A közlemény emlékeztet arra, hogy a Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül – a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt – öt fűszerpaprika szerepel.
A nyilvántartás egyik előnye, hogy védelmet biztosít az elnevezés használatával való visszaélések ellen, mivel a termék előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott területen, az ott szereplő kritériumok alapján történhet. A másik előny az uniós szimbólum használatában rejlik, amely beazonosíthatóvá és az európai köztudatban is a legmagasabb minőségű termékek közé emeli ezt a magyar terméket. Ez utóbbi, azaz a szimbólum jelenléte ugyanis valamennyi európai fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a termék sajátos jellege annak földrajzi származásából fakad, ezáltal az nagyobb bizalmat élvez.
A bejegyzés napjától kezdődően valamennyi Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén – összhangban a termékre vonatkozó leírással – meg kell jelennie az “oltalom alatt álló eredetmegjelölés” megjelölésnek és a vonatkozó uniós szimbólumnak.
A bejegyzés eredményeként az uniós nyilvántartás immár tizenegy magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett a Szegedi (téli)szalámi, a Budapesti téliszalámi, a Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász és Gyulai kolbász/Gyulai pároskolbász, valamint a Hajdúsági torma, a Makói (vörös)hagyma, a Gönci kajszibarack, a Szegedi paprika, a Magyar szürkemarha hús és az Alföldi kamillavirágzat szerepel a nyilvántartásban.
A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. a hagyományos kalocsai tájkörzetben a fűszerpaprika-feldolgozás és a forgalmazás legrégebbi képviselője. A jogelődök története az 1930-as évekre vezethető vissza. A táraság saját adatai szerint a fűszerpaprika-piac koncentrálódott, a társaság Magyarországon piacvezető, a hazai termés mintegy 40 százalékos részesedésével.
A részvénytársaság a világ fűszerpaprika-termelésének 2-3 százalékát, a világ exportjának 4-5 százalékát adja. A termelés mintegy 70-80 százalékát a fűszerpaprika termeltetése, feldolgozása és forgalmazása adja. Éves szinten 2000–1500 tonna fűszerpaprika-őrleményt, 1200 tonna konzervet, 350-400 tonna szárítmányt, illetve ételízesítőt, fűszerkeveréket dolgoz fel és forgalmaz. Emellett fűszerpaprika-vetőmagot állít elő, melyből a nyersanyagtermelő partnerei részére a minőségi vetőmagot biztosítja.
Konzervgyártási tevékenysége alapvetően savanyúságkonzervek (csemege uborka, vegyes savanyúságok, alma-, és cseresznyepaprika) előállítása, kisebb volumenben gyümölcskonzervek (meggy, szilva) gyártása. Saját előállítású fűszerek (szemes, leveles, por alakú), szárítmányok, csíracsökkentését végzi, továbbá hazai és külföldi vállalkozások részére nyújt ilyen szolgáltatást.