Nagyvilág

Jeruzsálemig hallatszott a jobbikos zsidózás

Efraim-Zuroff (Efraim Zuroff)
Efraim-Zuroff (Efraim Zuroff)

Élesen elítélte a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ kedden Gyöngyösi Márton jobbikos parlamenti képviselő előző napi parlamenti felszólalását, amelyben az Országgyűlés és a kormány zsidó tagjainak számbavételét indítványozta.

A holokauszt bűnöseinek felkutatásával foglalkozó szervezet igazgatója, Efraim Zuroff szerint Gyöngyösi megnyilatkozása „szomorú emlékeztető a népirtó náci rezsimre, amely számos helyi kollaboráns segítségével magyar zsidók százezreit gyilkolta meg”.

Az, hogy Gyöngyösit a parlamenti felszólalás után nem kényszerítették lemondásra, arról árulkodik, hogy Magyarországon terjedőben van az antiszemitizmus, amelyet elsősorban a fasiszta nyilas párt utódja, a Jobbik propagál – olvasható a nyilatkozatban.

A dokumentum üdvözli, hogy a magyar kormány kedden elítélte a képviselő felszólalását, de úgy véli, hogy a hétfői teljes csönd, és az a tény, hogy az antiszemita uszító demagógiája minden jel szerint büntetlen marad, csak tovább bátorítja a Jobbikot, hogy folytassa gyűlöletkampányát a magyar zsidók és romák ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik