Belföld

MSZP: az állam nem felel polgára egészségéért

Felgyorsulhat az egészségügy piacosítása. Jön az anyagi helyzettől függő ellátás?

Az MSZP szerint a koncepció számonkérhetetlenné teszi az állam egészségügyi kötelezettségeit. Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter (a képen) emlékeztetett rá: a hatályos alkotmány úgy fogalmaz, hogy a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű, testi és lelki egészséghez. Ehhez képest a kormánypártok javaslatában már csak az szerepel, hogy mindenkinek joga van testi és lelki egészségének megőrzéséhez – írja a Népszava.

A szocialista párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke úgy véli: ezzel állami kötelezettségvállalás helyett egyéni joggá teszik az egészség megőrzését, vagyis az ezért való felelősség alapvetően az állampolgárokat terhelheti majd. A volt miniszter szerint ezt a mentalitást sejteti az is, hogy a javaslatból a szociális biztonság alapintézményének számító társadalombiztosítás is kimaradt.

A Népszabadságban erről Dr. Huszár András címzetes egyetemi tanár úgy vélekedett az új szöveg megnyitja az anyagi helyzettől függő ellátást, amely felgyorsíthatja az egészségügy piacosítását. A szakember szerint az alkotmányban olyan megfogalmazásra volna szükség, amely ugyan nem a legmagasabb szintű ellátás fogalmát írja le, de tartalmában garantálná az ország anyagi lehetőségei mellett adható gyógyulás lehetőségét. Kovács József bioetikus a tisztes minimumellátáshoz való jogot rögzítené az alaptörvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik