Belföld

A Fidesz “Öszödévé” lehet Schmitt doktorija

Erősítheti Magyarország negatív megítélését az államfő hivatalban maradása.

Tovább ronthatja Magyarország nemzetközi megítélését, hogy a kisdoktori címétől megfosztott köztársasági elnök nem mondott le. A Napi Gazdaság által megkérdezett politikai elemzők szerint a plágiumügynek nincs közvetlen hatása az esetleges EU/IMF-hitelmegállapodáshoz, de mégis.

Az egész történet azt üzeni, hogy itt nem érvényesül normális politikai értékrend − mondta a lapnak Juhász Attila, a Political Capital Institute vezető elemzője. A szakember szerint Magyarország most is érzékelhető nemzetközi elszigeteltsége tovább nőhet. Gyömöre Máté, a Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint Schmitt Pál nehéz helyzetbe sodorta magát, a Fideszt. Azon kívül, hogy nem lesz olyan ember, aki belföldön “kifejezi a nemzet egységét”, külföldön is “megbélyegzi” személyét a doktori cím visszavonása. Antal Attila politikai szakértő szerint ez a Fidesz−KDNP “őszödi ügye”, amely nemcsak az elnököt sodorhatja el: szertefoszlott a Fidesz−KDNP − vélt vagy valós − morális felsőbbrendűsége, illetve bebizonyosodott, hogy az “emberek embere” valójában Orbán Viktor miniszterelnök embere.

A lopást a tömegek is értik

Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője a Schmitt-kérdező Obersovszky Péter A Lényeg című műsorában nehezen védhetőnek nevezte az államfő maradását. Schmitt Pál és a kormány hiába bízik abban, hogy egy értelmiségi probléma iránt a választók széles tömegei nem érdeklődnek. A szellemi tulajdon eltulajdonítását könnyen le lehet fordítani köznyelvre, a lopást már a tömegek is megértik. Filippov Gábor szerint Schmitt Pál helyzete olyan tarthatatlanná vált, hogy előbb-utóbb mindenképpen le kell mondania.

Miért nem lép Orbán?

Török Gábor szerint immár az a valódi kérdés, hogy a döntési helyzetben lévő kormányfő miért nem lép. A politikai elemző blogjában azt írja: a legvalószínűbb magyarázat, hogy Orbán Viktor nem akar változtatni eddigi taktikáján, nem dönt olyankor, amikor politikai ellenfelei nyomás alatt tartják, soha nem engedi el támadott szövetségesének a kezét. Török szerint ez a meccs reménytelennek látszik, ha a kormányfő mégis megnyeri, „akkor eljárása követendő példává, saját maga pedig szinte legyőzhetetlenné válik. Ellenkező esetben viszont: ellenkezőleg.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik