Belföld

Rengeteg javaslat kerül a parlamenti darálóba

A nyári, rendkívüli ülésszakban 24, ősszel pedig több mint 60 előterjesztést fogadtatna el a kormány az Országgyűléssel.

Huszonnégy kormányzati előterjesztés mielőbbi elfogadásának szükségességével indokolta a közigazgatási tárca az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának összehívását a házelnöknek, a 2011. június 16-tól 2011. július 11-ig terjedő időszakra.

Navracsics Tibor szerint a rendkívüli ülésszakon lehetőség nyílik olyan törvényjavaslatok tárgyalásának megkezdésére, vitájának lezárására is, amelyek elfogadása az őszi ülésszak első heteiben már indokolt.

A hivatkozott előterjesztések közé sorolja a lakásszövetkezetekről szóló törvény, valamint a társasházakról szóló törvény módosítására vonatkozó, a határon átnyúló tartási ügyekben a központi hatósági feladatok ellátásáról szóló, az atomenergiáról, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló törvény módosítását kezdeményező, az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról, illetve az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról rendelkező törvényjavaslatokat.

A kormány elfogadtatná a Házzal a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról, az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról, a magyar nyelv napjáról, az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról, az egyes agrár- és környezetvédelmi tárgyú törvények módosításáról, a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló előterjesztéseket.

A felsorolás része a sporthuliganizmus elleni fellépéssel összefüggő indítvány, a rendőrségről szóló jogszabály, a szabálysértésekről és a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvény, továbbá a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény módosítására benyújtott előterjesztés, a Magyar Művészeti Akadémiáról, a kulturális örökség védelméről, az idei évi költségvetés módosításáról, a Mol törzsrészvényeinek az állam javára történő megvásárlásának jóváhagyásról, a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról, a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről, a katasztrófavédelemről, a közfoglalkoztatásról, valamint a közbeszerzésekről szóló törvényjavaslat.

Ősszel folytatása következik

Az Országgyűlés 2011. évi őszi ülésszakára több mint hatvan előterjesztést tüntetett fel törvényalkotási programjában a kabinet.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a házelnöknek címzett tájékoztatásában jelezte, a kezdeményezések elsősorban a kormányprogram és az alaptörvény végrehajtásával, valamint az uniós tagságból fakadó kötelezettségek teljesítésével függnek össze.

A megnevezett 63 törvényjavaslatból 3 olyan van, amelyet már benyújtottak a parlamentnek, a fennmaradó újak legtöbbjének beterjesztése a közigazgatási és a nemzetgazdasági tárca feladata lesz.

Szeptemberben kéri elfogadni a kabinet többi között a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvényjavaslatot, a veszélyes ebek tartását érintő állatvédelmi törvény módosítását, a kereskedelmi és iparkamarákról, továbbá a vidékfejlesztési, agrár- és élelmiszergazdasági kamarákról szóló jogszabálytervezetet.

Októberben szavaztatná meg a kabinet a civil szervezetek működéséről és támogatásáról, valamint a társadalmi szervezetek nyilvántartásáról szóló javaslatokat, a közoktatási rendszer újraszabályozására vonatkozó kerettörvényről, a tavalyi zárszámadásról, az elektronikus ügyintézésről szóló javaslatról, az illetékeket érintő módosításról, illetve a kormányzati szervezetalakítással összefüggő törvénymódosításokról szóló indítványokat.

Szintén októberben születhet új szabályozás a bírósági végrehajtással kapcsolatos jogszabályokra vonatkozóan is, hogy a követelések behajtása hatékonyabbá váljon, a végrehajtási eljárások indítása pedig komolyabb visszatartó erőt jelentsen a tartozásukat önhibájukból felhalmozó és ki nem egyenlítőnek.

Az alaptörvény értelmében a Magyarországon élő nemzetiségek jogaira vonatkozó részletes szabályokat, valamint a helyi és országos önkormányzataik megválasztásának szabályait sarkalatos törvény határozza meg – ezt is októberben fogadhatják el a képviselők.

Csakúgy, mint a munka törvénykönyvéről szóló javaslatot, amelynek célja a munkavállalás alsó korhatárának, a napi és havi munkaidő maximális mértékének, a kötelező szabadság mértékének védelme. A szabályozás emellett tág teret engedne a felek kölcsönös megállapodásán alapuló szerződési autonómiának.

Szabályozás születik a választási rendszer új előírásairól is még októberben, amikorra a kormány tervei szerint az igazságügyi szervezet átalakításával kapcsolatos törvénymódosításokat is megalkotja a Ház.

Törvényjavaslattal készül az illetékes tárca a versenyképesség javítását megalapozó és egyéb adótörvények módosítására, és novemberre tervezik a határozathozatalt a Belügyminisztérium helyi önkormányzatokról szóló előterjesztéséről, a lánctartozások csökkentéséért szükséges intézkedésekről, a polgárőri tevékenység felülvizsgálatáról, és egyes egészségügyi törvények módosításáról is. Önálló törvény készül a turizmusról.

A Magyar Köztársaság 2012. évi költségvetéséről szóló előterjesztés benyújtását szeptemberre ígéri a jogalkotási program, elfogadásáról decemberben határoz a törvényhozás.

Novemberben kerülhet a Ház elé a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló szabályozás, többi közt a szolgálati nyugdíjrendszer új normáinak meghatározása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik