Belföld

Elterjedhet a gyermekmunka Magyarországon

Az UNICEF képviselője szerint a szegénység ok és következmény is.

A UNICEF magyar bizottságának elnöke szerint Magyarországon is egyre inkább megjelenik a gyermekmunka, amelynek egyszerre oka és következménye a szegénység. Már volt példa rá, hogy sztrádaépítésen gyermekmunkásokat találtak – emlékeztetett.

Takács István megkérdőjelezte, hogy a gyermek érdekét szolgálja-e, ha a kormány 17 évre leszállítja a tankötelezettséget, Szerinte az iskolarendszerből az kerül majd ki 17 évesen, akinek a családja az alapvető feltételeket, lehetőségeket nem tudja biztosítani.

Magyarország viszonylag konszolidált társadalom, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a gyermekeink boldogan élnek – mondta egy gyermekvédelmi konferencián az UNICEF képviselője.

A tanácskozáson az oktatási jogok biztosa arról beszélt: eddig biztosak lehettünk abban, hogy a közoktatási törvény középpontjában a gyermek áll. Aáry-Tamás Lajos jelezte, nem örülne, ha ez változna.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára előzőleg viszont éppen azt emelte ki, hogy az oktatásban semmiféle olyan törekvés nem áll meg a lábán, amit a pedagógusok helyett, velük szemben próbálnak megvalósítani.

Gloviczki Zoltán kifejtette: nagyon sok iskolai veszély valójában csak látszólagosan iskolai. Példaként említette, hogy az iskolai agresszió, szegregáció látszólag iskolai veszély, az iskolától várjuk, hogy ezeket megszüntesse, miközben valójában társadalmi probléma.

AJÁNLOTT LINK:

Az UNICEF Nemzeti Bizottságai (UNICEF.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik