Belföld

Sztrájkkészültség a BKV-nál

Sztrájkbizottságot alakítottak a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK) működő szakszervezetek, munkabeszüntetésre legkorábban november közepén lehet számítani.

A sztrájkbizottság tagjai a szakszervezetek vezetői – közölte a BKV Liga-Munkástanács Szövetség. A sztrájkbizottság elnöke Gelencsér László, a Közösségi Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke, a sztrájkbizottság alelnökei: Szabó István (Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezete), Jáger István (Fővárosi Közlekedési Dolgozók demokratikus Szakszervezete).

A sztrájkbizottság létrehozásának oka, hogy kollektív munkaügyi vitát kezdeményezzenek a BKK Zrt. vezetőjénél egy teljes értékű Kollektív Szerződés (KSZ) megkötése érdekében. Mint írják, „annak ellenére, hogy közös szándékkal és akarattal a BKK Zrt. KSZ létrehozására, megalkotására 2012. november 1-ét tűztük ki, az elmúlt két hétben ezzel kapcsolatosan a felek között semmilyen párbeszédre nem került sor. Követeljük a tárgyalások azonnali folytatását, az eddigi tárgyalások hangfelvételeinek és jegyzőkönyveinek kiadását részünkre!”

Jáger István, a sztrájkbizottság alelnöke azt mondta: nyáron kezdődtek meg a tárgyalások a BKK-nál a kollektív szerződésről, de ezek még nem zárultak le, november elsejétől viszont hatályát veszti az átmeneti foglalkoztatási megállapodás. Ennek értelmében a munka törvénykönyve szerinti foglalkoztatás lép életbe, ami az alelnök szerint sem a BKK-nak, sem a munkavállalóknak nem kedvező.

A sztrájkbizottság megalakításával a szakszervezetek célja, hogy felhívja a munkáltató figyelmét minderre, és hogy minél előbb lezáruljanak a tárgyalások. A sztrájk nem cél, de akár erre is sor kerülhet, legkorábban november második felében – fogalmazott Jáger István. Hozzátette, hogy ebben mintegy 1100 ember lenne érintett, ők főleg a végrehajtói területen dolgoznak: pénztárosok, jegyárusok, ellenőrök, forgalomirányítók.

A sztrájkbizottságnak meg kell várnia a munkáltató reagálását a bejelentésre, ezt követően munkaügyi vita kezdődik, egy esetleges sztrájknál pedig – a BKV-tól eltérően – nem kell megállapodni a még elégséges szolgáltatásról, mert a BKK nem közszolgáltató cég – fejtette ki Jáger István.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik