Belföld

Fél évszázados a földmérőképzés Székesfehérváron

Koppán Viktor
Koppán Viktor

2012. 09. 17. 09:11

A jubileum alkalmából kihelyezett kari ülést tartottak pénteken a Szent István Művelődési Házban.

Az ünnepségen a város önkormányzata megerősítette, hogy a megyeszékhely felsőoktatási kínálatában fontos szerepet tölt be a GEO. A tudományos élet fejlődésével lépést tartó, színvonalas oktatás mellett a diákéletet is erősítik a selmecbányai hagyományok ápolásával.

A II. világháború után megnövekedett a földmérő szakemberekre az igény. Ennek hatására a felsőfokú szakemberképzés továbbfejlesztése és korszerűsítése céljából 1962-ben létrehozták – a székesfehérvári Jáky József Útépítő Technikumban a Kar jogelődjét, a Felsőfokú Földmérési Technikumot, amelyben az oktató-nevelő és tudományos tevékenység fejlődése 1972-ben ért el arra a szintre, hogy minőségi változásként a felsőfokú technikumi képzést a főiskolai üzemmérnökképzés válthatta fel. A határozat értelmében a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Karaként földmérő és földrendező szakokon székesfehérvári székhellyel 1972 őszén kezdődött el a földmérők, majd 1975-től a földrendezők képzése.

Történelmi visszatekintéssel kezdődött az intézmény fennállásának ötvenéves évfordulója alkalmából rendezett ünnepi kari ülés. A város nevében Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. „Legyen az eszköz szintező léc vagy föld körül keringő műhold, ahhoz, hogy a helyzetünket meghatározzuk, a geoinformatikai karon végzettek munkája nélkülözhetetlen az életünkhöz. Ennek fényében a város megalapozottan bízik a kar jelenében és jövőjében Székesfehérváron.”

Az 1962-ben indult Felsőfokú Földmérési Technikumban közel negyvenen kezdték meg tanulmányaikat, ma már a hallgatók által „Piros Alma Mater”-nek hívott egyetemi karra közel hatszázan járnak és nemcsak nappali és levelező képzés, hanem doktori iskola is működik a fehérvári egyetemi karon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.