Belföld

Schmitt még visszatáncolhat

Az államfői lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. Kérhetik, hogy fontolja meg a döntését.

Az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mond le megbízatásáról a köztársasági elnök – áll az Országgyűlés Sajtószolgálatának közleményében, amely arról tájékoztat, milyen feladatai vannak a parlamentnek a köztársasági elnök lemondása esetén.

A dokumentum szerint a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. A ház tizenöt napon belül kérheti az államfőt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha az elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg.

A Házszabály szerint a köztársasági elnök nyilatkozatának tárgyalására a határozati javaslatokra meghatározott szabályokat kell alkalmazni, ám vannak eltérések.

A lemondó nyilatkozat feletti vitát és szavazást legkésőbb a beérkezésétől számított tizenöt napon belül kell megtartani. A nyilatkozatot nem kell kiadni bizottsági előkészítésre, ahhoz módosító javaslatot nem lehet benyújtani, de bármely képviselőcsoport vagy legalább tíz képviselő legkésőbb a napirendi pont tárgyalásának megkezdése előtti napon írásban javasolhatja, hogy az Országgyűlés kérje a köztársasági elnöktől elhatározásának újbóli megfontolását. Ilyen javaslat esetén először erről kell szavazni. Ha a köztársasági elnök elhatározásának fenntartásáról írásban értesíti az Országgyűlést, a lemondás tudomásulvételét a parlament nem tagadhatja meg – olvasható a közleményben.

A köztársasági elnök megbízatásának megszűnése esetén az új államfő hivatalba lépéséig feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A helyettesítés idején a házelnök országgyűlési képviselői jogait nem gyakorolhatja, feladatait az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el.

Az új köztársasági elnököt, elődje megbízatási idejének megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg az Országgyűlés. A választás időpontját a parlament elnöke tűzi ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik