Belföld

A kormány elítéli a szigligeti rongálást

A Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium vandálságnak nevezte az emlékmű megrongálását.

A két tárca közös közleményben emlékeztetett rá, hogy erkölcsi kötelesség a Balaton-parti településnél hősi halált halt Robert G. Evans pilóta főhadnagy, Horace G. Barksdale lövész törzsőrmester, Cecil R. Boles mérnök őrmester, Guy Marsh, Jr rádiós őrmester és Walter W. Rowe lövész törzsőrmester emlékének méltó őrzése.

Mint korábban megírtuk: Szigliget polgármestere szombaton jelezte: hogy ismeretlenek sárga festékkel a “gyilkosok, kollaboránsok” feliratot festették az emlékműre, amelyet 12 éve emeltek az 1944-ben németországi célpontok ellen induló B24-es repülőgép öt amerikai katonájának emlékére a Szentháromság kápolna mellett, közel ahhoz a helyhez, ahova a repülő lezuhant.

A polgármester szerint felmérték a károkat és úgy vélik, hogy oldószerrel le lehet szedni a feliratot. Hétfőn állnak neki a munkának, addig is fóliával fedték le az emlékművet. A helyi képviselő-testület és lakosság felháborítónak tartja a tettet. “Ez nem jellemző Szigligetre, értetlenül állunk a történtek előtt” – tette hozzá Balassa Balázs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik