Belföld

Már ma is lehet nyomáspróba a gáz nélküli lakásban

Már csütörtökön elvégezhetik a szakemberek a ház új fővezetékének nyomáspróbáját a szombathelyi társasházban, így pénteken akár vissza is kapcsolhatják a gázt néhány lakásba.

Már csütörtökön elvégezhetik a szakemberek a ház új fővezetékének nyomáspróbáját, abban a 78 lakásos szombathelyi társasházban, ahol múlt héten szivárgás miatt elzárták a gázt, azóta pedig nincs se fűtés, se meleg víz – közölte a helyi védelmi bizottság vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön. Csütörtökre virradóra 22 lakásban 45-en töltötték a házban az éjszakát, ők elektromos berendezésekkel fűtöttek.

A lakásokban a fűtéstől függően 6-18 fok közötti a hőmérséklet – fűzte hozzá Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere. A  városvezető, aki csütörtöki munkanapját is a Szűrcsapó utcai társasházban a helyi védelmi bizottság már megszokottá váló ülésével kezdte, elmondta: reményeik szerint azokban a lakásokban, ahol erre a technikai feltételek adottak, már pénteken visszakapcsolhatják a gázt, így a lakások kétharmadában a nagy hideg megérkezése előtt ismét lehet majd fűteni.

Szerdán még a polgármester azt közölte, hogy a nyomáspróba várhatóan pénteken lesz, ezt most egy nappal hamarabb, csütörtökön elvégzik. Puskás Tivadar szólt arról is: a hiba elhárításán gőzerővel dolgoznak a szakemberek, egy hete mindenki azon van, hogy megoldódjon a helyzet és minél előbb legyen fűtés és meleg víz is a lakásokban. Szavai szerint azonban most már a lakóknak is egyértelműsíteniük kell megrendelésükkel a szolgáltatónál, hogy vállalják a kényszerű felújítás költségeit, hiszen társasházról lévén szó – az épületben lévő lakások közül mindössze kilenc önkormányzati – nem lehet a számlát közpénzből fedezni.

Homolya Tibor, a ház közös képviselője kedden sajtótájékoztatón elmondta: egy 10 éves futamidejű kedvezményes kamatozású hitelről tárgyalnak egy pénzintézettel, a felújítás 10 millió forint körüli összegét részletekben kellene kifizetnie a társasház lakóinak, ami a közös költséget havonta 1500-2000 forinttal emeli meg. A ház helyzetét súlyosbítja, hogy hosszabb távon valószínűleg az épület elavult elektromos hálózatát is ki kell majd cserélni, ami szintén tetemes költséggel jár és komolyan megterheli a tulajdonosokat.

A kilencemeletes szombathelyi tömbház egyik hetedik emeleti lakásában múlt szombaton érzett az egyik lakó gázszagot, ő értesítette a gázművek ügyeletét. A szakemberek a lakásban és a ház pincéjében, az egyik felszálló vezeték úgynevezett “strongjánál” is szivárgást észleltek, ezért elzárták a gázt, ezáltal 170-200 lakó maradt fűtés nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik