Belföld

Százezrek mondhatnak le a nyelvtanulásról

Nyelvtanulók és a nyelvtanárok tömegeit sodornálehetetlen helyzetbe az új szakképzési törvény tervezete.

A kormány sem Nyelviskolák Szakmai Egyesületével (NYESZE), sem a felnőttképzésben illetékes egyéb szervezetekkel nem egyeztetett az új szakképzési törvény előkészítésekor – áll az egyesület hétfői közleményében. A szervezet attól tart, hogy a jogszabály elfogadása esetén nyelvtanulók százezrei lesznek kénytelenek befejezni a tanulást, nyelvtanárok ezrei maradnak majd munka nélkül, és a munkavállalók álláskeresési lehetőségei is tovább szűkülnek a nyelvismeret hiánya miatt.

Az egyesület a javaslat tárgyalásának elnapolására és egyeztetésekre szólítja fel a kabinetet. Felhívják a figyelmet, hogy a szakképzési támogatásáról szóló törvényjavaslat szerint 2012 januárjától a munkáltatóknak nem lesz módjuk a kötelezően fizetendő szakképzési hozzájárulás bizonyos százalékát munkavállalóik nyelvi képzésére fordítani. A válsággal amúgy is küszködő cégek így várhatóan nagy számban felhagynak majd azzal a több éve tartó gyakorlattal, hogy dolgozóik számára képzéseket szervezzenek.

A közleményben kitértek arra is, hogy az uniós államok sorában eddig is sereghajtóként szereplő Magyarországon, ahol a lakosság háromnegyede semmilyen idegen nyelvet nem beszél, ez az arány tovább romolhat a törvényjavaslat a nyomán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik