Belföld

Nekimegy a kormány a celebraboknak

Januártól nem kérhetnének pénzt nyilatkozataikért a jogerősen elítéltek. Magyar György ügyvéd szerint álszent a terv.

Januártól léphet életbe az a törvénymódosítás, amely szerint jogerősen elítélt nem kérhetne pénzt a médiában tett nyilatkozataikért, az általa írt könyvért, filmes jogokért – mondta Rétvári Bence az MTI-nek. A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint azért van szükség a változtatásra, mert több civil- és szakmai szervezet kifogásolta, hogy a médiában egyre inkább gyakorlattá válik, az elítéltek viszonylag magas összegeket kérnek az általuk elkövetett bűncselekményről való nyilatkozatért.

E nyilatkozatok a társadalom széles rétegeihez eljutnak, olyan üzenetet hordozhatnak, hogy a bűncselekmény elkövetéséről tett nyilatkozat érték, hiszen ellenszolgáltatás jár érte – mondta az államtitkár. Az ellenszolgáltatás mellett az egyes orgánumok az érintetteket hírnévhez is juttathatják – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

A módosítás értelmében nem kérhetne pénzt az elítélt a házastársa vagy a barátja számára sem ezért, és nemcsak pénzre vonatkozna a tervezett szabályozás, hanem minden egyéb vagyoni juttatásra, például az adósság elengedésére is. Rétvári Bence szerint a közelmúltban börtönbe vonult Stohl Andrásra vonatkozó joghátrányok 3 év után szűnnek meg, így a 10 hónapos büntetését is beszámítva, 3 év 10 hónapig a bűncselekménnyel kapcsolatban pénzért a színész nem írhat könyvet. Rétvári olvasatában az új szabályozás nem korlátozná az elítéltek szólásszabadságát, továbbra is tehető korlátlanul sajtónyilatkozat.

Az egyes büntető vonatkozású törvények módosításáról szóló javaslatot pénteken nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek. A módosítás, ha az Országgyűlés is jóváhagyja, 2012. január 1-jétől lépne életbe. A törvénymódosítást a kormány Vujity Tvrtko kezdeményezésére vette fontolóra.

Magyar György ügyvéd a közrádióban jogalkotási pótcselekvésnek, álszenteskedésnek minősítette az elképzelést. A jogász nem tudja elképzelni, hogy egy magánjogi viszonyba, amelynek során valaki pénzért vagy ingyen nyilatkozatot tesz, beleszólhat bárki, még ha az államról van is szó. Egy ilyen tiltást ráadásul nagyon könnyű lenne kijátszani, mert a sztorit nem feltétlenül az elítéltnek kell előadnia, akár egy hozzátartozó is megteheti helyette – mutatott rá Magyar György. Az ügyvéd szerint fontos érdek, hogy az elítélt valahonnan forrást teremtsen elő az okozott károk megtérítéséhez. Hozzátette: csak a jogi oldalát kommentálta a problémának, más kérdés, hogyan ítélhetők meg erkölcsileg az ilyen esetek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik