Belföld

Gyurcsányék segítik Orbánt

Balra át kontra középre igazodj? A szocialisták a jelek szerint regresszióba süllyedtek, amiből egyelőre csak Orbán Viktor jöhet ki nyertesen. Vélemény

Gyurcsány Ferenc szerint azoknak, akik fő feladatuknak a leszakadók védelmét tartják, együtt kell működniük azokkal, akik a „modernizálóbb, a középosztály felé nyitott polgári baloldali politikát képviselik. A volt kormányfő sem akarja, hogy liberális és konzervatív emberek jelenjenek meg csapatostul az MSZP-ben, de azt szeretné, ha a párt alkalmas lenne az ő képviseletükre is, mivel nincs a kormányváltáshoz szükséges két és fél millió, hagyományosan baloldali szavazó, hagyományos baloldali programmal pedig nem is lehet sikeresen kormányozni, erőssé tenni Magyarországot. Gyurcsány Ferenc téved.

A párt elnöke nem emiatt, viszont éppen ezzel próbálkozna. Mesterházy szerint az MSZP kongresszusa azt bizonyította, hogy a szocialistáknak az ország problémai a legfontosabbak, nem a saját ügyeik. A pártelnök úgy véli, a kongresszusi döntés arról szól, hogy erős baloldali néppártként kell alternatívát kínálni az “Orbán-rendszerrel” szemben. Mesterházy Attila téved.

Az MSZP volt és jelenlegi elnökének egyaránt igaza van, de mindketten tévednek. Nagyot, és ebben nincs semmi átverés.

Az MSZP jelenlegi elnöke téved, ha azt hiszi, az MSZP-ben zajló háború a győzelmével ért véget. Ha valakinek, éppen neki kellene a párt összes vezetőjével együtt – és Gyurcsány ellenében – olyan identitást keresni az MSZP-nek, amellyel legalább program szintjén egyesíthető a jelenlegi kormánnyal szembenállók köre. Nem kellene Orbán-rendszert emlegetnie, mert attól, hogy ez nem olyan, amiről ő álmodott, ez most még demokrácia, nagyon sokak szerint. A jelenlegi hatalom ugyanis mégiscsak egy valódi megmérettetésen kapott kétharmados többséget. Az MSZP-nek egyelőre nagyon jót tenne, ha önmagával foglalkozna és nem az országgal, a néppel – látva a népszavazási ötletet.

A volt kormányfőnek teljesen igaza van, ez az MSZP még sokáig nem lesz képes megakadályozni a Fidesz győzelmét. Ha így folytatja, Orbán Viktor bátran tervezhet akár 40 évre is (attól függetlenül, hogy a Fidesz gazdasági programjainak bebetonozása voltaképpen magát a választásokat kérdőjelezi meg, de ezt csak nagyon sokára veszi majd észre a magyar). A szociktól jöhet tehát bátran a harmadik, negyedik, sokadik Orbán-kormány. Ennek oka, hogy Mesterházy éppen Orbán ellen gyúr, neki azonban ehhez nincs karizmája. Munkavállalók, érdekvédők, hivatalnokok, orvosok és pedagógusok simogathatják meg a buksiját, ha nekik tetsző kiszámítható langymeleget ígér majd, de ennyi.

Gyurcsány kellett Orbánnak

Gyurcsány abban téved, hogy valódi liberális és igazi konzervatív embereket egy olyan párt tudna képviselni, amelynek ő is a tagja. Nem Őszöd miatt. Tegye fel a kezét az a lánglelkű magyar, aki rendszeresen tiltakozik az őszinteség ellen. Ha nincs ilyen, akkor ugye nem kell magyaráznom, miért hiszem, hogy hazudik, aki a többszörösen is “titkos” hangfelvétellel indokolja, miért nem kedveli a volt kormányfőt. Elárulom. Azért, mert az, hogy a kormányfő nem fejtette ki az igazságot, kiderült azonnal a választások után. (Pont úgy, mint 2010-ben, de ez egy másik írás témája lenne.) Elég ócska érvelés, hogy az egykori magyar kormányfő – legalább belső körben – őszinte volt, az meg egyenesen tragédia, ha ezzel, valóban sok politikusnak mutatott példát. Szerintem csak azt árulta el, mit gondolt a demokráciáról, amit egyébként folyamatosan Orbán Viktortól akar megmenteni, noha éppen neki köszönhet a jelenlegi kormányfő rengeteget. Éppen egy ilyen baloldali próféta kellett a Fidesz-vezetőnek ahhoz, hogy a jelenlegi átmeneti korszakban, saját hívei mellé odaállítsa azokat, akiket most éppen Gyurcsány szólítana meg.

Fogalmi káosz

A Gyurcsány-féle „polgári baloldal” ugyanolyan necces fogalmilag, mint Mesterházy „baloldali néppártja”, amelyik csak éppen a népnek nem kell. Egy néppárti ambíciókkal rendelkező pártnak ki kellene találnia, miben tudja megkülönböztetni magát a másik sikeres néppárttól, amelyik ráadásul az ellenfele. Ez láthatóan nem nagyon megy, így ehhez képest már az is eredmény, hogy tudjuk, milyen pártot szeretne Gyurcsány. Az ugyanis még mindig kérdés, hogy az MSZP milyen párttá válna, miként készül fel arra, hogy végzetesen romlik a demokrácia. És nem csak a Fidesz miatt, hanem azért is, mert a szocialisták (és Gyurcsány is) láthatóan regresszióba süllyedtek. Nem tudnak szembenézni sem önmagukkal, sem a világgal, korábbi nagyságuk tudatállapotába húzódtak vissza. Orbán Viktor kényelmesen hátradőlhet, legfeljebb a biztonság kedvéért még egy kicsit nyit a baloldal felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik