Belföld

Új Színház: határozatképtelen volt a kulturális albizottság

Az LMP-s Karácsony Gergely szerint „egy olyan színdarabot játszunk, ahol van közönség, csak éppen a főszereplők nincsenek itt."

Határozatképtelen volt hétfőre összehívott ülésén az Országgyűlés kulturális bizottságának ellenőrző albizottsága. A testület a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem tudta érdemben megtárgyalni az Új Színház igazgatói kinevezésének ügyét. A meghívottak közül Tarlós István főpolgármester és Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára sem ment el az ülésre egyéb elfoglaltsága miatt.

A kormánypárti képviselők mellett hiányoztak az Új Színház leendő vezetői is. Mint azt a Hír24 már megírta, Dörner György kinevezett igazgató és Pozsgai Zsolt majdani főrendező levélben jelezte, hogy nem tud ott lenni. Az LMP-s Karácsony Gergely, az albizottság elnöke javaslatára a megjelent képviselők és számos érdeklődő és meghívott részvételével beszélgetés kezdődött.

Karácsony szerint az albizottság feladata a kulturális bizottság témakörébe tartozó jogszabályok végrehajtása lenne, ám az előadóművészeti törvény végrehajtásának vizsgálatát így nem tudják lefolytatni. „Egy olyan színdarabot játszunk, ahol van közönség, csak éppen a főszereplők nincsenek itt” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

L. Simon László, a kulturális bizottság fideszes elnöke előzőleg levélben jelezte: nem asszisztálnak ahhoz, hogy ellenzéki képviselők az albizottsági ülést a saját politikai céljaik szolgálatába állítsák. A szocialista Hiller István úgy fogalmazott: nem igaz, hogy a kulturális kormányzat nem tehet semmit a kialakult helyzetben. Szerinte a „történetnek” még nincs vége, „még el lehet érni dolgokat, amiben nem csorbul senkinek sem a tekintélye”.

Márta István, az Új Színház leköszönő igazgatója elmondta: azért vesz részt az ülésen, mert az ügy messze túlmutat az Új Színházon. Kitért arra is, hogy a nemzetközi megjelenéseik bizonytalanná váltak, valamint több szerző, fordító letilttatta művét a jövőbeni teátrum számára. Megjegyezte, hogy az Új Színházban az ő igazgatása alatt 89 új bemutatót tartottak, ebből 49 magyar műből készült.

Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke elmondta: az elmúlt években 34 színigazgatói pályáztatás történt, ebből 24-szer a fenntartó a szakmai bizottság által javasolt személyt választotta. Megjegyezte: botrány minden esetben akkor tört ki, ha a szakma és a fenntartó véleménye nem egyezett. Szerinte az előadóművészeti törvény megváltoztatásával a szakma érdekérvényesítő képessége olyan mértékben csökken, ami a továbbiakban értelmetlenné teszi a pályázati procedúrát.

Bérczes László, a szakmai bizottság tagja összefoglalta azokat az érveket, amelyek szerinte indokolják az Új Színházzal kapcsolatos döntés visszavonását. Úgy látja, hogy Dörner György pályázata nem felel meg a kiírásnak. Nem tartalmaz például üzleti tervet és az abban megemlített határon túli társulatok visszautasították az együttműködést.

Karácsony Gergely zárszavában elmondta: az albizottság feladata a döntés jogi aspektusának vizsgálata volt, és szerinte az több esetben is megsértette az előadóművészeti törvényt. Megemlítette, hogy Dörner György pályázatával kapcsolatban a főpolgármesternek mérlegelési lehetősége sem lett volna, miután a szakmai bizottság azt nem támogatta.

Novák Előd (Jobbik) az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kulturális és Sajtóbizottságnak még mindig nem sikerült Alföldi Róbertet, a Nemzeti Színház főigazgatóját meghallgatnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik