Belföld

Ki jöhet Schmitt Pál után?

Vizi E. Szilveszter, Pálinkás József és Martonyi János neve is felmerült. A döntés a Fideszé.

Hétfőn napirend előtti felszólalásában lemondott Schmitt Pál köztársasági elnök. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője két óra szünetet kért, hogy a frakció az új elnök mielőbbi megválasztása érdekében tanácskozhasson.

30 napja van az Országgyűlésnek

Az államfőt a törvény szerint a jelenlegi házelnök váltja, 30 napon belül pedig új államfőt kell választania az Országgyűlésnek. A jelöléshez 77 képviselői voks kell, ennyi honatyája jelenleg csak a Fidesznek van az Országgyűlésben. Ezután jön a kétfordulós szavazás. Az első körben akkor lesz új államfő, ha a parlamenti képviselők minimum kétharmada egy jelöltet támogat. Ha ez nem jön össze, akkor következik a második forduló: ilyenkor már elég a sima többség – tehát az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A győztes esküt tesz az Országgyűlésben, majd nyolc napon belül hivatalba lép.

Ez azt jelenti, hogy elvileg átmenetileg az a Kövér László tölti be az államfői tisztséget, aki 2010-ben végig Schmitt Pál megválasztása ellen volt. De a Fidesz-frakció akár azonnal is jelölhet új elnököt.

Áder, Pálinkás, Vizi E., Martonyi

A plágiumbotrány miatt lemondott elnök helyére Mesterházy Attila az elődjét, a 2005-ben a Fidesz által jelölt Sólyom Lászlót javasolta. Ő azonban nem lehet esélyes, nem véletlen, hogy 2010-ben Orbán Viktor már nem őt akarta a Sándor-palotában látni.

Két éve Áder János fideszes EP-képviselő, valamint Pálinkás József mai és Vizi E. Szilveszter korábbi MTA-elnök neve is szóba került a tisztségre. Sajtótalálgatások szerint a nemzet egységét kifejező államfői pozícióra most is felmerült a nevük.

Esetleges jelölt lehet Martonyi János külügyminiszter is. Lapunk fideszes forrásból úgy értesült, volt olyan forgatókönyv, amely szerint Schmitt Pál kitölti ciklusa felét, majd 2012 augusztusában Martonyi váltotta volna. Ez a váltás a botrány miatt könnyen előbb is bekövetkezhet. Egyes lapok szerint viszont Orbán Viktor továbbra is külügyminiszterként számít a politikusra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik