Belföld

Alkotmánybírákat választ ma a parlament

Egyészségügyi jogzsabályokról, a költségvetés módosításáról és a PSZÁF jogkörének bővítéséről is szó lesz ma a parlamentben.

Az Országgyűlés mai ülésén megválaszthatja az Alkotmánybíróság öt új tagját, továbbá dönthet például az egészségügyi tárgyú jogszabályok, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) szóló törvény módosításáról is. Ezt követően a költségvetés kormány által kezdeményezett módosításáról kezdődhet vita a Házban.

A képviselők délután titkos szavazással döntenek az alkotmányügyi bizottság által támogatott öt kormánypárti alkotmánybíró-jelöltről. A szeptembertől 15 tagúra bővülő Alkotmánybíróság új tagjainak megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításával soron kívüli egészségügyi ellátásban részesülhetnek a táppénzen lévők, továbbá szigorodhatnak a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok. A kormányzati javaslat rendezni akarja az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait is.

Döntés várható a PSZÁF-ról szóló jogszabály gazdasági bizottság által kezdeményezett változtatásáról is, amely alapvetően a felügyelet szabályozási jogkörét hivatott bővíteni.

A Ház emellett meghosszabbíthatja az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reform előkészítését. A képviselőknek arról kell szavazniuk, kitolják-e október 31-ig az erre szánt, eredetileg június 30-án lejáró határidőt.

A határozathozatalok között szerepel még a környezetvédelmi termékdíj, illetve az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról szóló törvény módosítása, a cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság felállítása, valamint az a határozati javaslat, amely a privatizációs szerződések környezetvédelmi szempontból történő átvilágítására kéri a kormányt.

Várhatóan az esti órákban kezdődhet az idei költségvetés módosításáról szóló javaslat általános vitája. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az idei évre tervezett bevételek elmaradása miatt kezdeményezi a stabilitási tartalék részeként korábban zárolt összegek, összesen 182,1 milliárd forint elvonását.

Az Országgyűlés egyébként az előző heti négynapos ülése után mától ismét a megszokottnál hosszabb, szerdáig tartó ülést tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik