Belföld

Akár két hétig is elhúzódhat a gáz visszakapcsolása

A szombathelyi társasházban péntekig elkészül az új fővezeték, nyomáspróbát tartanak, de a gázt csak azokba a lakásokba tudják visszakapcsolni, ahol a lakók megrendelik a szükséges fűtőberendezéseket.

Péntek délig elkészül az új fővezeték és megtartják a nyomáspróbát a gázszivárgás miatt fűtés nélkül maradt szombathelyi házban, azt követően a belső szerelési munkáktól függően fokozatosan kapcsolják majd vissza a gázt a lakásokba; ez attól is függ, hogy a lakók megrendelik-e az új fűtőberendezéseket – közölte Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester a helyi védelmi bizottság keddi ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

A Szűrcsapó utca 14. szám alatti házban a 78-ból már 14 olyan lakás van, ahová a nyomáspróba után visszakapcsolható a gáz, ugyanennyiben zajlik jelenleg is a szakértői vizsgálat, és több mint 40-ben kell még azt a napokban elvégezni.
A szakemberek felmérése szerint a lakásokban annak idején szabálytalanul kötötték be a gázkonvektorokat, ám ezeket nem találták veszélyesnek.

Ha mindenki megrendeli azokat az eszközöket, amelyek minimálisan szükségesek, akkor körülbelül a pénteki nyomáspróba után két hét alatt a szerelőkapacitás az egész házban a fűtést el tudja indítani” – mondta a polgármester.

Múlt szombaton az önkormányzat és a gázmű szakembereire hivatkozva az összehívott lakógyűlésen még azt mondták az érintetteknek, hogy egy héten belül visszakapcsolják a gázt, lesz fűtés a lakásokban.
Kampel Oszkár, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: egyre hidegebb idő várható, a következő napokra mínusz 15-20 fokot is jeleztek, ezért valószínűleg azon családok közül is többnek el kell majd hagynia a lakását, amelyek jelenleg alternatív módon, elektromos berendezésekkel fűtenek.

A katasztrófavédelmi igazgató ismételten arra kérte a lakókat, hogy se a maguk, se a családjuk egészségét ne kockáztassák, és fogadják el a felkínált lakhatási lehetőségeket.
Homolya Tibor, a ház közös képviselője a sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva megerősítette: a felülvizsgálatok során beigazolódott, hogy ki kell cserélni a ház teljes elektromos hálózatát is, amelynek a költségei a házon belül szintén a lakóközösséget és lakásonként a lakókat terhelik majd.

Közlése szerint ha több lakásban kényszerű okokból elektromos vízmelegítőket, illetve elektromos sütővel rendelkező tűzhelyeket szerelnek fel, az jelentősen növeli a ház villamosáram-felhasználását, amit a vezetékek már nem bírnak el. Egy ideig a készülékek egyidejű működtetésének a beosztásával még halaszthatják a kényszerű felújítást, de arra hosszabb távon mindenképpen szükség lesz.

Szólt arról is, hogy a gázvezeték házon belüli felújítása – a lakásokban kicserélt berendezések nélkül – 10 millió forintba kerül majd, ez lakásonként 1500-2000 forint havi törlesztőrészletet jelent 10 éven át. A villamoshálózat felújítása ennek csaknem a duplája lenne.
Lakézi Gábor, az önkormányzat műszaki irodájának vezetője elmondta: elsősorban azokban a lakásokban kell lecserélni a vízmelegítő gázkészülékeket, ahol az ablaktalan fürdőszobákban nem lehet biztosítani a szellőzést, illetve azokban, ahol az elmúlt években korszerűsítés címén ablakcserét hajtottak végre.

Puskás Tivadar végezetül arra hívta fel a figyelmet: országos problémáról lehet szó, hiszen csak Szombathelyen hatezer olyan lakás van, ahol a fűtést és a meleg vizet is gázkészülékek biztosítják. Ezekben a lakásokban a gázkészülékek jelentős része elavult, ott pedig, ahol jól záródó ablakokra cserélték a nyílászárókat, akár életveszélyes helyzetek is kialakulhatnak. Ez közlése szerint nem csupán tömbházakban, de családi házakban is előfordulhat.

A kilencemeletes szombathelyi tömbház egyik hetedik emeleti lakásában múlt szombaton érzett az egyik lakó gázszagot, ő értesítette a gázművek ügyeletét. A szakemberek a lakásban és a ház pincéjében, az egyik felszállóvezeték úgynevezett strongjánál is szivárgást észleltek, ezért elzárták a gázt, ezáltal 170-200 lakó maradt fűtés nélkül.
A polgármester akkor azt hangsúlyozta: az önkormányzat mindenkit el tud helyezni, a maradók közül ezután is bárki dönthet úgy, hogy az átmeneti költözést választja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik