Belföld

Össztüzet zúdítottak Lázárra a parlamentben

A Fidesz frakcióvezetője ismét bocsánatot kért a botrányt kavart beszéde miatt. Navracsics is védte utódját az Országgyűlésben.

Vasárnap a nyilvánosság előtt bocsánatot kért azoktól az emberektől, akik úgy érzik, kijelentésével megsértette őket, de most megteszi ezt az Országgyűlésben is – jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere hétfőn délután a parlamentben, miután napirend előtt több ellenzéki politikus is bírálta őt egy 2008-as hódmezővásárhelyi közgyűlésen elhangzott beszéde miatt, amelyben az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatai kapcsán többi közt azt mondta: „akinek nincs semmije, az annyit is ér”.

A Policity helyszíni tudósítása szerint Lázár közölte: ő azok közé a politikusok közé tartozik, akik vállalják tetteik miatt a felelősséget. Hozzátette, a beszéd azoknak szólt, akik a parlamentet vagy a helyi városházát célként tekintik. Azt gondolja azonban, hogy a szavak helyett a tettek beszélnek, s ezzel együtt bírálta a Jobbik és az MSZP tetteit is. Úgy érzi, egyes embereknek személy szerint vele van problémája, nem kell azonban a Fidesz mögé bújni, ő ugyanis készen áll az esetleges támadásokra.

A MSZP-s Tukacs István véleménye szerint Lázár János erkölcsi ítéletet mondott, de ez nem személyes ügy. A probléma az, amikor ez kormányzati filozófia és cselekvés. Lázár János szerint érdemtelen a közmunkás és a 15 éves gyerek, a Fidesz frakcióvezetőjének szemében „minden szegény a maga szegénye” – mondta Tukacs. Hozzátette: a baj az, hogy nincs mértéktelen lehetőség és nincs mértéktelen esély. A képviselő ezzel fejezte be beszédét: „Rangot valószínűleg nem a vagyon, hanem a tettek adnak”.

A Jobbik kifogásolta a Széll Kálmán Tervet, mert tovább élnek a szocialisták korábban elfogadott megszorításai. A lecsúszott középosztályt büntetik ezzel, azt a réteget, ami jelenleg segíteni tudna a gazdasági kilábalásban. Emiatt nevezte a párt felszólalója, Volner János a Fideszt a gazdagok kormányának. Ebben az országban ugyanis csak a jómódúak élhetnek normális körülmények között.

Volner felolvasta a Lázár-féle szöveg eredetijét is, ebből idézte a korábban kiragadott sorokat. A jobbikos politikus felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a magyar emberek a mindennapokban a sárga csekkek rémével küzdenek, ki szeretnék egyenlíteni a banki törlesztőrészletüket. Volner felelevenítette, hogy Hódmezővásárhely Magyarország egyik legeladósodottabb városa, hogy a Fidesz frakcióvezetője vette fel az egyik legtöbb költségtérítést, valamint hogy nemrég még négyszáz lóerős autót béreltetett magának.

Jávor Benedek, LMP-s képviselő Lázár beszédére nem kívánt reagálni, mert úgy gondolja, senkit nem érhetett meglepetés. Egy fontosabb témáról, pontosabban a japán katasztrófáról, azon belül az atomerőművel kapcsolatos problémákról kívánt beszélni. Elmondta, újra kell értékelnünk a nukleáris erőművekbe vetett valamennyi nézetünket.

Lázár János védelmében Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter, egykori Fidesz-frakcióvezető megemlítette, hogy a jobbikos Volner János pontosan tudja, hogy utódának a mondatai nem az anyagiakban szegényekre vonatkoztak, hanem a szellemileg, politikailag szegényekre. Hódmezővásárhely a szegénység elleni felszámolás mintavárosa volt, amely harcnak már látható eredményei is vannak, és emellett Lázár János sokat tett az életkörülmények javításáért is.

Navracsics szerint Tukacs Istvánra igaz a mondás, miszerint az ellenzéki sors megvilágosít. Úgy tűnik, az MSZP-s képviselő most tudja, hogyan kell a szegényekkel bánni. Az igazság viszont az, hogy ezt nyolc év alatt egyszer sem tette meg, hiszen amikor a Fidesz átvette a kormányzást, tarthatatlan állapotok uralkodtak, és ez bizonyítja, hogyan kormányzott az MSZP – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes. A jelenlegi kormány nem beszél a szegényekről, hanem cselekszik értük: munkahelyeket akarnak teremteni, közmunkákat létrehozni. Az előző kormány ezt nem tudta megoldani, valahogy eltűntek pénzek, miközben az ország Európa legsúlyosabb gazdasági válságát élte túl, s ezalatt az MSZP-sek mégis jól jártak – állította Navracsics. Tudja, nehéz azzal szembesülni, hogy az elmúlt nyolc év miatt tart itt Magyarország, de úgy látszik időnként meg kell tenni, hiszen az ellenzék könnyen felejt. Az emberek ezzel ellentétben nem felejtenek – mondta a miniszterelnök-helyettes.

AJÁNLOTT LINK:

Élőben a Tisztelt Házból (Policity.eu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik