Belföld

A bank elveszi a nem létezőt

Van egy ház Budapesten. Benne hiteltörlesztő emberekkel, akiknek papíron nincs lakásuk, de a bank mégis ráteszi a kezét.

Van egy ház Budapesten. Panelház. 5 emelet, takaros kis lakásokkal. Úgy élnek benne az emberek, mint bárhol másutt az országban. Fizetik a rezsit és sokan a lakáshitelüket. Mégsem léteznek. Magyar abszurd. Harmadik rész.

Az előző részek tartalmából:

Az Újlak utcában egy háztömbnyi panel lakói 10 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy a beázó tetőt megjavíttatják. Kerestek egy vállalkozót, aki azt javasolta, megveszi a tetőt a háztól, és nemcsak megjavítja, hanem egy emelet ráépítésével még ötven új lakást is épít. Az építkezés végeztével a földhivatal azonban visszavonta az új lakások bejegyzését. Ezek a lakások akkor lehetnek ismét ingatlanok, ha ahhoz a régi lakók mind hozzájárulnak. 140 lakás tulajdonosának kellene aláírnia, hogy az a pluszemelet, ami a fejük fölött van, létezik. De ők ezt nem akarják. Vagy legalábbis a többség biztosan nem. Vagyis a beköltözött lakóknak most jogilag nem létezik a lakásuk.


Fotók: Kummer János

Ingyen semmit

Ez az apró, mondhatni bagatell probléma azért fontos, mert sokan hitelt vettek fel, hogy megvehessék az otthonukat. A hitelhez ingatlanfedezet kell. De ha az ingatlan nincs, akkor ugye mi lehet a fedezet? Kiss Ágota, az egyik „ötödik emeleti” azt mondja: a hitelszerződésében benne van, gondoskodnia kell az ingatlan nyilvántartásba vételéről. Ez a jelenlegi állapot szerint azt jelenti, hogy 140 régi tulajdonost kell egyenként megkérnie, hogy járuljon hozzá a bejegyzéshez. De a régi lakók nem akarnak ingyen aláírni. Legalábbis nem mindenki. Az új lakók meg ugye már kifizették a lakásukat az építtető cégnek. A régiek arra hivatkoznak, hogy csökkent a tulajdoni hányaduk, vagyis szerintük kevesebbet ér a lakásuk mostantól.

Ha kell a miniszterhez is

Kiss Ágota évek óta perel, levelezik. Mutatja a papírokat. Fordult már miniszterhez, ombudsmanhoz, de még az Alkotmánybírósághoz is. Mindenhol megértették a problémáját. Minden hivatal sajnálkozott, hogy egy nem létező lakásban kell éljen évek óta, amit persze – mivel nem létezik – nem is lehet eladni.

Most van vége

Néhány napja levelet hozott a posta. Az OTP háttérműveleti igazgatósága írt. Ha február végéig nem rendezik a tulajdoni viszonyokat, akkor felmondják a hitelszerződést. Ez azt jelenti, hogy minden hitelt egyben kell kifizetni. Mivel az „ötödik emeletiek” szinte mindegyike bérből és fizetésből élő átlagos magyar honpolgár, senkinek sincs pénze egyben kifizetni a sok-sok milliót. Persze az is lehet megoldás, ha felmutatnak a banknak egy másik ingatlant és arra terhelik a kölcsön zálogát. Ha volna másik lakásom, akkor szerintük itt laknék? – kérdezi Ágota.

És ha viszik?

A mostani helyzet szerint, ha az ötven lakás hitellel rendelkező lakói nem mutatnak fel egy másik ingatlant fedezetként, felmondják a hitelszerződésüket. Hogy utána mi lesz, azt nem tudni, hiszen a nem létező lakás az egyetlen vagyonuk. Vagyis azon végrehajtani finoman szólva is bajos lesz. Hiszen, ha a bank mondjuk el is veszi a lakást, ők sem jutnak beljebb. Csak akkor majd nekik lesz egy fantomlakásuk.

Folytatjuk

Kerestük az OTP sajtóosztályát. Irásban kérték a kérdéseinket és későbbre ígértek tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik