Belföld

Puccs készült Orbán Viktor ellen?

Kövér László fárasztó nagyhatalmakról, Orbánt mentő Békemenetről, bolsevik gyökerű RMDSZ-ről és túszhelyzetben lévő magyar kisebbségről beszélt. A házelnök a Magyar Hírlapnak adott interjút.


(Fotó: Hír24/Neményi Márton)

Orbánmentés békemenetileg

Az Országgyűlés és a Fidesz választmányi elnöke fárasztónak nevezte a nagyhatalmak különböző személyiségeitől érkező folyamatos kioktatást; véleménye szerint folyamatos hecckampányt folytatnak a kormány és személye ellen is. Kövér László a Magyar Hírlapnak adott interjújában azt mondta: voltak próbálkozások a miniszterelnök elmozdítására, az amerikai külügyminiszter tanácsadója több interjújában is kifejtette, ha nem megy demokratikus úton, más módon kell eltávolítani Orbán Viktort. A Békemenet azonban csattanós választ adott erre – jelentette ki, hozzátéve: ha ez a menet a rendszerváltozás hajnalán vonul végig, sok minden egészen máshogy alakul. (A HÍr 24 megkérdezte az ügyben Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét, aki ugyan nem olvasta a Kövér-interjút, de szerinte kizárt, hogy valaki a Fideszen belülről akarta volna elmozdítani a kormányfőt.)

Bolsevik gyökerekből táplálkozó RMDSZ

Kövér László komolytalan ötletnek nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyes vezetőinek azon kezdeményezését, hogy induljanak el a következő magyarországi választásokon. Ugyanakkor leszögezte: az RMDSZ az erdélyi magyarság legitim képviselője, és mint ilyennel a mindenkori magyar kormány kapcsolatot tart fenn.

Az RMDSZ-t az MSZP-vel együttműködő szervezetnek nevezte, mert mint fogalmazott, “mindkét párt ugyanolyan bolsevik gyökerekből táplálkozik, az erkölcseik, mentalitásuk és érdekeik is közösek”, és azon dolgoznak, hogy az erdélyi magyarság számára Budapest megszűnjön orientációs pont lenni.

Megjegyezte, az RMDSZ vezetése 2007-ben, három évvel a kettős állampolgárságról szóló népszavazás után “szemrebbenés nélkül elfogadta annak a Gyurcsány Ferencnek a támogatását, aki az általa vezérelt uszító kampánnyal a nemzetárulás minősített esetét valósította meg”.

“Lakható otthon egy erősödő nemzet számára”

Az elmúlt kétéves kormányzásra visszatekintve az Országgyűlés elnöke azt mondta: “irdatlan mennyiségű” jogszabályt fogadtak el, tulajdonképpen egy teljes államreformot hajtottak végre, letették a rend helyreállításának és megszilárdításának törvényi alapjait, és ehhez a munkához mint házelnök, biztosította a működőképes parlamenti hátteret. Kövér László azt mondta, fenntartható, biztonságos államot akarnak nyújtani az emberek adó­jáért cserébe és lakható otthont egy erősödő nemzet számára.

Az LMP aranyos

A Fidesz népszerűség-csökkenése kapcsán kijelentette: nem állnak rosszul, és most kezd csak beérni, amiért két éven át dolgoztak egy nagyon nehéz nemzetközi helyzetben, “nagyon brutális örökséget cipelve”. Az ellenzék erejére utalva azt mondta: “Mesterházy MSZP-jének erénye annyi lehet a választók szemében a nagyon aranyos, de nem is létező LMP-vel és a rendszerellenes dühöt, a kiábrándultságot meglovagoló destruktív Jobbikkal szemben, hogy az mégiscsak egy látszatra létező és pártra hasonlító szervezet.”

Bajnai Gordon esetleges újbóli politikai szerepvállalására úgy reagált: az, hogy a következő országgyűlési választásokon a volt miniszterelnök elindul-e, legfőképp attól függ, hogy milyen állapotban lesz addigra az ellenzék, ezért megérti, ha az úgynevezett Olajfa-koalíció jelöltje nem sieti el a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik