Belföld

Sárga csillag az Országgyűlésben

sárga csillag a parlamentben (ingyenes, )
sárga csillag a parlamentben (ingyenes, )

Kolber István, Vadai Ágnes és Varju László független képviselők sárga csillagot viselnek az Országgyűlés plenáris ülésén tiltakozásul Gyöngyösi Márton hétfői kijelentése miatt.

Pártjuk, a Demokratikus Koalíció alelnöke sárga csillaggal a mellén jelent meg sajtótájékoztatóján is, ahol arról beszélt, hogy nem kell becézni a Jobbikot “szélsőségesnek és radikálisnak, azt kell kimondani, hogy a Jobbik náci párt, a Jobbik fasiszta párt, a Jobbik nyilas párt, a képviselői fasiszták, a képviselői nyilasok, a képviselő nácik”.

Molnár Csaba közölte: a Jobbik működése a DK szerint az alaptörvénybe és az egyesülési jogról szóló törvénybe ütközik, ezért azt követelik Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy indítsa el azt az eljárást, amelynek eredményeképpen a független bíróság döntést hozhat a Jobbik betiltásáról.


Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Emellett a DK felhívja a többi parlamenti pártot, hogy a Jobbikot együttesen zárják “politikai karanténba, vagyis ne szálljanak vitába jobbikos képviselővel a plenáris vagy bizottsági ülésen, az Országgyűlés ne tárgyaljon jobbikos indítványt, a kormány tagjai ne válaszoljanak jobbikos kérdésre vagy interpellációra. Emellett – folytatta – Kövér László házelnök ne bízza az elnöklést jobbikos alelnökre, jobbikos jegyzőket ne osszanak be munkára, a bizottságokban pedig függesszék fel a jobbikos elnököket, valamint nyilvános vitát vagy szereplést ne vállaljon senki jobbikos politikussal.
Molnár Csaba közölte: a DK a sajtótól azt kéri, hogy “náci, fasiszta képviselővel” ne készítsenek interjút vagy műsort.

Sárga csillagot vett fel Ujhelyi István, aki 11 órától a parlamenti ülés levezető elnöke. A szocialista politikus elmondta, így kíván szolidaritást vállalni azokkal, akiket tegnap Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő megsértett.

Flashmob a Parlamentnél

Az Egymillióan a szélsőjobb ellen nevű Facebook-csoport villámcsődületre vár minden magyar demokratát a Parlament elé. A szerveződés azt kéri, mindenki viseljen sárga csillagot, aki szerint nem tűrhető sem az, hogy kilencven évvel a zsidótörvények után újból „listázzanak”, sem az, hogy „a magyar pártok némák legyenek! Akciózni készül az Élet Menete Alapítvány is. Azt tervezik, hogy az Országgyűlés 1-es kapujában 386 darab sárga Dávid-csillagot adnak át Kövér László házelnöknek, felkérve, hogy ossza szét a képviselők között. A náci ideológiát a magyarság nem tűrheti el szó nélkül az Országgyűlés falai között – olvasható az alapítvány közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik