Belföld

Orbán jelöl új köztársasági elnököt

A kormánypárti frakciószövetség kérése alapján a miniszterelnöknek április 16-ig kell új államfőt találnia. Addig senki sem nyilatkozhat a témáról a Fidesz-KDNP-ből.

Nézze meg, hogy mondott le Schmitt Pál:

 

23:32

A kormánypárti frakciószövetség hétfő este arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án jelöljön új államfőt – közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után.

A politikus újságíróknak azt mondta: azért döntöttek így, mert a Schmitt Pál lemondása után tartott ötpárti tanácskozáson meghallgatták az ellenzék véleményét, amely szerint az ország érdeke egyfelől, hogy rövid időn belül legyen új köztársasági elnök, másrészt viszont az, hogy a jelölt kiválasztásakor kellő körültekintéssel járjanak el.

“Ezeket a tanácsokat megfontolva kezdjük meg a szükséges egyeztetéseket” – hangsúlyozta Lázár János.

Közölte: kedd reggel tájékoztatja az ellenzéki frakciók vezetőit a kormánypárti frakciószövetség döntéséről. Hozzátette, kíváncsiak az ellenzék véleményére, várják a javaslatukat. Érdemi személyi javaslat a hétfő esti ötpárti egyeztetésen nem hangzott el – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-KDNP milyen karakterű elnökjelöltben gondolkodik, a frakcióvezető azt válaszolta: semmilyen személyi találgatásba nem megy bele. “Olyan elnökre van szükség, aki a nemzet egységét képes megjeleníteni és szimbolizálni munkájával és jövőbeni tevékenységével” – fogalmazott.

Az MTI kormánypárti forrásból úgy értesült, hogy az alig húszperces frakcióülésen Orbán Viktor és Lázár János beszédén kívül képviselői hozzászólás nem hangzott el, ahogyan lehetséges államfőjelölt neve sem.

A kormánypárti képviselőket arra kérték, hogy az április 16-i jelölésig ne nyilatkozzanak a témáról.

23:06

Elkezdődött hétfő este fél tizenegykor a Fidesz-KDNP frakcióülése, amelyen a Schmitt Pál lemondása miatt szükséges államfőjelölésről tárgyalnak a kormánypárti képviselők.

A tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is, aki érkezésekor nem nyilatkozott a várakozó újságíróknak.

A megbeszélésre érkező Kövér László – aki sajtóhírek szerint esélyes az államfői posztra – arra az újságírói kérdésre, hogy vállalná-e a köztársasági elnöki tisztséget, ismételten azt válaszolta: a kérdés nem aktuális.

22:41

“Nem aktuális kérdés” – így válaszolt Kövér László hétfőn este arra az újságírói kérdésre, hogy elvállalná-e a köztársasági elnöki jelöltséget.

A Schmitt Pál lemondása után az államfői feladat- és hatásköröket ellátó Kövér László azután nyilatkozott, hogy dolgozószobájában több mint két órán át tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A megbeszélésen rövidebb ideig részt vett Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is.

21:55

Az LMP nem kíván részt venni egy olyan eljárásban, amelyiknek már előre eldőlt az eredménye – mondta a hétfői, parlamenti ötpárti egyeztetést követően Jávor Benedek. A frakcióvezető hozzátette, nincs értelme egy ilyen “megalázó folyamatba belökni” olyan tiszteletreméltó embereket, akik egyébként alkalmasak lennének köztársasági elnöknek. A politikus annak a meglátásának adott hangot, hogy a Fidesz egy rendkívül gyors eljárásban szeretne államfőt választani. Hozzátette, hogy az ő álláspontjuk szerint viszont “annak a morális válságnak a feloldására, amit Schmitt Pál plágiumbotránya és lemondása okozott”, csak úgy lenne mód, ha a parlamenti pártok egy olyan konszenzusos jelöltet tudnak állítani, aki képes megjeleníteni a nemzet egységét. Abban az erőltetett tempójú eljárásban, amit a Fidesz végig akar vinni, nem nagyon van lehetőség egy ilyen jelölt megtalálására – jelentette ki.

A Jobbik szerint csak “formális összejövetel” volt a hétfő esti ötpárti egyeztetés az új köztársasági elnök jelöléséről – mondta el a találkozót követően Balczó Zoltán a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke újságíróknak. Hozzátette: a Jobbik a szerdai elnökségi ülésén dönti el, hogy megneveznek-e olyan személyt, aki mellé megpróbálják összegyűjteni a jelöléshez szükséges 78 országgyűlési képviselő támogatását. Balczó Zoltán elmondta még: a másik lehetőség, hogy a kormánypárti frakciók több jelöltet állítanak, amelyek közül választhatnak az ellenzéki pártok, hogy van-e olyan, akit tudnak támogatni.

21:50

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője az ötpárti egyeztetést látszategyeztetésnek minősítette kifele menet az újságírók előtt. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a hétfő esti ötpárti egyeztetésen az derült ki, hogy a Fidesz-KDNP-frakció még este eldönti, ki lesz a köztársasági elnök, és Kövér László az egyik esélyes jelölt erre. Szavai szerint bár a kormánypárti politikusok először nem árulták el, hogy milyen típusú jelöltet tudnak támogatni, de kérdésére úgy válaszoltak: nem zárkóznak el attól, hogy pártpolitikus legyen az államfő. Kövér László házelnök az egyik erős jelölt a szocialista politikus szerint.

21:40

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint még az ellenzék sem dobott be neveket. Még senkinek nincs államfőjelöltje – jelentette ki az új köztársasági elnök jelölésének folyamatáról zajló ötpárti egyeztetés után, hétfő este Kósa Lajos újságíróknak nyilatkozva az Országházban.Arra a kérdésre, hogy hangzottak-e el nevek a tanácskozáson, a fideszes debreceni polgármester azt válaszolta: “lényegében nem”.

Mint mondta, arról volt szó, hogy minél gyorsabban meg kell oldani a jelenlegi helyzetet. Közölte, hogy este 10 órakor összeül a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja.

21:10

Elkezdődött az ötpárti egyeztetés az új köztársasági elnök személyéről a Parlamentben. A tanácskozáson a Fideszt Lázár János frakcióvezető és Kósa Lajos ügyvezető alelnök, a KDNP-t Harrach Péter frakcióvezető és Rubovszky György frakcióvezető-helyettes, az MSZP-t Mesterházy Attila frakcióvezető-pártelnök és Tóbiás József frakcióigazgató, a Jobbikot Balczó Zoltán alelnök és Farkas Gergely frakcióigazgató, az LMP-t pedig Jávor Benedek frakcióvezető képviseli. A tanácskozásra bement a független Varju László, a Demokratikus Koalíció pártigazgatója is.

20:50

Orbán Viktor este negyed kilenckor érkezett Kövér László házelnök szobájába. A kormányfő félreértésnek nevezte, hogy az ő joga lenne a jelölés. Hangsúlyozta, hogy az előterjesztés joga illeti meg. Kövér László jelölésére, illetve arra a kérdésre, hogy több jelölt van-e, közölte: ezt meg kell fontolnia a pártelnökségnek, a frakciónak, valamint a kormánynak is. Hozzátette: egyedül ő tagja mindháromnak. Ha ezek a testületek összeülnek, javaslatot tettek, azt tovább tudom adni – jelezte Orbán Viktor, aki azt ígérte, hogy a megfelelő időben tájékoztatni fogja az újságírókat.

Lázár János frakcióvezető a Hír24 tudósítójának annyit mondott, ha kijönnek az ötpárti egyeztetésről, okosabbak lesznek, most az ellenzék véleményét fogják meghallgatni.

20:10

Az új államfő jelöléséről este kezdődő, ötpárti egyeztetés után összeül a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja. A kormánypárti frakciók által kezdeményezett ötpárti tanácskozás hétfő este lesz a parlamentben.

19:15

A Hír24 helyszíni tudósítójának információi szerint este nyolc órakor kezdődik az ötpárti egyeztetés az új köztársasági elnök személyéről. Az MSZP már bedobta Sólyom László nevét, a Jobbik a közvetlen elnökválasztás mellett kardoskodik, az LMP pedig vélhetően még népszavazási kezdeményezésük most már borítékolható bukásán kesereg.

18:40

Nagyjából 200 tüntető vett részt Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem (SE) leköszönő rektora melletti szimpátiatüntetésen. Az alig félórás rendezvényen megjelent a leköszönő rektor, és beszédében köszönetét fejezte ki kollégáinak és tanítványainak, hogy “ebben a helyzetben erőt adnak” neki. Úgy fogalmazott: az egyetem már az 1800-as években is az etikáról és az értékek továbbadásáról szólt, és ezután is erről szól majd.

Az egyetem leköszönő vezetőjét a rendezvény elején és végén hosszas tapssal köszöntötte a megmozdulás mintegy kétszáz résztvevője. A megmozdulás szervezői a résztvevőktől azt kérték: transzparenseket ne vigyenek be az egyetem területére, ezt azzal magyarázták, hogy rendezvényük pártpolitika-mentes.

A szimpátiatüntetés végén Tulassay Tivadar az egyetem épületébe ment, elhárítva az újságírók kérdéseit.

18:05

Nem vagyok hajlandó beállni “az üvöltő falkába”, Schmitt Pál kitűnő ember – fogalmazott a köztársasági elnök lemondó nyilatkozatára nemmel voksoló Wittner Mária fideszes politikus hétfőn az MTI-nek. A szintén nemmel szavazó Szabó Tamás fideszes képviselő szerint egy ilyen világos politikai támadásra nem ezzel a lépéssel kellett volna reagálni.

Tartózkodó szavazatot adott le hat fideszes politikus, B. Nagy László, Csóti György, Csöbör Katalin, Kőszegi Zoltán, Meggyes Tamás és Sebestyén László.

Jelen volt, de nem szavazott Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Horváth Zsolt kecskeméti képviselő, továbbá több ellenzéki politikus.

17:45

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is fogja vizsgálnia a plágiumügyet, amely Schmitt Pál lemondásához vezetett, és ezek után dönti el, hogy tegyen-e bármilyen lépést a régi NOB-tag ellen – közölte hétfőn a lausanne-i székhelyű szervezet.

A NOB közölte: “be fogja kérni az üggyel kapcsolatos jelentéseket, tanulmányozni fogja azokat, majd fontolóra veszi, szükség van-e bármilyen lépés megtételére”.

17:11

Schmitt Pál továbbra is köztársasági elnök marad. A törvény szerint ugyanis lemondása után is megilleti őt ez a titulus. No meg az 1,5 millió forintos havi fix, a lakáshasználat, a kocsi, a titkárság. Számoljon velünk!


Schmitt Pál utolsó napja államfőként, kattintson a képre!
Fotó: MTI / Beliczay László

17:03

Két fideszes képviselő, Szabó Tamás és Wittner Mária, valamint három KDNP-s – Hoffman Pál, Karvalics Ottó és Varga László – szavazott nemmel az államfő lemondási nyilatkozatára. A tartózkodó voksokat hat fideszes politikus, B. Nagy László, Csóti György, Csöbör Katalin, Kőszegi Zoltán, Meggyes Tamás és Sebestyén László adta le.

Ott volt, de nem nyomott gombot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Horváth Zsolt kecskeméti képviselő, továbbá több ellenzéki politikus. Vajon mit csináltak?

16:46

Az MSZP a rendszerváltáskor képviselt álláspontjához visszatérve azt javasolja, hogy az emberek közvetlenül dönthessenek a köztársasági elnök személyéről. Ha pedig a kormánypártok nem támogatják ezt, azt szeretnék elérni, hogy négyötödös parlamenti többség kelljen az új államfő megválasztásához – jelentette be Mesterházy Attila elnök. Tóbiás József is erről beszélt a parlamenti szavazás előtt, jó húsz perccel korábban.

16:31

Végre szavaznak. Az államfő lemondási nyilatkozatát 338 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Nemmel voksolt két fideszes és három kereszténydemokrata képviselő, a tartózkodó szavazatokat pedig fideszes politikusok adták le.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja, őt pedig a fideszes Lezsák Sándor alelnök helyettesíti a házelnöki poszton.

16:25

Lázár kiosztja az ellenzéket: “kibújt a szög a zsákból, nem a kisdoktori dolgozat zavarta Önöket, hanem az, hogy Schmitt Pál aláírta a törvényeket.”

“Nem kevesebbre játszottak, mint egy ember becsületére…Önök térdig jártak egy ember becsületében” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője. Szavai szerint őmaga barátként is segíti a távozó államfőt az új doktori dolgozat elkészítésében.

16:18

A független, de amúgy DK-s Molnár Csaba szerint Schmitt a lehető legjobb döntést hozott azzal, hogy lemondott, hiszen egy erkölcsi válság végére tett pontot.

A Jobbik képviselője, Balczó Zoltán arról beszél a törvényhozás előtt, hogy a közvetlen államfőválasztás lenne a legjobb megoldás.

Az LMP-s Schiffer András pedig keményen beszólt a szociknak (is), amikor kijelentette: az elmúlt időszakban többször is előfordult, hogy valaki méltatlanná vált posztjára, mégis ragaszkodott hozzá.

16:11

A szabad enciklopédia villámgyorsan reagált a budapesti eseményekre. Kattitnson a Wikipédiára!

16:05

Lázár János ma is Schmittre szavazna. A többi között erről is beszélt a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság ülése után.

15:54

Ismét együtt a Ház! Mihez kezdenek Schmitt lemondása után? Kövesse élőben a parlament munkáját.

Lázár János azt javasolta, hogy még ma szavazzanak az államfő lemondásáról. Ehhez el kell térni a napirendtől. A honatyák és honanyák igent mondtak.

15:50

A Demokratikus Koalíció a demokrácia igazi sikerének tartja Schmitt Pál lemondását, amellyel szerintük megbukott az Orbán Viktor kormányfő “akaratát a végsőkig teljesítő” köztársasági elnöki modell – közölte Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke. Mint monda, kiderült, hogy még “Orbán Viktor következmények nélküli országában” sem lehet mindent megcsinálni.

15:31

Remegő tudósítók, kattogó fényképezőgépek, Schmitt lemond, Orbán megszólal. Az államfő bejelentése 2.0:

15:26

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége reméli, hogy a nemzeti erőforrás miniszter nem fogadja el a Semmelweis Egyetem rektorának, Tulassay Tivadarnak a lemondását, s ezzel megerősíti az egyetem autonómiáját.

15:21

Schmitt Pál hivatalosan is benyújtotta lemondását Kövér Lászlónak. A Magyar Országgyűlés elnökének címlett levelében az államfő annyit írt, hogy „Magyarország és a nemzet egysége érdekében köztársasági elnöki” megbízatásáról lemond.

15:14

Véget ért az ülősztrájk a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt. Az LMP-s aktivisták és magánemberek korábban bejelentették, addig maradnak a Sándor-palota előtt, amíg Schmitt Pál nem távozik. Miután ez megtörtént, csomagolnak.


LMP-s aktivisták pénteken sátort vertek a Sándor-palota elött, képgaléria!
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

15:11

Azt tudta, hogy van, akit kifejezetten lelassít a kávé? Mértékadó szigetországi kutatók (figyelem, nem brit tudósok!) szerint már csak ezért sem szabadna nyakló nélkül, reflexből magunkhoz venni a napi betevőt. Olvasson, amíg ismét kapcsoljuk a Parlamentet.

15:05

Este 7 órától ötpárti megbeszélést tartanak az ellenzék javaslatairól – jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A Jobbik indítványozta, hogy közvetlenül válasszák meg a köztársasági elnököt, az MSZP pedig azt javasolta, hogy Sólyom László legyen ismét az államfő.

14:59

Nehéz ma boldogulni a Parlamentben. Gyakorlatilag elkerítették az üléstermi folyosót, oda újságíró be nem teheti a lábát – jelentette a Hír24 tudósítója. Közben futótűzként járta be a világsajtót Schmitt Pál lemondásának híre. Íme a részletek.

14:50

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke, Balázs Ervin szerint jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem, amikor visszavonta az államfő kisdoktori címét. Ha a javasolt felülvizsgálatot az adott egyetem nem végezte volna el, akkor a MAB indítványozhatta volna, hogy a miniszter kezdeményezze a bíróságnál az oklevél érvénytelenné nyilvánítását, de az egyetem intézkedett.

14:35

A köztársasági elnök hivatalos honlapja bájos zavarban van. Nincs nyoma annak, hogy lemondott Schmitt Pál. Aki elmélyülne az oldal információban, annak ajánljuk a “Két ország, egy család” című összeállítást.

14:28

Orbán Viktor nem kommentálta érdemben az államfő lemondását. Schmitt Pál parlamenti dolgozószobájából távozóban a miniszterelnök arra a kérdésre, ki lesz az államfő utódja, azt mondta az újságíróknak, hogy „kellő időben értesülnek róla”.

14:24

A parlament még megmakacsolhatja magát. Az államfői lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. A honatyák elvileg kérhetik Schmittet, hogy fontolja meg a döntését.

14:18

Aligha mozgatja meg a piacokat Schmitt Pál bejelentése – véli a Royal Bank of Scotland felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója. Timothy Ash szerint bár az ügy “kisebb csapással ér fel Orbán Viktor szempontjából”, szinte biztos, hogy egy “Fidesz-barát” új jelölt követi majd a távozó államfőt. Ráadásul számos hasonló eset történt már az évek során a térségben.

14:10

Ki jöhet Schmitt Pál után? Vizi E. Szilveszter, Pálinkás József és Martonyi János neve is felmerült. Kattintson a részletekért.

14:00

A Fidesz-frakcióból származó információink szerint Schmitt Pál döntésében komoly szerepet játszott, hogy további dokumentumokkal álltak volna elő azok, akik a plágiumügyet kirobbantották, és ezzel tovább rombolták volna az államfő tekintélyét.

13:51

A tavasszal visszafogottabban szereplő Diósgyőr NB/I-es futballcsapata megvált vezetőedzőjétől, Benczés Miklóstól. Pécsett is menesztették Mészáros Ferenc trénert. Óvatosan Újpestre is figyelünk, ott is bármi megtörténhet. Véletlen egybeesés?

13:43

A parlament kétórás szünetet tart. Utána hivatalosan is döntenek a köztársasági elnök lemondásáról. Hogy ki váltja Schmitt Pált? Olvassa el korábbi cikkünket!

13:41

“Azzal kellene kezdeni, hogy megköszönjük. Köszönjük elnök úr!” – mondta Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője szerint méltó volt Schmitt Pál a tisztségre és ezt be is bizonyította az elmúlt két esztendőben. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a sportról bárki többet tudna, mint Schmitt Pál. Nem gondolhatják, hogy SP ne lett volna képes megírni egy dolgozatot – tette hozzá Lázár János, aki szerint nem futamodhat meg Tulassay Tivadar a SOTE hétvégén lemondott rektora.

13:39

A KDNP-s Harrach Péter Schmitt Pál elnöki méltóságát magasztalta, az államfői beszéd alatt hangoskodó ellenzéket letolta, amit a kormánypárti padsorok tapssal díjaznak. Szerinte érdemes volna azok doktoriját is megvizsgálni, akik olyan hevesen bírálták az imént lemondott köztársasági elnököt. Zárásként ismét Schmitt nagyságáról szónokolt a kereszténydemokrata politikus.

13:35

Mesterházy Attila, a szocik elnöke szerint az elmúlt másfél évben talán ez volt az első eset az országban, amikor nem párthovatartozás alapján formáltak véleményt a magyarok, a nemzet egységesen követelte az államfő távozását, és ez intő jel a kormányfőnek: a kétharmaddal sem lehet megtenni bármit. Megismételte korábbi nyilatkozatát: az MSZP közösen keresne új államfőt a demokratikus pártokkal, ők Sólyom Lászlót javasolják. Szerintük a korábbá köztársasági elnök kiemelt őrzője lenne a jogbiztonságnak.

13:29

A Jobbik szerint Schmitt-ügyben Orbán Viktor nem tehet úgy, mintha ahhoz semmi köze nem lenne. Vona Gábor megismételte: az elnöki hivatal intézménye annyira elveszítette hitelét, hogy nem elég másik embert találni, hanem közvetlenül kell államfőt választani.

13:22

“Szomorú napja van ma a magyar demokráciának. Többek között az önök viselkedése teszi szomorúvá” – ezzel kezdte Jávor Benedek az LMP frakcióvezetője a beszédét. Szerinte a kormánypártok az erkölcs vizsgáján megbuktak.

13:19

Kövér László házelnök láthatóan meghatódott a bejelentésen: helyreutasította az ellenzéki képviselőket. Az MSZP-sek nevettek és kivonultak a teremből. Az ülés folytatódik.


Fotó: Berecz Valter

13:17

Az államfő bejelentette: kötelességének érzi, hogy lemondjon. Schmitt Pál bejelentését vastaps fogadta a Parlamentben.

13:16

Az államfő bár korábban azt mondta a köztévének, nem perel, ezúttal bejelentette, bíróság elé viszi kisdoktorija ügyét. Ugyanakkor megismételte, 70 évesen is meg kívánja szerezni a doktori címet. Környezetvédelem és sport kapcsolata, a sport szerepe a fenntartható fejlődésben – nagyjából ez lesz a Schmitt Pál PhD-jének témája. Bejelentése közben nevetés hangzott el.

13:14

Az államfő szerint nem volt törvényi felhatalmazása az egyetemnek, mikor visszavonták kisdoktoriját. Korábban jeleztük, hogy a Magyar Akkreditációs Bizottság szerint jogszerűen járt el az SE.


Fotó: Kummer János

13:12

Schmitt: “Az én lelkiismeretem tiszta.” A közösség érdekei mellett most magamért is ki kell álljak – mondja az államfő és felemlegeti a tényfeltáró bizottság állásfoglalását.

13:09

A köztársasági elnök az ártatlanság véDelmét emlegeti. (sicc!)

13:08

“Mi zajlik a háttérben?” – teszi fel a kérdést Schmitt Pál. Az államfő szerint sikerült félrevezetni a közvéleményt.

13:06

Schmitt Pál beszél – tájékoztatást ad. “Elnöki megbízatásomat önöktől kaptam, önök előtt tettem le az esküt kötelességemnek érzem, hogy tájékoztatást adjak” – mondta. Sportszerűtlenséget emleget.


Fotó: Berecz Valter

13:05

Kövér László megnyitotta az Országgyűlés ülését, köszöntötte a köztársasági elnököt.

12:55

15 perccel napirend előtti felszólalása előtt, pontban háromnegyed egykor megérkezett parlamenti dolgozószobájába Schmitt Pál köztársasági elnök. Arra a kérdésre, hogy lemond-e, újságíróknak úgy válaszolt: “Megtudják időben.”

12:43

Délután egy órakor felszólal az Országgyűlésben Schmitt Pál. A köztársasági elnök még soha nem élt ezzel a jogával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik