Belföld

Gázos helyzet a hideghullám előtt

Fűtés nélkül maradt egy 78 lakásos, szombathelyi emeletes ház 168 lakója szombaton, miután gázszivárgást észleltek az épületben. Kiderült, ki kell cserélni az elöregedett szerelvényeket, emiatt egy hétig nem lesz gáz, a felújítás milliókba kerül.

Az 1970-ben épült magasházban még pénteken éreztek gázszagot az egyik emeleten a lakók, ezért értesítették az Égáz szakemberét. Az ellenőrzés során vették észre, hogy nem csak ott, hanem a pincében is szivárog a gáz – innét indulnak a lakásokat ellátó gázcsövek, az úgynevezett strangok is. A nyolc darab strangnak külön nyitó-záró csapja van, ezek közül négyet már kicseréltettek a lakók, míg a többire egyelőre nem volt pénze a társasháznak – így főcsapot kellett lezárni, ezzel pedig megszűnt a  teljes házban a gázellátás. A Győr24-nek nyilatkozó szakember szerint gázszivárgás esetén nem lehet mérlegelni, hogy kicsi vagy nagy a probléma, azonnal kizárni az ellátásból az érintett részt.

Az összehívott helyi védelmi bizottság szombaton úgy döntött, kiköltözteti a lakókat az épületből és vasárnap megkezdik a  javításokat. Végül több mint nyolcvanan töltötték a szombat éjszakát házon kívül, kilenc családot az önkormányzat helyezett el, míg huszonegyen maradtak az épületben. 

Döntés született arról is, hogy a szükséges munkálatokat (elzárók, csövek, stb. cseréje), a városüzemeltetési cég, a SZOVA Zrt. rendeli meg, ugyanis a társasház nem tudná állni a 7-8 millió forintra rúgó költségeket, a lakóközösségnek pedig törlesztenie kell a

Ahogy azt a győr24.hu Kiss Istvántól, az Ép-Gép Kft. vezetőjétől megtudta, a problémát az okozta, hogy az 1970-ben elkészült házban nem csak a gáz, hanem gyakorlatilag valamennyi közmű (villany, víz) elavult. Magyarországon 25 év a felújítások periódusa, a szombathelyi ház szerelvényei ennek majdnem a dupláját szolgálták ki. A probléma egyébként nem csak a vasi megyeszékhelyen aktuális, hanem az egész országban is – azonban gyakran előfordul, hogy főleg anyagi okok miatt, a csere elmarad, a rendszerek pedig „megadják magukat”.

Szombathelyen is erről volt szó, egyik fő gondot az jelentette, hogy a városi gázhoz készült csövek szigetelésére használt növényi eredetű tömítőanyagot (kóc) kikezdte a jóval „szárazabb” földgáz, így nem csak a maradék négy „strang” zárait, hanem a főelzárót is ki kellett cserélni, hasonlóan a lakásokban felszerelt gázmérő órák kötéseihez. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a ház műanyag ablakokat kapott (és más átalakítások is történtek például a folyosókon), emiatt a 2008-as törvény értelmében gázzal működő készülékeket csak abban az esetben szabadna használni a lakásokban, ha biztosított a levegő utánpótlása. Vagyis a szivárgás meglehetősen komplex problémakört tárt fel, amelynek megoldásáról nem utolsósorban pénzre lenne szükség.

A védelmi bizottság újabb ülése után nyilvánvalóvá vált hogy a családok egy kis része a lakásokban maradhat, mert a fűtést elektromos készülékekkel biztosítani tudják, a vízellátásban fennakadás nincs, jelentette be hétfőn a megyei katasztrófavédelem vezetője, Kampel Oszkár közleményében, hozzátéve azt is, további visszaköltözés nem lehetséges, mert azt a villamos hálózat már nem bírná el. Az önkormányzat továbbra szállást nyújt azoknak, akik nem akarnak az épületben maradni.

Az épületben felülvizsgálatot végző Kiss Istvántól megtudtuk, hogy a jó tájolású, hőszigetelt házban (keletre és nyugatra néznek a lakások) a napsütötte oldalon, az emeleti lakásokban húsz fok feletti hőmérséklet van (hétfő délután fagypont körüli hőmérsékletet mértek Szombathelyen), az alsóbb szinteken és a keleti részen természetesen hidegebb van – de egyelőre még nem kellett elzárni a vizet. Kérdés, mi lesz akkor, ha a hét közepén megérkezik a szibériai hideghullám, és éjszakára mínusz 15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet és napközben sem ígérnek mínusz öt foknál „melegebbet” az előrejelzések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik