Belföld

Dühöng a bárányhimlő Fejérben

Fehérváron és körzetében nyolc gyermekintézményben van járvány.

A bárányhimlős gyerekek száma jelentős mértékben nőtt az utóbbi hetekben. Januártól eddig mintegy 230 beteget jelentettek be a fehérvári, Abai, Enyingi és Gárdonyi Kistérségben. 8 óvodában és bölcsődében járványos méretű a megbetegedés négy székesfehérvári intézményben, valamint egy-egy sárosdi, sárszentmihályi, sárkeresztúri, pátkai intézményben- tudta meg a Fehérvár24 Lencsés Gyöngyi tiszti főorvos helyettestől.

Lencsés Gyöngyi hozzátette: nincs rendkívüli helyzet. A fehérvári kistérséghez tartozó térségben tavaly 995 bárányhimlős beteg volt egész évben, 18 közösségben volt járvány, 16 óvodában, 2 bölcsödében.

Azokban az óvodákban, bölcsődékben, ahol halmozottan fordult elő a betegség 21 napra felvételi zárlatot rendeltek el. Azok a gyerekek, akik még nem estek át ezen a betegségen, a járvány ideje alatt nem kerülhetnek be a közösségbe, csak a szülő írásbeli hozzájárulásával.

Amit a betegségről tudni kell

A bárányhimlő rendkívül ragályos betegség, cseppfertőzéssel terjed, valamint a beteggel való közvetlen érintkezéssel, illetve a váladékokkal szennyezett használati tárgyak révén. A beteget – amíg fertőz- el kell különíteni, a környezetében ajánlott a fertőtlenítés.

Lencsés Gyöngyi hangsúlyozta: nem ártalmatlan teljesen a bárányhimlő, több szövődménye is lehet, akár tüdőgyulladás, májgyulladás, stb. sőt súlyosabb esetekben még agyvelőgyulladás is kialakulhat miatta. Különösen az immunhiányos gyermekek, a várandós nők és az újszülöttek számára lehet veszélyes. Felnőtt korban azonban az emberek 85-90 százaléka védett a betegséggel szemben.

Aki átesik a betegségen, életre szóló védettséget szerez. Ez később gyengülhet, és ha a gerincoszlop melletti idegdúcokban rejtőzködik a vírus, akkor idős korban övsömör lehet belőle.

Magyarországon két törzskönyvezett védőoltás létezik ellene. Két oltás után 15-20 nap múlva alakul ki a 100 százalékos védettség. Az oltásokat javasolt a babák 15 vagy 18 hónapos korában a többi védőoltással együtt beadni.

A betegség tünetei, lefolyása

A bárányhimlőt a varicella zoster nevű vírus okozza, amely a herpesz vírusok csoportjába tartozik. A betegen 2-3 hét lappangási idő után apró piros foltok jelennek meg, amelyekből később hólyagok lesznek. Azok tartalma 2-3 nap múlva gennyessé válik, a közepe behúzódik és pörk alakul ki. Ezek leválása után lehet mondai, hogy gyógyult a beteg.

A betegség nem túl magas lázzal, gyengeséggel, étvágytalansággal, hasfájással jár. A hólyagok mindenütt, még a hajas fejbőrön, talpon és a szájban is megjelenhetnek. A betegség a bőrelváltozások előtt egy-két nappal kezd fertőzni, ez a pörkök leszáradásig tart.

A beteg ápolása

A viszketés kínzó, ám ha a gyermek vakarja a bőrét, bakteriális fertőződés jöhet létre, és gennyes bőrbetegségek- orbánc, ótvar- alakulhatnak ki. Ezért a gyerek kezét tisztán kell tartani, a körmeit érdemes rövidre vágni. A viszketést vékonyan szórt mentolos hintőporral lehet enyhíteni. A régen ajánlott rázókeverék használata ma már szigorúan tilos, de tilos a nedves borogatás, vagy bármilyen krém használata, mert ezek a levegőt elzárják, és még jobban szaporodnak a hólyagokban a vírusok- hangsúlyozta Lencsés Gyöngyi.

Lehet-e a beteget fürdetni?

A gyermeket fürdetni kell a bakteriális fertőzés elkerülése miatt. Ám nem ülőfürdő, hanem langyos zuhany használata és szappan ajánlott, akár naponta többször is. A bőrről a nedvességet puha törölközővel nagyon óvatosan, dörzsölés nélkül kell felitatni, hogy ne sérüljenek a hólyagok és ne terjedjen tovább a fertőzés. A hajra is ez vonatkozik, természetesen sampon használata mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik