Belföld

Ledöbbentek a Kaposvári Egyetemen

Csak a sajtóból értesültek a felsőoktatás átszervezéséről szóló koncepcióról.

A Kaposvári Egyetem vezetése semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a felsőoktatás átszervezéséről szóló koncepcióról, arról csak sajtóhírekből értesült – közölte az MTI érdeklődésére szerdán az intézmény sajtószóvivője. Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere leszögezte: “a városban és a térségben is létfontosságú az egyetem megléte az új munkahelyek létesítése szempontjából”.

Az origo.hu birtokába került felsőoktatási koncepció szerint – melyről a hírportál közlése szerint az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett – a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola).

Lévai András, a Kaposvári Egyetem sajtószóvivője közölte: tudomásuk van arról, hogy az oktatási tárca államtitkára egyeztetett a kiemelt egyetemekkel, “a kaposvári nem volt köztük”. Hozzátette: ennek ellenére folytatják a háttértárgyalásokat a Kaposvári Egyetem önállóságának megmaradásáért.

Szita Károly az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: reméli, hogy egy nem végleges változat került most a rektorok elé, mert az ebben a formájában sok kárt okoz.

A polgármester úgy véli: az érhető, hogy a kormányzat csökkenteni kívánja az államilag támogatott hallgatói létszámot, az azonban, ha ez a vidéki egyetemi városok rovására történik, elhibázott lépés lenne.

“Ami Budapesten észrevétlen marad, az egy kisebb vidéki egyetemi város számára a jövő gátja lenne” – írta.

A 2000 januárja óta létező Kaposvári Egyetemen 10 milliárd forintos fejlesztés valósult meg, s emellett a végzősök társadalmi hasznossága is megkérdőjelezhetetlen, hiszen 92 százalékuk azonnal munkába áll – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

Az Origo.hu úgy tudja, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

A tíz mostani állami főiskolából négy maradhatna a tervek szerint: a tanár- és a tanítóképzés centrumává váló egri, a nyíregyházi, a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény. A többi egyetem, illetve főiskola karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe.

Az oktatási államtitkárság szerdán az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni az Origo.hu hírét, s egyelőre a Magyar Rektori Konferencia elnöke sem akart véleményt nyilvánítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik