Belföld

Szombathelyi gázügy: van aki ma, mások két hét múlva költözhetnek

A gázkonvektorok kivezető csonkjai nem szabványosak, de nem is életveszélyesek. Harminc lakásban talán már ma befűtenek, mert a lakók nem tudtak vagy nem akartak hova költözni. A többieknek február közepéig kell várniuk.

Szombathelyen a városi védelmi bizottság naprakész a Szűrcsapó utca 24 eseményeit illetően: a Győr24 úgy tudja, a gázórákat már mindenütt ellenőrizték a szakemberek és a fűtésre használt eszközöket is átvizsgálták. A gázkonvektorokat egyenként kontrollálják, amelyik megfelel, azt visszakötik a rendszerre, miközben megépül(t) maga a fővezeték is. Ennek a nyomáspróbája csütörtökön megkezdődik, ha minden rendben zajlik harminc lakásba visszaköltözhetnek a lakók.

A villamos hálózatot is cserélniük kell

A társasházban élőknek egyébként összességében több tízmilliós kiadással kell számolniuk. A felülvizsgálatok során ugyanis kiderült, hogy nem csak gáz-, hanem a villamos hálózat is túlterhelt, teljes cserére szorul. Homolya Tibor, közös képviselő szerint a rendszert felújítják, de nem most, mert még három és fél évig a panelprogramból rájuk eső részt fizetik.

Hitelt vesznek fel

A város a gázvezetékrendszer külső megerősítésének tízmilliós költségét kifizeti – ezt Lakézi Gábor, a polgármesteri hivatal városüzemetetési osztályvezetője nyilatkozta, ám a házon belüli javításokért a lakóknak közösen kell helyt állniuk, a lakásokon belüli cseréket pedig egyedileg kell fizetniük. Mindez háztartásonként több százezres azonnali kiadást jelentene, ám  a ház közös képviselője azt valószínüsíti, hogy tíz éven át, havi kétezer forintos kölcsönből egy hatvan négyzetméteres társasházi lakás esetében ez a kiadás finanszírozható.

Több ezer háztartás is érintett lehet

A város polgármestere Puskás Tivadar számolt be arról sajtótájékoztatóján, hogy a Szűrcsapó 8., 10., 22. és 24 szám alatti társasházakban hasonló a gázfűtés rendszere, tehát ezek a társasházak is veszélyeztetettek. Közülük a 10-es sorszámúban kicserélték a lakók költségére korábban a gázvezetéket, így ott a továbbra is használhatók a gázüzemű fűtő-, melegítő eszközök. Az egyik helyi portál cikkét kommentáló olvasó szerint a helyzet ettől még ott sem gyökeresen más, csak a hatósági eljárás során ők előbb a teljes ház gázüzemét, majd a lakók egyenként saját gázbojlereiket, gáztűzhelyeiket engedélyeztették. Így a szakaszos eljárás miatt egészében nem tiltották be az egész házra vonatkozóan a gázberendezések használatát, legfeljebb azokban a lakásokban, ahol az előírt légcserét nem sikerült biztosítani a lakóknak.

Az illetékes hatóság vizsgálatot tart

Kamper Oszkár, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megindította a vizsgálatot és kérte a lakókat, hogy ne hozzák nehéz helyzetbe a védelmi bizottságot azzal, hogy használják a szabálytalanul bekötött eszközöket. 
A védelmi bizottság ülésén egyébként költői kérdésként felmerült: a panelprogram során, melynek révén korszerű nyílászárókat kaptak a panellakások, vajon gázbiztonsági szempontból megvizsgálták-e a társasházak pályázatát?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik