Belföld

Sorozatgyilkos, a gyávább kategóriából – videóinterjú Kovács Lajossal

Ritka a rasszista motiváció a sorozatgyilkosok között – mondta lapunknak adott interjújában Kovács Lajos ezredes, az ORFK életvédelmi osztályának korábbi vezetője. Szerinte a sorozatgyilkosok intelligensebbek az átlagbűnözőknél, a romák támadóját ugyanakkor gyáva embernek tartja. FN-videó és interjú a sorozatgyilkosok lélektanáról.

Milyen sűrűn fordulnak elő Magyarországon sorozatgyilkosságok?

Nem mindennapos események. Tízévente egy-kettő-három-négy beesik. Nem ismeretlen.

Van olyan motiváció, amire azt mondhatjuk, hogy sorozatgyilkosságoknál tipikus?

Természetesen van, de többféle tipizálás létezik. A legáltalánosabb elmélet szerint a tipikus sorozatgyilkos valamilyen szexuális aberrációval rendelkezik. Emellett van, hogy más mozgatja az elkövetőt. Vagy egyszerűen nyereségvágy, de van, aki az áldozatok kiszolgáltatottságára kattan be – hajléktalanokat vagy prostituáltakat öl. Akad, aki családtagokat öl, ilyen volt Pándy András, a brüsszeli lelkész. És végül olyan is van, ahogy a mostani sorozatgyilkosságnál látható, aki kimondottan rasszista megfontolásból gyilkol, igaz, ez nem sűrűn fordul elő.

Ilyenre egyáltalán volt már példa Magyarországon?

Svédországban hallottunk ügyről, ahol valaki bevándorlókat ölt, kimondottan azért, mert a bevándorlóktól sajnálta a munkahelyeket. Egyebekről nem tudok.

A sorozatgyilkosokról ki lehet mondani, hogy őrültek?

Azt, hogy valaki beszámíthatatlan elmebetegségben szenved, azt általában a szakértők kimondják. Érdekes módon a sorozatgyilkosoknál nem nagyon lehet látni ilyet. Általában beszámítható emberek, az általános értelmi szintnél magasabbnak mondható a jelentős részük, és mindig egy jól megfogalmazható motívumrendszer mentén követik el a gyilkosságaikat. A nyomozás első fázisa, ha azt felismerjük, hogy a sorozat maga sorozat, ugyanaz az elkövető csinálja az eljövendő időben a bűncselekményeket, aztán megszerkesztjük, szervezzük a nyomozás szerkezetét, végül meg kell alkotni az elkövető profilját. Ez alapján ki kell rajzolódnia annak, hogy milyen típusú elkövetőt keresünk. A nyomozások egy jelentős hányadában maga a nyomozás kihozza az elkövető személyét. De ahhoz, hogy a hatóság szembetalálkozzon a sorozatgyilkossal, ehhez nagyon sok esetben apró véletlenek vezetnek.

Például?

A Magda Marinkó-féle sorozatgyilkosságban az ő egyik korábbi bűntársa ejtette el Magda nevét a Bács-Kiskun megyei rendőrség beosztottai előtt. Egy légiós társa is beszélt róla. Gyakorlatilag a nyomozás első heteiben ismert volt a neve, már akkor, amikor az utolsó bűncselekményét még el sem követte. Ez nem azt jelenti, hogy rögtön ő volt a gyanúsított, de bekerült a hatóság látókörébe. Néha több ezer ember bekerülhet a körbe és ezek közül kell válogatni. Balogh Lajos, a százhalombattai sorozatgyilkos szintén úgy került a nyomozás látókörébe, hogy a legelső áldozata a saját sógornője volt, és gyakorlatilag az első eltűnéses esetnél képbe került. De mire kiderült, hogy ő a sorozatgyilkos, addig még történnie kellett bűncselekményeknek, a korábbiak alapján ugyanis nem volt meggyanúsítható.

A sorozatgyilkosokra jellemző, hogy a tettükkel üzennek. A romák támadója viszont nem hagy üzeneteket.

Legalábbis nem tudunk róla. Az valóban így van, hogy sok sorozatgyilkosság esetében az elkövető előtérbe akarja tolni a saját személyét. Példaként tudnám felhozni Andrej Csikatilót, aki Oroszországban több mint ötven áldozatott hagyott maga után. Ő önkéntes rendőrként segítette a nyomozók munkáját.

Saját maga után nyomozott?

Mondhatni. Vagy a német Fritz Haarmann, aki magánnyomozó-irodát nyitott, hogy segítsen a rendőrségnek a nyomozásban.

Elképzelhető, hogy a romák támadója is ezért csinálja, hogy nézze magát a tévében, és hergelje magát?

Azt tudom nehezen elképzelni, hogy nem nézi a híreket. Kizárt, hogy a jelenlegi felfokozott hangulatban ne találja magát szembe azzal, amit tesz.

Lehet, hogy pont a visszhang miatt teszi?

Ezt nehéz megfejteni. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy ez az elkövető a környezet előtt ismert a rasszista nézeteiről, vagy pedig ezt teljesen magába fojtva éli meg, és a hírekből táplálkozik az indulata. Bízunk benne, hogy a végén, ha meglesz az elkövető, akkor kiderül, hogy a környezete mennyire ismerte az ő nézetrendszerét, hogy a bűncselekményeit mennyire motiválja a cigányellenesség, hogy milyen szisztéma szerint választja ki a településeket vagy az áldozatokat. Kérdés, hogy ki a tettestársi köre, hogy honnan van fegyvere.

Rekordvérdíj van az elkövetők fejére. Magyarországon milyen hagyománya van a díjkitűzésnek?

Nagy ügyekben rendszerint van díjkitűzés, és előfordul, hogy a díjkitűzés hatására a megfelelő bejelentés megérkezik.

ha tud valamit

A rendőrség az ingyenesen hívható 06-80/201-303 zöld számon várja a romák sérelmére elkövetett támadásokkal kapcsolatos bejelentéseket.

A sorozatgyilkosok ismérveit tekintve lehet-e szűkíteni a mostani elkövetők körét?

Érdekes, hogy milyen helyszíneket választ a sorozatgyilkos. Ha a nyomozás szempontjából nézzük, akkor még az is előfordul, hogy valaki egészen szűk környezetből választja ki az áldozatait, és mégsem bukik le. Pándy András egy lakásban ölte meg a családtagjait, mégsem lett gyanús.

A romák elleni támadások helyszínei KÉPGALÉRIA

A romák elleni támadások helyszínei KÉPGALÉRIA

A szentkirályszabadjai, a balástyai vagy a százhalombattai sorozatgyilkos csak egy-egy településen vagy a környéken ölt, Magda Marinkó csapata négy-öt megyében is gyilkolt és még határon túl is. És most itt van a mi sorozatunk, ahol Pest megyétől Szabolcs megyéig ívelnek a támadások. Ennek a nyomozásnak a kardinális kérdése az, hogy az elkövető miért ezeket a helyszíneket választja. Vajon az ország másik felén lakik-e vagy közelebb?

Ön több sorozatgyilkost megismert személyesen. Bátor ember az, aki nekiáll ölni?

Ez változik. A bátorság, a merészség vagy a vakmerőség nem azonos fogalmak. A romák támadóját én nem tartom bátornak, épp ellenkezőleg. Olyan áldozatokat választ a romák közül, akiktől nem nagyon számíthat ellenállásra. Azt mellbe lőni, aki a gyerekét menti az égő házból, vagy egy anyára támadni, aki a gyerekével alszik – ehhez különösebb bátorság nem kell. Vakmerő és elszánt, de nem bátor.

Miért választhatta a lőfegyvert az elkövető?

Azt használja, amije van, amivel ügyesen bánik.

Az alvilágot mennyire mozgatja meg ez az eset? A bűnözői körök nem szoktak örülni, ha a rendőrök ilyen erőkkel dolgoznak.

A tapasztalat is azt mutatja, hogy egy sorozatgyilkos utáni hajsza fokozottabb rendőri intézkedései a bűnözők más köreit is érintik, ezért onnan is érkeznek információk, hátha elkapjuk a tettest és enyhül a rendőri nyomás. Volt már példa, hogy segíteni próbálták a nyomozást.

Milyen ember lehet a romák támadója?

Számomra elsősorban olyan, aminek látszik. Ha a faluszéli házakban szegény romákat öl, akkor nagy valószínűséggel egy rasszista sorozatgyilkossal van dolgunk, a gyávább kategóriából. Egy viszonylag átgondolt emberről lehet szó, aki nem találomra megy be a faluba, hanem felméri a helyszíneket.

Volt ennél nehezebb dolga a rendőrségnek?

Mindig az a legnehezebb, ami a legfrissebb. Előbb-utóbb biztosan meglesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik