Belföld

Féljünk-e a kullancstól? Mit hetetünk ellene?

Rengetegszer halljuk, hogy egy kullancs csípése akár halálos betegséghez is vezethet. Oltások, riasztószerek és különböző praktikus megoldások léteznek a baj megelőzésére, ám mint kiderült: néhány tévhitet nem árt elhessegetni, mielőtt a természetbe indulunk.

Akad olyan ember, aki szinte minden évben talál magán a kellemetlen parazitából egyet-egyet. Van viszont olyan, akinek még soha nem volt dolga kullancsokkal. Főleg azok vannak kitéve a veszélynek, akik a szaporodási időszakukban, azaz április-május és augusztus-szeptember közötti időszakban járják a természetet.

Sok általános tévhit terjedt el azzal kapcsolatban, hogy mit tegyünk abban az esetben, mikor megtaláljuk a bőrünkön az élősködőt, illetve, hogy hol tanyáznak ezek a kellemetlen lények?

Nem feltétlenül kell orvoshoz rohannunk

„Rengeteg népi praktikát ismerhetünk a kullancs eltávolítására. Nyálas gyufa, olaj, citromlé, kicsavarás, benzin és még sorolhatnánk. A szakértő szerint azonban ezek többsége babonákon alapuló módszer, mely nemcsak nem hatásos, de veszélyes is lehet. Amennyiben kullancs fúródik bőrünkbe, nem kell rögtön orvoshoz rohannunk. Egy kevésbé bonyolult, ám szükségesen jól elvégzendő mozdulatsorral eltávolíthatjuk a nem kívánt vérszívót. A testét megfogva, kissé felfelé döntve, lassú és folyamatos húzással próbálkozzunk, ekkor a kullancs lassan elenged bennünket. Ügyeljünk arra, hogy ne gyötörjük a parazitát. Ebben az esetben ugyanis visszaöklendezheti béltartalmát a sebbe. A gyógyszertárakban egyébként kapható a kullancs eltávolítására szolgáló kanál is. A legfontosabb, hogy minél előbb, várakozás nélkül megszabaduljunk tőle, az első 24 óra ugyanis a kritikus időszak” – mondta el kérdésünkre Szabó Tamás kullancsszakértő.

„Az eltávolított kullancsot azonban ne dobjuk el. Tegyük el egy fiolába, kis tégelybe így ha később esetleg tüneteket okoz a csípés, meg lehet vizsgálni a példányt. Természetesen mint minden más esetben, a legbiztonságosabb eljárás a védekezés. Előzzük meg, hogy kullanccsal legyen dolgunk. Mit tehetünk tehát? Bárhová is készülünk túrázni, lehetőleg ne térjünk le a kijelölt útvonalról, hiszen a kullancsok az elvadult, növénydúsabb területeket kedvelik. A megfelelő öltözet is sokat segíthet: a ruha fedje minden testrészünket, amennyiben használunk kullancsriasztót ne csak a bőrünkre, hanem a ruhánkra is fújjunk belőle”– tanácsolja a szakértő.

Nem a fáról támadnak

„További tévhit, hogy a kullancsok a fa lombján csücsülve várják áldozatukat, s mikor az alájuk ér, rávetik magukat. Ennek vajmi kevés a valóságtartalma. A kullancs az aljnövényzet hűvös, árnyékos zugait kedveli, maximum egyméteres magasságban marad meg. A napsütést nehezen viseli, ezért minél árnyékosabb, bozótosabb helyeket keres magának. Táborozáskor ezért érdemes a magas füvű területeket elkerülni. A gondozott aljnövényzet kevésbé vonzza ezeket a parazitákat.

Nem vagyunk feltétlenül veszélyben, ha kullancsot találunk magunkon. Az élőlény nem fertőz minden esetben, ám ha a csípés helyén később bőrpír alakul ki, mindenképp forduljunk orvoshoz. Mint már említettük: az időben eltávolított kullancsnál kevesebb az esély a betegségekre, ezért nem árt kirándulás után átnézni testünk felületét tisztálkodás közben.”– tudtuk meg.

(forrás: kullancsinfo.hu)

A kullancsok elterjedése nem egyenletes hazánkban. Jobbára az erdős területeken fordulnak elő nagyobb számban. A térképen látható, hol kell számítanunk egy esetleges találkozásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik