Belföld

Jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság szerint jogszerűen járt el a SOTE, amikor visszavonta Schmitt Pál kisdoktoriját.

Jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem, amikor visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori fokozatát – erősítette meg az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában hétfőn elhangzottakat az MTI-nek Balázs Ervin, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke.

Az államfő előző nap az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a plágiumügyével összefüggésben egyebek között azt mondta, elfogadja kisdoktori címének visszavonását, de azt szerinte a jelenleg érvényes jogszabályok alapján csak bíróság vonhatta volna vissza; Schmitt Pál álláspontja szerint az egyetem szenátusának ki kellett volna kérnie a MAB véleményét is.

A MAB az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a bizottság feladatai közé tartozik a szakértői közreműködés a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokban, az intézmények, képzési programok rendszeres minőségértékelése. Kiemelték, hogy sohasem tartozott a MAB feladatai közé az egyedi hallgatói ügyekben való döntéshozatal. Javaslatot a bizottság legfeljebb átfogó rendszerszintű vagy intézményi szintű vizsgálat nyomán egyedi döntések meghozatalára tehet az adott felsőoktatási intézménynek vagy az illetékes hatóságnak – tették hozzá.

A közlemény szerint a MAB-nak a felsőoktatási képzések vizsgálata tekintetében jelenleg az alap- és mesterképzés valamint a doktori képzés terén van hatásköre. A doktori képzés azonban az 1993-as felsőoktatási törvénnyel bevezetett doktori (PhD) képzést jelenti. A MAB-nak nincs hatásköre az ezt megelőző rendszer vizsgálatára, a “kisdoktori”, azaz a dr. univ. címek (1984-ig) és a dr. univ. egyetemi tudományos fokozatok (1984-től 1993-ig) eljárásainak vizsgálatára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik