Belföld

Orbán: átvállaljuk a legkisebb települések adósságát

A miniszterelnök szerint itt az ideje,hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját. Ez a települések megmentése. Az állam 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át.

Orbán Viktor szombaton a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen azt mondta: az MSZP-kormányok 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az ország, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerűen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek, olyanok, akik ott voltak az előző szocialista kormányokban vagy azok közelében.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ezután bejelentette: teljes mértékben átvállalja az állam az ötezernél kisebb lakosú települések adósságát. Az ennél nagyobb településeken pedug az adósság egy részét vállalják át.

Majdnem 1700 települést érint

A kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a kis lélekszámú, 5 ezer fő alatti településeknél az országos állomány 8 százaléka körül lévő adósságállomány oszlik meg. Ennek konszolidációja a települések napi működési nehézségeit oldaná fel. Mindezek miatt az adósság teljes mértékű, közvetlen, célhoz kötött támogatással történő átvállalása látszik megvalósíthatónak.

    Az átvállalás 1673 önkormányzatot érint, amelyek mindösszesen 97,3 milliárd forint adósságállománnyal rendelkeznek. Ebből 23,2 milliárd forint működési, 74,1 milliárd forint fejlesztési célú  adósság. A kötvények állománya 35,1 milliárd forint, a hiteleké 62,2 milliárd forint.

    Az ötezer fő feletti településeken átlag 40 százalékban vállalnák át az adósságot

    A nagyobb lélekszámú, 5 ezer fő feletti településeknél az adósság – az állami feladatátvállalással közel arányos mértékben való – részleges és differenciált mértékű átvállalására van mód. Ezek adósságállományát átlag 40 százalékos mértékben vállalja át a központi kormányzat. Ez az a mérték, amely tükrözi a feladat átvételének arányát.

      Az átvállalás konkrét mértéke differenciált lesz az önkormányzati saját bevételi képesség alapján.

      Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyi adóbevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt.

      Ötezer fő feletti településeknél ilyen arányban vállalná át az állam az adósságot

      Amennyiben egy 5000 fő feletti önkormányzat egy főre jutó – fentiek alapján képzett – mutatószáma a településkategória átlagának:

      • 100 százalékával egyezik meg vagy meghaladja azt, adósságállományt, 40 százalékos mértékben konszolidálják. Ez 134 önkormányzat, 244,7 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. A Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok ebben a kategóriában vannak. (Példák: Budakalász, Sárvár)
      • 75 százaléka és 100 százaléka közé esik, adósságállománya 50 százalékban konszolidálják. Ez 54 önkormányzat 145,1 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. (Példák: Pápa, Szigetvár)
      • 50 százaléka és 75 százaléka közé esik, adósságállománya 60 százalékban konszolidálják. Ez 57 önkormányzat 79,4 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. (Példák: Törökszentmiklós, Gyula)
      • 50 százalékát sem éri el, adósságállománya 70 százalékos konszolidálást kaphat. Ez 38 önkormányzat 45,6 milliárd forint adósságállományának átvállalását jelenti. (Példák: Komló, Isaszeg)

       

      Az elgondolás alapján az 5000 fő feletti önkormányzatok esetében tehát összesen 514,9 milliárd forint adósságállományt vállalna át az állam. Ehhez hozzászámítva az 5000 fő alatti önkormányzatoknál a teljes körű átvállalás végrehajtását, mindösszesen 1956 önkormányzat 612,1 milliárd forintnyi adósságát vállalja át a központi kormányzat.

      A teljes önkormányzati adósság 1200 milliárd forint – ennek tehát a felét vállalja át az állam.

      Ajánlott videó

      Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
      Olvasói sztorik