Belföld

Csak ésszel a vízen!

duna-alacsony-vízállás (ingyenes, alacsony vízállás, duna, )
duna-alacsony-vízállás (ingyenes, alacsony vízállás, duna, )

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint a jelenlegi meteorológiai és hidrológiai előrejelzések alapján, a hétvégén árhullám érkezése várható a Dunán.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a fürdőzőket, valamint a vízen túrázókat az alábbi felelős magatartási szabályokra figyelmezteti.

A biztonságos fürdőzés szabályai

A fürdőzés számos veszélyt is magában rejt, ezért mindenképp a felelős magatartásra hívjuk fel a figyelmet.

A szabadvizek, folyók, bányatavak területén csak a kijelölt fürdőhelyeken strandoljanak, a tiltó rendelkezés alá eső területeken ne fürdőzzenek és felfújható játékcsónakkal, matraccal se menjenek be a vízbe.

A bányatavak legfőbb veszélye, hogy hirtelen mélyülnek, nem egyenletes a medrük és vannak rendkívül mély pontjai, ahol a víz nem tud felmelegedni. A tó ilyen területére érve a hirtelen hőmérséklet változás miatt izomgörcs léphet fel, amitől úszás képtelenné válhat a fürdőző.

A folyóvíz felszínét figyelve megállapítható a folyás-sodrás iránya és nagysága, látható az örvények helye. Örvények elsősorban ott alakulnak ki, ahol a folyó medrében valamilyen tárgy található, pl. hídpillér vagy más fizikai akadály. Minél gyorsabb egy folyó és minél nagyobb tárgy található a vízben, annál nagyobb, intenzívebb az örvény és ezáltal veszélyesebb is. Ezért TILOS ilyen helyeken a fürdőzés!

Tilos még fürdeni:

• hajóútban,

• a hajóutat és a hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében,

• vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében,

• kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi robogó (jet-ski) pályák, valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, – hajóállomások területén,

• egészségre ártalmas vizekben,

• a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben,

• éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízterület megvilágított, és legfeljebb a mélyvíz határáig,

• ahol azt tiltó tábla jelzi.

Az úszóeszközök (vízibicikli, gumimatrac és más, felfújható eszköz) használata szintén fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak.

A szabadvizek beláthatatlan, változó mélysége mellett a vízfenéken lévő veszélyes tárgyak (drótok, alkatrészek) is sérüléseket okozhatnak.

Szabadvizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a biztonság csak a fürdőhelyet kijelölő bóják között garantálható. Ezeket a helyeket szakemberek választják és jelölik ki. Itt megvannak mindazok a feltételek, amelyek – szükség esetén – lehetővé teszik a gyors mentést, míg a fürdőzésre nem kijelölt szabadvizeknél az elsősegélynyújtás megoldatlan, és további veszélyeket hordoz magában a kiépített mellékhelyiségek és a szemétgyűjtés hiánya is.

A tiltó rendelkezés alá eső területeken fürdőzőkkel szemben – amellett, hogy saját testi épségüket veszélyeztetik – szabálysértési eljárás kezdeményezhető.

További jó tanácsok:

• Ne fürödj teli gyomorral.

• Soha ne ugorj felhevült testtel a vízbe. Hűtsd le magad előtte.

• Figyelj oda a víz alatti akadályokra.

• Soha ne ússz egyedül, társnak lehetőleg felnőttet válassz.

• Ne ússz, és nem bukj a víz alá ugrálásra kijelölt területen.

• Figyeld a strand területét jelző bójákat.

• Ne fürödj alkoholos állapotban.

• Ha nem tudsz úszni, ne használj gumimatracot.

• Ismeretlen helyen soha ne ugorj a vízbe.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet szabadvizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenképpen, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy mentőgallér használata. Az úszógumi használatánál figyelembe kell venni – mivel egységes méretben készülnek -, hogy ha nem megfelelő a szorossága, akkor a használója könnyen kicsúszhat belőle, ha pedig túl szoros, felbillenés esetén fizikailag nehéz a megfelelő testhelyzet újbóli felvétele, ezért ez könnyen végzetessé válhat. A karúszó nem nyújt megfelelő biztonságot! Biztonságos például a megfelelő méretű, nyakgallérral rendelkező mentőmellény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik