Belföld

Már ma is lehet nyomáspróba a gáz nélküli lakásban

24.hu
24.hu

2012. 02. 02. 10:47

Már csütörtökön elvégezhetik a szakemberek a ház új fővezetékének nyomáspróbáját a szombathelyi társasházban, így pénteken akár vissza is kapcsolhatják a gázt néhány lakásba.

Korábban a témában:

Már csütörtökön elvégezhetik a szakemberek a ház új fővezetékének nyomáspróbáját, abban a 78 lakásos szombathelyi társasházban, ahol múlt héten szivárgás miatt elzárták a gázt, azóta pedig nincs se fűtés, se meleg víz – közölte a helyi védelmi bizottság vezetője az MTI érdeklődésére csütörtökön. Csütörtökre virradóra 22 lakásban 45-en töltötték a házban az éjszakát, ők elektromos berendezésekkel fűtöttek.

A lakásokban a fűtéstől függően 6-18 fok közötti a hőmérséklet – fűzte hozzá Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere. A  városvezető, aki csütörtöki munkanapját is a Szűrcsapó utcai társasházban a helyi védelmi bizottság már megszokottá váló ülésével kezdte, elmondta: reményeik szerint azokban a lakásokban, ahol erre a technikai feltételek adottak, már pénteken visszakapcsolhatják a gázt, így a lakások kétharmadában a nagy hideg megérkezése előtt ismét lehet majd fűteni.

Szerdán még a polgármester azt közölte, hogy a nyomáspróba várhatóan pénteken lesz, ezt most egy nappal hamarabb, csütörtökön elvégzik. Puskás Tivadar szólt arról is: a hiba elhárításán gőzerővel dolgoznak a szakemberek, egy hete mindenki azon van, hogy megoldódjon a helyzet és minél előbb legyen fűtés és meleg víz is a lakásokban. Szavai szerint azonban most már a lakóknak is egyértelműsíteniük kell megrendelésükkel a szolgáltatónál, hogy vállalják a kényszerű felújítás költségeit, hiszen társasházról lévén szó – az épületben lévő lakások közül mindössze kilenc önkormányzati – nem lehet a számlát közpénzből fedezni.

Homolya Tibor, a ház közös képviselője kedden sajtótájékoztatón elmondta: egy 10 éves futamidejű kedvezményes kamatozású hitelről tárgyalnak egy pénzintézettel, a felújítás 10 millió forint körüli összegét részletekben kellene kifizetnie a társasház lakóinak, ami a közös költséget havonta 1500-2000 forinttal emeli meg. A ház helyzetét súlyosbítja, hogy hosszabb távon valószínűleg az épület elavult elektromos hálózatát is ki kell majd cserélni, ami szintén tetemes költséggel jár és komolyan megterheli a tulajdonosokat.

A kilencemeletes szombathelyi tömbház egyik hetedik emeleti lakásában múlt szombaton érzett az egyik lakó gázszagot, ő értesítette a gázművek ügyeletét. A szakemberek a lakásban és a ház pincéjében, az egyik felszálló vezeték úgynevezett “strongjánál” is szivárgást észleltek, ezért elzárták a gázt, ezáltal 170-200 lakó maradt fűtés nélkül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.