Belföld

Kósa leléptetné Andort

Becsület nélküli embernek nevezte a magyar uniós biztost a Fidesz ügyvezető alelnöke.

A köztévé Lényeg című műsorának beharangozójaként a hirado.hu számolt be arról, hogy Kósa Lajos azt mondta, olyan embert küldött Bajnai Gordon Magyarország nevében az Európai Bizottságba, akinek nincs annyi emberi becsülete, hogy amikor Magyarország a legfőbb napirendi pont a testület ülésén, a nemzetet képviselve ott legyen Brüsszelben.

A kormánypárti politikus úgy vélte: mindenkinek világossá vált, hogy Andor László alkalmatlan uniós pozíciója betöltésére, mégsem fog lemondani a posztjáról. Kósa azt mondta: ha Andor László egy kicsit is fontosnak tartaná Magyarországot, függetlenül álláspontjától, picit is szemébe akarna nézni a magyar embereknek, akkor elment volna az Európai Bizottság ülésére.

Szerinte hisztériakeltés folyik, ami nemcsak Magyarországról szól, hanem egy értékrendről, a kereszténységről, amely Magyarország és Európa történetét is meghatározza. Kósa Lajos mindent megtesz azért, hogy az Európai Bizottság javaslata ne kapjon többséget a pénzügyminiszterek tanácsában, ne vonjanak el Magyarországtól felzárkóztatási támogatást.

A Fidesz ügyvezető alelnöke emlékeztetett, hogy a szocialista kormányok 2004 óta, minden évben rontottak a költségvetés helyzetén. “2004-től folyik ellenünk eljárás, 2004-től 2010-ig a szocialisták irányították az országot, de egyszer sem tudtak megfelelni a kritériumoknak, az első év, amikor tartani tudtuk a három százalékos hiányt, az 2011 volt” – mondta Kósa.

Mint korábban megírtuk a magyar uniós biztos a bizottsági vitához írt hozzászólásában felhívta kollégái figyelmét arra, hogy Magyarországnak “elementáris szüksége van a kohéziós forrásokra”. Andor László szerint Brüsszel úgy látja: az Orbán-kormány csak formálisan teljesítette az elvárásokat, valójában nem tett eleget az ajánlásokban foglaltaknak.

A magyar kormányfő előzőleg teljesen ésszerűtlennek nevezte a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésére vonatkozó európai bizottsági javaslatot. Orbán Viktor a Német Gazdasági Klub húszéves évfordulóján tartott budapesti ünnepségen azt a kérdést tette fel: “miért tőlünk akarnak pénzt elvenni, miközben máshová zsákszámra öntik azt?”

Andor László lapunknak azt mondta: szerinte hamarosan nyugvópontra juthatnak a Magyarország elleni eljárások, a kormány pedig megakadályozhatja a többmilliárdos elvonást. A biztos cáfolta, hogy az Európai Bizottság nem szereti Magyarországot. Szerinte Olli Rehn pénzügyi biztos főleg a foci miatt. Ha az unió haragszik, akkor érte, Magyarországért haragszik – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik