gyerekmunka (gyerek, gyerekmunka, )
Belföld

A magyar Taigetosz-törvénytől a gyermekmunkáig

Világszerte tiltják, mégis minden hatodik gyermek dolgozik. Magyarországon is elterjedhet.

A világon több mint 200 millió 5-17 év közötti gyermek dolgozik rendszeresen, nyolcmillió rabszolgaként. A gyermekmunka legfőbb oka a szegénység; a megélhetésért munkára kényszerített gyermekek legtöbbje éhbérért dolgozik, iskolába nem jár. Közülük több mint 100 millióan veszélyes munkát végeznek.

Gyermekek életveszélyben

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tavalyi jelentéséből az derült ki, hogy az 5-17 éves korosztályban csökkent, a 15-17 évesek között nőtt a veszélyes munkát végzők száma, a gyermekmunka legrosszabb formáinak felszámolására irányuló erőfeszítések lelassultak. Az ILO rendkívül aggasztónak tartja a válság hatását a gyermekekre. A veszélyes munka jellemzőbb a mezőgazdaságban, ezen belül többek között a halászatban, a fakitermelésben és az állattenyésztésben.

Elterjedhet a gyermekmunka Magyarországon

Az UNICEF magyar bizottságának elnöke már korábban azt mondta, hogy Magyarországon is elterjedhet a gyermekmunka. Ennek egyszerre oka és következménye a szegénység. Takács István megkérdőjelezte, hogy a gyermek érdekét szolgálná a tankötelezettség leszállítása.


Fotó: AFP / Joseph Barrak

Az UNICEF Kutatási Központja a minap közzétett egy sokkoló jelentést a gyermeknélkülözésről. Abból kiderült, hogy a „legnagyobb fokú nélkülözést olyan országokban mutatták ki, mint Románia, Bulgária és Magyarország” (több mint 70%-os, 50%-os és 31%-os nélkülözés). A relatív gyermekszegénységi ráta Magyarországon 10,3%, vagyis minden tízedik gyermek azonnali hátránnyal indul a többi, környező ország lakóihoz képest.

A tanulmány világossá tette, hogy egy-egy kormány milyen jelentős hatással van a gyerekek életére. Lengyelországban, Szlovákiában például alacsonyabb a gyermeknélkülözési ráta, mint Magyarországon, noha a három ország gazdasági fejlettsége és egy főre jutó jövedelme nagyjából hasonló. Az UNICEF Magyar Bizottsága ezért kezdeményezte, hogy a parlamenti szakbizottság és a kormány vitassa meg a tanulmányában foglaltakat.

Iskolai helyett blokkoló óra

A lapunk által megkérdezett szakemberek (pedagógus, pszichológus, oktatáskutató) korábban szintén azt mondták, hogy a tankötelezettség csökkentése a legsúlyosabb társadalmi következményekkel járhat. Volt, aki Taigetosz-törvényt emlegetett, más úgy vélte, szemétre dobnak egy csomó gyereket, amikor a közoktatás és a szakképzés átalakításakor fittyet hánynak az oktatás esélyt teremtő funkciójára. A szülői szervezetek is megszólaltak. Szerintük a tankötelezettség leszállítása miatt növekedhet a fiatalkori munkanélküliség, a gyermekmunka, a kizsákmányolás, a gyermekprostitúció.

Gyermekmunka – a legmocskosabb profit

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint (ILO) minden a munkaerőpiacon megjelenő 12 év alatti gyermeket gyerekmunkásként tart számon. Az ILO célkitűzése, hogy 2016-ig felszámolják a gyermekmunka legrosszabb formáit. Évek óta sürgető elvárás a gyermekmunka felszámolása a nemzetközi prostitúcióban és drogkereskedelemben. Az ILO felkérésére készített felmérésben megkérdezett fiatalok sokszor észre sem vették, hogyan vezetett az útjuk a rövidital fogyasztásától a droghasználatig, majd a drogért nyújtott szexuális szolgáltatásokig. Amennyiben több gyereket lehetne benntartani a kis osztályokkal működő közoktatásban, valószínűleg a legveszélyesebb és legmocskosabb gyermekmunkákba bevont fiatalok száma is csökkenne.

Futószalagon gyártott gyermekbűnözés

Nagy József oktatáskutató, a szegedi egyetem professzora korábban megkérdőjelezte a tovább nem tanuló gyerekek munkába állítását. Szerinte azok a fiatalok, akik kötelezően nem járnak iskolába és stabil munkahelyük sincs, semmittevésre kényszerülnek. Ez antiszociális viselkedésre, bandákba verődésre késztetheti őket, végeredményben a döntés tovább növeli a segélyezettek és a börtönlakók számát.

Felkészületlenek a hatóságok

Ezt két éve közölte az ombudsman, miután vizsgálatot indított, mert az akkori sajtóhírek szerint az M7-es építkezésén gyermekkorú munkavállalókat találtak. Az állampolgári jogok parlamenti biztosa szerint sem a munkaügyi ellenőrök, sem a gyermekek védelmére hivatott szervek nincsenek felkészülve arra, mit tegyenek a munkavállaló gyermekek ügyében. Az ombudsman emlékeztetett: a 15 éves kor alatti kiskorúak foglalkoztatását a törvény szigorúan tiltja, de semmi sem írja elő a gyermekek védelmére hivatott szervek tájékoztatását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.