatárolódik Gyöngyösi antiszemita kijelentéseitől, és felszólítja Kövér László házelnököt, adjon ki elhatárolódó állásfoglalást az ügyben – olvasható Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője és Steiner Pál országgyűlési képviselő közleményében. A Fidesz-KDNP-t arra szólították fel, azonnal tűzzék napirendre az MSZP gyűlöletbeszédet szankcionáló, korábban elutasított javaslatát és az általuk kezdeményezett, de szintén leszavazott etikai bizottság létrehozását.

Hétfőn “megbocsáthatatlan szavak hangzottak el” a parlamentben – írta a két politikus. A szélsőjobboldali párt egyik képviselője olyan nyíltan antiszemita kijelentéseket tett, amely minden demokratának elfogadhatatlan; “az MSZP elhatárolódik a legsötétebb Horthy- és nyilas korszakot idéző kijelentésektől” – áll a közleményben.

Az ellenzéki párt képviselői hozzátették: mindig is elítélték azt a jobboldali politikát, “amely cinkos hallgatásával nemcsak eltűri, de bátorítja is az antiszemita, rasszista megnyilvánulásokat”. Az MSZP Orbán Viktort és a Fidesz politikáját teszi felelőssé, “hogy idáig juthatott a magyar politikai közbeszéd”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik