Belföld

Le is mondott, nem is mondott le Hoffmann helyettese

2013 tavaszáig biztosan nem lesz változás a közoktatásért felelős helyettes államtitkári poszton. Pedig Gloviczki Zoltán lemondott.

Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán megkereste Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt és Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy közölje velük lemondási szándékát, ugyanakkor Balog Zoltánnal abban állapodtak meg, hogy 2013 tavaszáig biztosan nem lesz változás a közoktatásért felelős helyettes államtitkári poszton – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma

Korábban Gloviczki Zoltán így indokolta többek között elhatározását: “Hiszek mindabban, amit eddig az oktatáspolitikában tettünk, és szándékom szerint teljes szakmai és személyes őszinteséggel mondtam ki minden eddigi szavam. Az ország jelenlegi állapotában alázattal kell azonban tudomásul vennem, hogy a köznevelési rendszer átalakításának financiális háttere, mely természetesen nem egyszerűen pedagógus-béremelést jelent, egyelőre nem áll rendelkezésre. Mindez ebben a pillanatban egyúttal az általunk előkészített oktatási reformok bevezethetőségét is megkérdőjelezi. A kérdőjel a politika és – állampolgárként – mindnyájunk számára reményt és lehetőséget jelent, számomra, mint a szakmai végrehajtásért felelős személynek azonban kezelhetetlen jelenség. Márpedig a következő tanév előkészítése, az utolsó, éppen a pedagógus-életpályamodell részleteit leíró reform-jogszabályok megalkotása legkésőbb tavaszig halasztható: ezzel együtt lemondási szándékom elfogadása is. Mivel ugyanis helyettes államtitkári pozíciómban nem hatalmat, karriert, politikai tőkét kerestem és vállaltam, hanem egy program gyakorlati megvalósításának lehetőségét, további munkám ezen a ponton értelmezhetetlenné és hiteltelenné válik.”

A tárca a pedagógusokkal folyó tárgyalásokról is közleményt adott ki. Mint írják, a köznevelési rendszer átalakításának aktuális kérdéseiről az államtitkárság által kezdeményezett október 17-i találkozó kötetlen napirenddel indult, s nem kis meglepetést okozott, hogy a Pedagógusok Szakszervezete nem a pedagógusok béremeléséről, hanem az oktatási intézmények fenntartói feladatainak átvételéről, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig a köznevelési törvény felfüggesztéséről, továbbá a Pedagógusok Napján átadott petícióban szereplő követelésekről kívánt megbeszélést folytatni.

Hoffmann Rózsa javaslatát elfogadva a találkozó témája a tanárokat és a közvéleményt leginkább foglalkoztató pedagógus-életpályamodell bevezetése lett. Az államtitkár határozottan kijelentette, hogy az oktatáspolitika irányítóinak álláspontja nem változott, a pedagógusok új munkaszervezését és béremelését kizárólag egyidejűleg tartják bevezethetőnek.

A tárgyaláson részt vett Mendrey László, aki lapunknak azt mondta, az egész egyeztetésnek csa annyi volt az értelme, hogy kaptak egy másik időpontot az egyeztetésre. A PDSZ elnöke úgy véli, az oktatási államtitikár nem tudja megígérni sem az életpályamodell szeptemberi bevezetését, sem azt, hogy nem lesznek pedagógus-elocsátások és intézményösszevonások, – bezárások. Ezek valóban nincsenek beleírva a köznevelési trövénybe, de az államosítás után a fenntartó Klebelsberg Intézmnyfenntartó Központ a költségracionalizálásra hivatkozva hozhat ilyen döntéseket. A szakszervezetek szerint a most ismert paraméterek alapján “matematikailag” kikövetkeztethető egy jelentős pedagóguslétszám leépítés. Épp ezért kérték a kormányt a köznevelési trövény hatálybalépésének elhalasztására, és annak újragondolására.

Hogy lesz-e pedagógussztrájk, az nem is a november 9-i új tárgyalás függvénye elsősorban, erről az Országos Közoktatási Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén határozhatnak, ott egyeztetnek meajd a többi szakszervezettel, hogy sztrájkba lépnek-e.

Hoffmann Rózsa az iskolák állami fenntartásba vételével kapcsolatban ismételten cáfolta a szakszervezetek azon aggodalmát, hogy az intézkedés nagy létszámú pedagóguselbocsátással jár. Kijelentette: nincs ilyen kormányzati szándék.

A minisztérium november 9-én folytatja az egyeztetéseket a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik