Belföld

Szőröznek a libásokkal

liba (liba, libamáj, )
liba (liba, libamáj, )

Új front nyílt a Négy Mancs és a libatenyésztők között.

Hiába lenne nagy a kereslet a libatollra, a Négy Mancs miatt nem téphetik az állatokat. A szentesi Hungerit Zrt. 553 millió forintos kártérítési igénye után újabb cég, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. indított pert a Négy Mancs állatvédő szervezet ellen. A cég 17 millió forintot követel az alapítványtól. Varga Ferenc vezérigazgató a közrádió reggeli műsorában azt mondta: a hortobágyi fehérlúd-állomány három-négyszeres tollszedése idén elmaradt, mert a Négy Mancs megtiltatta.

A hírado.hu szerint a cégvezető közölte: a Négy Mancs az ügybe a vágóhidakat is “belehúzta”. Azok nem vehetnek át tőlük végterméket, ha az tollszedett lúdból készül. Holott a libatollra nagy a kereslet, “hihetetlenül jó” áron tudnák értékesíteni, ráadásul a tolltépésnek ősi hagyományai vannak Magyarországon. A három-négyszeres tollhozam a 38 éve helyben kitenyésztett és nemzeti fajtának minősített hortobágyi fehér lúdnak a fajtanemesítési alapító okiratában is szerepel. .

A struccpolitika kára

A vezérigazgató kiemelte: a probléma országos, hiszen 200 ezres törzslúdállomány van, a tollszedés 4-5 milliárd forintos üzlet, ami kétezer embernek ad féléves munkát. Varga Ferenc szerint egyelőre a termelők nagy része homokba dugja a fejét, várja, hogy kedvezőbbre forduljon a helyzet. De ha az ágazat szereplői nem indítanak eljárásokat, akkor ez nem fog bekövetkezni – tette hozzá. A szakember bízik benne, hogy a tollszedést érintő változásokat legalább a magyar nemzeti fajtáknál vissza lehet fordítani, hiszen szakmailag érthetetlen a Négy Mancs beavatkozása.

Az unió is tiltja a tolltépést

Az állatvédő szervezet korábban a magyarországi libatömés ellen lépett fel. A Négy Mancs szerint az állatkínzás. Mint korábban a Hír24 megírta: az állatvédők ellen indított per októberben folytatódik, a Négy Mancs ügyvédje az előző tárgyalási fordulón tagadta, hogy kampányuk és a feketelistájuk kifejezetten a magyar termelők ellen irányulna. A védő idézte az állatok védelméről szóló uniós egyezményt, amely tiltja az élő libák tépését.

Ugyanakkor korábban a Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárás alá vonta a Négy Mancs Alapítványt, amelyről Budai Gyula államtitkár azt mondta, az eddigi vizsgálati eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy az alapítvány magyarországi tevékenysége “német-osztrák gazdasági lobbi érdekeket szolgál”, amelynek “egyetlen célja, hogy a magyar hízott szárnyas termékeket kiszorítsák a nyugati piacokról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik