Belföld

Kovács Lajos: Fektetett nyolcast tippel a romák gyilkosainak

Azért ültünk le Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredessel, hogy a romák elleni támadásokról beszélgessünk, de hamar a rendőrségen belül is tapasztalható rasszizmusnál kötöttünk ki. A döglött ügyek egykori nyomozója szerint azért ez nem általános a testületen belül. A sorozatgyilkosoknak pedig nincs esélyük.

 

Négy éve ment nyugdíjba a rendőrségtől, ezért sok kérdésre szabadkozva válaszol: nem tud róla, csak az újságban olvasta, nem vett részt a nyomozásban. De nem mellékes, hogy tagja volt a „Vének Tanácsának”, akik a rendőri vezetők felkérésére segítették a romák gyilkosai elleni nyomozást.

Kilenc nappal a feltételezett támadó elfogása előtt beszélgettünk. Akkor már tudta, hogy kik az elkövetők?

Azt nem, de azt igen, hogy a kollégák közel járnak. Több ígéretes irány is volt.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Az utolsó, kislétai gyilkosság előtt is közel voltak már?

Nem tudok róla. Én ebben a nyomozásban nem vettem részt, csak, mint a Vének Tanácsának tagja. Az első egy-két eligazításon ott voltam, láttam a helyszíneket.

Az alvilág segített?

Minden ilyen nagy ügyben segítenek. Amennyire én hallottam, az „alvilági közvélemény” is nagyon megosztott volt. De mindig segítenek, valamilyen formában.

Mit ért az alvilág megosztottságán?

Hogy a roma bűnözés milyen arányban van jelen Magyarországon, azt másképp látja egy szociológus, másképp a rendőr, másképp a jog és másképp a statisztika, ami hivatalosan nem tarthatja számon, hogy az elkövetők között ki a roma. Az alvilág is megosztottan áll ehhez a kérdéshez, és ennek megfelelően segítenek – vagy nem.

Az alvilág rasszizmusa, mint a nyomozást befolyásoló tényező?

Én azt mondom, a rasszizmus oda-vissza működik. Úgy gondolom, egyes romák részéről is tapasztalható rasszista, magyarellenes beállítottság, és a magyarok jelentős hányadában is megvan a cigányellenes mentalitás. Nehezen kibékíthető kapcsolat ez, mert mindig vannak olyan erők, amelyek aláássák a megbékélést.

Sokszor a rendőrség sem segít közelebb a megbékéléshez.

És vannak olyan rendőrök, akik rendszeresen találkoznak a roma bűnözői réteggel, és nem rasszisták, nem általánosítanak.

A rendőrség is megosztott. Vannak olyan rendőrök, akik azt mondják, hogy a bűncselekmények bizonyos típusának jelentős hányadát a romák követik el és van olyan bűnözési forma, ahol egyáltalán nincs roma elkövető. És vannak olyan rendőrök, akik rendszeresen találkoznak a roma bűnözői réteggel, és nem rasszisták, nem általánosítanak.

És mit tesz a rendőrség, hogy elűzze soraiból a rasszizmust?

Én magam is azt tanítom a főiskolán (a Rendőrtiszti – a szerk.), hogy a bűnöző az bűnöző – függetlenül attól, hogy magyar vagy cigány, és ebből a szempontból az áldozatot sem különböztetjük meg. Állítom, hogy a rendőrség többsége így gondolkozik, de tény, hogy akad erősen rasszista rendőr is. Elég kényes kérdés ez, a rendőri vezetők nem szeretnek erről beszélni – én beszélhetek, már nem vagyok rendőr. Ez egy társadalmi probléma, ami begyűrűzik a rendőrségre is.

Nem beszélnek róla, de legalább kezelik?

Próbálják. Bár a leghatásosabb, ha a kollégák egymásra figyelnek igazán.

Egykori gyilkossági nyomozóként mire számít, nőhet a rasszista indokból elkövetett emberölések száma?

Nehéz megmondani. Eddig csak a mostani gyilkosságsorozat volt, kimondottan rasszista indokból. Igaz, ez rögtön egy nagyon alattomos, sunyi, valójában gyáva bűncselekmény-sorozat. A legkiszolgáltatottabbakat támadták meg.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Találkozott a feltételezett elkövetőkkel?

Egyikkel sem. De a hírekből kirajzolódó képük nem sokban különbözik a magamban elkészített profiljukkal. A szélsőjobbos, B-közepes, gárdaszimpatizáns közeg gyávább tagjairól van szó. Ők elfogadták, hogy az állam és a társadalom próbálkozásai hatástalanok, ezért csinálni akartak valamit, ami látszik. Korábban azt tippeltem, hogyha ezek megbuknak, fel fogják vállalni, amit csináltak. Kíváncsi vagyok, hogy a tárgyaláson beismerik-e. Ne csak akkor legyenek az elveikhez hűek, ha fegyverrel a kézben szabadon járkálhatnak, hanem az életfogytiglan árnyékában is!

Fegyverrel a kézben nyilván arra gondoltak, hogy megússzák, nem?

Minden tettes úgy gondolja, hogy megússza. Ők ráadásul nagyon óvatosak voltak, vigyáztak a telefonnal, átgondolták a helyek kiválasztását.

Ha a híváslisták alapján nem buknak meg, akkor megússzák?

Előbb-utóbb biztos meglettek volna. Nem biztos, hogy rögtön a következő balhénál buknak meg, de nem menekülhettek. Nagyon kiterjesztett volt a nyomozás, rengeteg adattal.

Végül is ki talált rájuk, egy számítógépes program vagy egy nyomozó?

Egy kolléga szúrta ki a több millió hívás adatai közül, de dolgozott számítógép is. Kiderült, hogy volt olyan szám, amely többször is felmerült a támadássorozat 2-3 helyszínén és idejében. Utána már csak vissza kellett nyomozni a hívásokat.

Sajnos a politika megfelelő táptalajt kínál az indulatoknak.

Úgy tűnik, az országban nem csillapodtak az indulatok, ha valaki „tanult” az elkövetők hibáiból, nem veheti a bátorságot, hogy újrakezdje az ölést?

Elképzelhető, sajnos a politika megfelelő táptalajt kínál az indulatoknak. De a magyar rendőrség nagyon sokat tanult az ügyből. Egyre több lesz a rutin.

Ez a rutin hiányzott Tatárszentgyörgyön, ahol először azt sem vették észre, hogy emberölés történt?

A nyomozást igazán nem befolyásolta, hogy az első öt percben nem derült ki, hogy lelőtték azt a két embert. Voltak hibák, ott talán pont azért, mert sem a tűzoltó, sem az orvos, sem a rendőr nem találkozott még lelőtt emberrel. Az égő házból kikerült holttesteken nehéz megkülönböztetni, melyik sérülést okozta lövés és melyiket a tűz vagy a leomló tető, szétrobbanó üvegek. Ha az első rendőr felismeri, hogy ez a romák elleni támadássorozat része, akkor sincsenek meg előbb az elkövetők, akik a bűncselekmény után egyből elhagyták a helyszínt és hazamentek Debrecenbe.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Az elkövetők által használt fegyverek sem jelentettek támpontot a nyomozóknak?

Rengeteg legális és illegális fegyver van az utcán. Még az afgán háborúból is érkezett ide fegyver, az orosz, ukrán, csecsen elkövetőkkel együtt. A háborút viselt ember mindig könnyebben öl. A romák elleni támadássorozattal gyanúsítottak az interneten nézték ki, kitől lehetne fegyvert rabolni. Az éjszaka közepén törtek rá a besenyszögi vadászra, lefektették és elvitték a fegyvereit. Amúgy a célpontok közül is többet az interneten választották ki, persze főleg oda mentek, ahol megjelent a Magyar Gárda.

Igaz, hogy az utolsó gyilkosság előtt a rendőrség egy Heves megyei településre várta az elkövetőket?

Pontosan nem tudom, de egy bizonyos szisztémát kidolgoztak, hogy mely helyeken történhet a következő támadás. És azokat a településeket nagyon okosan biztosították. Az ott élők legfeljebb a valamivel fokozottabb rendőri mozgást vehették észre, de sok intézkedést nem.

A kisebb országokban a nyereségvágyból elkövetett sorozatgyilkosság a jellemzőbb.

Mit gondol, a romák támadói – ha nem kapják el őket – leálltak volna? A sorozatgyilkosok általában addig ölnek, amíg van kit. Vagy, amíg meg nem halnak.

Ez inkább a kéjgyilkosokra vagy a szadistákra jellemző, akik belső késztetésből ölnek – az ilyen elkövetők inkább az USA-ban vagy Oroszországban fordultak elő. A kisebb országokban a nyereségvágyból elkövetett sorozatgyilkosság a jellemzőbb. Szentkirályszabadján és Balástyán is vitt el értékeket az elkövető. A százhalombattai rémet, Balogh Lajost viszont inkább a szadizmus, a kegyetlenség és a férfi felsőbbrendűség jellemezte. Magda Marinko 14 emberölésének egy része bérgyilkosság, egy része nyereségvágy. Bene és Donászi is a pénzért ölt.

A romák támadói üzentek a rendőrségnek? Vagy maga a cselekménysorozat volt az üzenet?

A társadalomnak próbáltak valamit közvetíteni az emberölésekkel. Azt hallottam, hogy a sorozat kezdetén – még az emberölések előtt – foglalkoztatta őket, hogy kicsi a visszhang. Ezek után szánták rá magukat, hogy emberre lőnek.
Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Elképzelhető, hogy az első halálesetnél, Galgagyörkön, véletlenül öltek?

Az első helyszíneken csak randalíroztak, rálőttek a házakra, majd később már úgy lőttek be a nyílászárókon, hogy el is találhatnak valakit. Galgagyörkön ez meg is történt, a redőnyön keresztül. Utána már a teraszon ölnek, meg a kertben, Kislétán pedig már bementek a házba. Egyre jobban bedurvultak.

Mindenki megpróbálja a másikra kenni a balhét.

Arról tud, hogy sikerült-e megosztani az elkövetői csoportot? Ez célja volt a rendőrségnek, épp lapunkon keresztül üzentek.

A csoport kint együtt maradt, de – ahogy hallom – a vallomásoknál már úgy viselkednek, mint az átlagbűnözők: mindenki megpróbálja a másikra kenni a balhét.

Milyen ítéletre számít?

Fektetett nyolcas. Mindenki tényleges életfogytiglanit kap.

Ez az ügy már nyugdíjasként érte, örül neki, hogy kimaradt a nyomozásból?

Én nagyon szerettem ezt csinálni. Furcsa ezt mondani, de egy aktív nyomozónak hatalmas szerencse, ha részt vehet egy ilyen ügyben. Nagy kihívás és ezek a legszebb ügyek egy életellenes nyomozónak.

Volt olyan sorozatgyilkosság Magyarországon, amelynek nem lett meg az elkövetője?

Amiről tudjuk, hogy sorozat, azokat mind elkaptuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik