Belföld

Bregyós táborozókkal találkoztak a vendég csángó gyerekek

Levente Péter is bekapcsolódott a programba.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola adott otthont annak a programnak, melynek keretében a velencei Gyermek és Ifjúsági Táborban vendégeskedő Nyisztor Ilona és tizenhárom csángó diákja, valamint a Bregyó-közi napközis tábor résztvevői találkoztak. A közös dal- és tánctanulásba Levente Péter is bekapcsolódott.

A Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Nyisztor Ilona népdalénekes és tanítványai hétfőn érkeztek Velencére. A 10-18 éves diákok valamennyien a Bákó megyei Pusztina szülöttei, Nyisztor Ilona jóvoltából magyarul tanulhatnak, otthonosan mozognak a csángó magyar népdalok, néptáncok előadásában. Kitartó, eredményes munkájukért kapták jutalmul a magyarországi táborozás lehetőségét. Ma délelőtt a Vörösmarty Iskola aulájában találkoztak a Bregyó-közi napközis táborában résztvevő mintegy 180 gyerekkel, Székesfehérvár Önkormányzatát Mészáros Attila tanácsnok képviselte.

Az eseményen elsőként Nyisztor Ilona köszöntötte a székesfehérváriakat. Elmondta, hogy több mint ezer kilométeres távolságból érkeztek, ahol a felnőttek beszélni ugyan tudnak magyarul, írni és olvasni viszont kevésbé, a csángó gyermekeknek azonban erre is lehetőségük nyílik. A vendégek énekszóval mutatkoztak be, közös daltanulás következett, majd a bregyós gyerekek részletesen megismerhették a csángó népviseletet. Színpadra lépett Levente Péter is, aki könyvekkel ajándékozta meg a csángó diákokat, majd a magyarságról, az emberi bánásmód fontosságáról tartott előadást, végül közös tánctanulással fejeződött be a délelőtt.

A magyarországi látogatás július 27-én, pénteken 18.00 órakor a Hiemer-ház báltermében megrendezett jótékonysági Csángó Esttel ér véget. Nyisztor Ilonán és tanítványain kívül közreműködnek a velencei táborban résztvevő székesfehérvári néptáncosok, népdalosok és neves tanáraik, illetve a Kákics Együttes, a Hungarikum Együttes és a Tekergető Zenekar. Az előadás végén 19.30-tól lehetőség lesz tánctanulásra is.  Jegyek vásárolhatóak a Tourinform Irodában és az Ákos Jegyirodában,  az est teljes bevételéből a pusztinai magyar nyelvű oktatást támogatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik