Belföld

Bejuthatna a magyar parlamentbe az RMDSZ

parlament (parlament, ülésterem, TNOR)
parlament (parlament, ülésterem, TNOR)

Magyarországon bejegyzett, a külhoni magyarok érdekeit képviselő pártszövetségként akár az 5 százalékos küszöböt is megugorhatná a romániai magyarokat képviselő párt.

Ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) valóban egy Magyarországon bejegyzett, a külhoni magyarok érdekeit képviselő pártszövetség alapításába fogna, az “keresztülhúzhatja a Fidesz számításait”, a szervezet jó eséllyel pályázna az ötszázalékos küszöb átlépésére – áll a Political Capital gyorselemzésében.

Az RMDSZ kis parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) vasárnapi marosvásárhelyi ülésén Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke felvetette, hogy hozzanak létre egy Magyarországon bejegyzendő határon túli pártot, amelyre a magyarországi parlamenti választásokon azok a határon túli magyarok szavazhatnának, akik megszerezték a magyar állampolgárságot.

A Political Capital elemzésében ezzel kapcsolatban kifejti, “erősen kétséges”, hogy megvalósul-e a Magyarországon bejegyzendő, határon túli párt ötlete, de az biztos, hogy “minden érintett komoly mérlegelésbe kezd arra az esetre, ha mégis lesz belőle valami”.

A kormánypártok eddig “készpénznek vették”, hogy a külhoni magyarok választójogával csak ők nyerhetnek, és a tavaly decemberben készült, mindezidáig egyetlen nyilvános határon túli közvélemény-kutatás igazolni látszik számításaikat – írták. Felhívták a figyelmet arra is, hogy csak a magyarországi politika iránt érdeklődő erdélyi kisebbség körében elsöprő a Fidesz fölénye.

Véleményük szerint a pártot egyelőre nem választó és az anyaország vitáiba beszállni nem kívánó többség viszont megszólítható lenne egy ténylegesen őket képviselő formációval, sőt még a korábban magukat Fidesz-szimpatizánsnak tartókat is megzavarhatja, ha megjelenik a szavazólapon egy külhoni magyar párt.
A kormány még a legóvatosabb becslések szerint is félmillió új magyar állampolgárra számít, többségükre a Magyarországon “lemorzsolódó Fidesz-szavazók utánpótlásaként” tekintenek – hangsúlyozták. A júniusi romániai helyhatósági választások azonban világossá tették – fűzték hozzá -, hogy a Fidesz “legalábbis megosztja” az erdélyi magyarságot.

Az erdélyi ötletet “egyelőre érdemes a helyén kezelni” – mutattak rá. Megjegyezték, “a választás utáni feszültség levezetésére is hivatott” ülésen merült fel, ráadásul Markó Béla, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke “hamar hűteni is kezdte a kedélyeket”, mondván, fontosabb a felkészülés az őszi romániai parlamenti választásra.

Arra is kitértek az elemzésben, hogy a szlovákiai Híd-Mostnak nem sok politikai hozadékkal járna, ha beszállna egy ilyen kezdeményezésbe, a délvidéki és kárpátaljai magyar pártok szintén megosztottak.

A megvalósulás esélyeinél azonban meglátásuk szerint fontosabb a felvetés várható politikai hatása. Emlékeztettek: Magyarországon eddig sokan hajlamosak voltak a Fidesz egységes bázisaként tekinteni a külhoni magyarokra. Ez a kezdeményezés “színvallásra készteti” a pártokat.

A Fidesz azonban akár még a maga javára is fordíthatja az ügyet, azt hangsúlyozva, hogy mindig is nemzetegyesítő céllal kezdeményezte a könnyített honosítást, és nem gondolkodott azon, hány szavazatot szerezhet ezzel – olvasható a Political Capital gyorselemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik