Belföld

Szárnyal az MSZP, csúcson az LMP

voksolás (szavazás, voks, urna, szavazóurna)
voksolás (szavazás, voks, urna, szavazóurna)

Bár június elején a Fidesz is növelte valamelyest a támogatottságát, az elmúlt hetek nyertese az MSZP, amely a választások óta egyszer sem állt olyan jól, mint most – derült ki az Ipsos közvélemény-kutatási adataiból.

Az MSZP szavazótábora a május eleji 12-ről 15 százalékra bővült, miközben a Fidesz 16-ról 17 százalékra növelte támogatottságát. Eddigi csúcsára ért az LMP is, amely a választásra jogosultak 6 százalékának támogatását élvezi. A Jobbik megtartotta előző havi, harmadik helyezését és táborának 9 százalékos méretét, míg a Demokratikus Koalíció (DK) 2 százalékon áll – olvasható az Ipsos MTI-hez eljuttatott összegzésében.

Az Ipsos rámutatott: az elmúlt két évben a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy a győztestől elforduló szavazók csak a pártoktól távolságot tartók csoportját gyarapították, az ellenzék nem tudta magához csábítani őket. “Úgy tűnik, most megtört a jég, az MSZP és az LMP ugyanis profitált a kormányzó párt korábbi veszteségeiből” – írták.

A szocialisták aktuális bővülése az Ipsos megállapításai szerint nem egyenletes, főképpen azokban a társadalmi csoportokban figyelhető meg, ahol a párt pozíciói eddig gyengék voltak. Így például a Fidesz korábbi és részben mostani bázisának számító középrétegekben. Az érettségizettek, a nagyobb vidéki városok lakói, a harmincas-negyvenes éveikben járó és munkahellyel rendelkezők körében a korábbi 6-8 százalékos MSZP-támogatottság mostanra 13-14 százalékra emelkedett.

A választások óta jellemzően 3-4 százalékon állt az LMP, most június elején viszont sokkal jobban szerepelt az Ipsos szerint: 6 százalékos eredménye azt jelenti, hogy közel félmillió szavazópolgár erőteljes szimpátiát élvezi. A Fidesznek aktuálisan 1,4 millió, az MSZP-nek 1,2 millió támogatója van, a Jobbik 700 ezer, a DK közel 200 ezer támogatóra számíthat mostanában.

Az elemzés szerint az ellenzék két pártjának erősödése összefügg a közhangulat romlásával. A mostani adatok szerint 81 százalék úgy véli, hogy inkább a negatív történések jellemzik hazánkat, míg 12 százalék pozitívan ítéli meg ország állapotát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik