Belföld

Tatárszentgyörgy mindent elfelejtene

Német segítséggel próbálják elfelejteni az őket ért tragédiát a tatárszentgyörgyiek. A romagyilkosok egyik célpontjául szolgáló településen attól is félnek, hogy rajtuk marad a gyilkosságok bélyege. Két éve történt a tragédia.

A február 23-ra virradó éjszaka volt két éve, hogy a tatárszentgyörgyi Csorba család házára előbb Molotov-koktélt dobtak, majd a lángoló épületből menekülőket lelőtték. A 27 éves apa és ötéves kisfia a helyszínen meghalt, a hatéves kislány súlyosan megsérült.

Bár a romagyilkosságokkal vádolt csoport tagjainak pere csak márciusban kezdődik, a rendőrség tényként kezeli, hogy a 2009. augusztusában, Debrecenben elfogott banda áll a támadássorozat mögött, így ők gyilkoltak Tatárszentgyörgyön is.

A Pest megyei településen azonban a gyilkos támadás után sem nyugodtak meg a kedélyek. Lapunk a feltételezett elkövetők elfogása után is járt a helyszínen, ahol kiderült, az ott élők továbbra is nyugtalanok. Van, aki a jogosítvány nélkül száguldozó helyiektől félt, akadt, aki az egyetlen körzeti megbízottat kevesellte a településen.

Aztán jöttek hírek arról is, hogy a falu nehezen birkózik a felejtéssel. Visszautasították például egy német szobrász alkotását, amely az áldozatoknak állított volna emléket. Az indoklás szerint „az alkotás mindig a tragédiára emlékeztetné a lakosokat és a faluba látogatókat, holott szeretnék azt mindannyian elfelejteni”.

Német segítség

Más német segítséget azonban örömmel vettek, a 2010. májusában Budapesten játszó német labdarúgó-válogatott nevében ugyanis Hermann Korfmacher, a DFB alelnöke mezeket és labdákat adott át a tatárszentgyörgyi iskolának.

Petrányiné Kocsis Márta, a Tatárszentgyörgyi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője az fn.hu-nak megerősítette, hogy kaptak mezeket és labdákat, igaz, a sportszárak lemaradtak valahol. Jó hír, hogy a támadást súlyos sérülésekkel túlélő kislány viszont már jól van, pont annyira eleven, mint a többi első osztályos.

Nem otthon laknak

Egy német alapítvány felújíttatta a megölt Csorba Róbert szüleinek házát, amely egy telken áll a felgyújtott, faluszéli házzal. Lapunk úgy tudja, hogy Csorba Róbert özvegye és életben maradt kislánya a feleség szüleinél élnek, nincs pénzük – a kegyetlen emlékek miatt talán szándékuk sem – a korábbi házuk felújítására.
Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

Ezzel kapcsolatban Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke az MTI-nek azt mondta: a tatárszentgyörgyi özvegy a gyermekeivel még mindig a szüleinél kénytelen lakni, ugyanis a biztosítótársasággal perben állnak, mert a támadás során kiégett és lakhatatlanná vált épület után szerintük méltánytalanul alacsony összeget fizetett a biztosító.

Nem nyilatkozik

A helybeliekkel beszélve úgy tűnt, mindenki szeretne már felejteni, félve, hogy Tatárszentgyörgyön marad a tragédia bélyege. A tavaly mandátumot szerzett fideszes polgármester, Szehofner József például nyilatkozni sem volt hajlandó, csak egy közleményt juttatott el az fn.hu-hoz:

„Ez a tragikus esemény több család gyásza, ahol a gyászt, a gyász jelentőségét, lényegét (a gyászolók “elkísérését” a gyász útján és a vigasztalást) egyre többen próbálják elfelejteni, sőt sokszor az az érzésem, hogy magukat együttérző, segítő csoportosulások, személyek eredeti szándéka nem több, mint szenzációhajhászás, egy település megbélyegzése és üzletcsinálás egy ártatlan gyermek életéből. Az ügy még bírósági szakaszban van, így arról nyilatkozni nem vagyok hajlandó, ahhoz teljes egészében kell látni az ok-okozati összefüggéseket. Keresztény emberként kívánom, hogy leljenek békére a gyászolók, Isten óvja meg az ártatlanokat!”

Sorozat

Az MTI összesítése szerint a Nemzeti Nyomozóiroda kilenc, romák sérelmére elkövetett bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfi és 5 éves kisfia vesztette életét.
Utolsó útjukra kisérik apát és fiát - Fotó: Kummer János / fn.hu

Utolsó útjukra kisérik apát és fiát – Fotó: Kummer János / fn.hu

A bűncselekmény-sorozat elkövetésével gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én, mintegy három héttel a Szabolcs megyei Kislétán történt gyilkosság után, Debrecenben fogták el. A feltételezett elkövetők azóta előzetes letartóztatásban vannak, büntetőügyük tárgyalása márciusban kezdődik meg a Pest Megyei Bíróságon.

A négy gyanúsított 9 helyszínen intézett támadást romák ellen; a vád szerint összesen 78 lövést adtak le, 7 helyszínen összesen 11 Molotov-koktélt dobtak el. A bűncselekmények következtében hatan meghaltak, öten életveszélyesen megsérültek, és a nyomozók szerint összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették a gyanúsítottak.

A támadássorozattal gyanúsítható K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt – a többi között – előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettével, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.

emlékeztek

A két évvel ezelőtt történt tatárszentgyörgyi fegyveres támadás két halálos áldozatára emlékeztek gyertyagyújtással és engesztelő szentmisén roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek kedden a budapesti Szent István-bazilikában, illetve az előtte lévő téren.

A megemlékezésen jelen voltak Csorba Róbert szülei is, akik azt mondták: több mint 12 óra elteltével, a tragédia helyszínen tartózkodott roma vezetők tiltakozása miatt elrendelt újabb helyszíni vizsgálat után ismerte be a rendőrség, hogy a Csorba család két tagja gyilkosság, és nem baleset áldozata lett, halálukat nem az elektromos tűz miatt kiégett ház lehulló gerendáiból kiálló szögek, hanem sörétek okozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik