Belföld

Így kezdődött a gyöngyöspatai verekedés (videó)

Feltehetően egy ittas férfi viselkedése lobbantotta lángra az indulatokat.

Csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság gyanúja miatt indított eljárást a gyöngyösi rendőrség a Gyöngyöspatán kedd este történtek miatt. A rendőrkapitányság egy 36 éves és egy 53 éves helyi férfit vett őrizetbe. Az egyik könnyebben sérült férfi a kórházban azt mondta, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja. A rendőrség honlapján elérhető a gyöngyöspatai biztonsági kamera felvétele, de azon a csoportos támadás, a verekedés nem látható. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szerda esti közleménye szerint a rendőrségen este negyed tízkor jelentették, hogy a Bem úton egy társaság gyülekezik. A helyszínre egy tizenkét fős rendőri egységet riasztottak, két percen belül kiértek.

Vizelés miatt indult a verekedés

A szemén sérült helyi roma fiatalról a rendőrség azt írja, hogy ellentmondásos körülmények között sérült meg, őt az egyik családi házból vitték kórházba a mentők. A rendőrség tájékoztatása szerint a történtek közvetlen kiváltó oka az volt, hogy egy petőfibányai férfi, feltehetően erősen ittas állapotban a település egyik útkereszteződésében vizelt.

Pintér: provokáció történt, de nem önbíráskodással kell válaszolni

Magyarországon senki nem követhet el büntetlenül törvénysértést, sem egyenruhában, sem masírozva, sem dorongokkal felfegyverkezve, sem önbíráskodva – mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban a Magyar Televízió Az Este című műsorában, szerdán.

Pintér Sándor azt mondta: arra utasította a rendőrséget, hogy ezeket a cselekményeket lehetőleg előzze meg, ha pedig bekövetkeztek, a lehető leggyorsabban reagáljon, szakítsa azokat félbe, az elkövetőket pedig állítsa elő.

A belügyminiszter szerint provokáció történt, de mint mondta, arra nem önbíráskodással kell válaszolni. Mindkét féllel szemben el fognak járni – hangsúlyozta.

Körülbelül 150-200 ember tüntett szerdán kora este a Budapesten, a Belügyminisztérium előtt a gyöngyöspatai konfliktus miatt.

A demonstrációt az Egymillióan a sajtószabadságért nevű facebook-os csoport szervezte, de csatlakozott több jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International (AI) is. A tüntetők között megjelent néhány percre a belügyminiszter, aki azt mondta, hogy megfelelően intézkedtek múlt éjszaka Gyöngyöspatán.

Az Amnesty International arra szólította fel a kormányt és a rendőrséget, hogy azonnal tegyenek meg minden szükséges lépést a rasszista erőszak és félelemkeltés megakadályozására. A kormány tagjai az elmúlt napokban többször azt mondták, hogy rend van Gyöngyöspatán, a rendőrök mégsem tudták megakadályozni, hogy a helyzet ilyen súlyossá váljon. A gyöngyöspatai romák nagy része súlyosan fenyegetve érzi magát saját lakóhelyén – hívták fel a figyelmet.

A tüntetők között megjelent szerda este Pintér Sándor belügyminiszter, aki a Klubrádiónak a helyszínen azt nyilatkozta, hogy rajtuk nincs mit számon kérni, Gyöngyöspatán megfelelő módon intézkedtek, “másfél perc alatt helyreállították a rendet”. A belügyminiszter azt ígérte, hogy ezt videofelvétellel fogja bizonyítani. A rendőrség oldalán, a police.hu-n megjelent szerda este egy felvétel, amelyet az egyik gyöngyöspatai térfigyelő kamera rögzített a kedd éjszakai tömegverekedés kirobbanásakor. A demonstráció békés volt.

Az USA a kormány állásfoglalását méltatta

Az Egyesült Államok a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban méltányolja a magyar kormány azon állásfoglalását, miszerint a kisebbségi csoportok megfélemlítése és az ellenük irányuló erőszak elfogadhatatlan – közölte eközben a budapesti amerikai nagykövetség az MTI-vel.

A hírügynökség azzal kapcsolatban kereste meg a diplomáciai képviseletet, hogy id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke szerdán azt mondta: a helyiek jelezték az Egyesült Államok nagykövetségének, hogy mind a 450 gyöngyöspatai roma menedékjogot kíván kérni Amerikában.

A Gyöngyöspatán történt eseményeket sajnálatosnak nevezte a budapesti amerikai nagykövetség, amely egyúttal világossá tette: nem kommentálja azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a romák menedékjogot kérnek az Egyesült Államokban. Az amerikai nagykövetség álláspontja szerint a gyöngyöspatai biztonsági problémákat a helyi önkormányzatnak és a kormánynak kell kezelnie, a falu lakóival egyeztetve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik